omeraltinova

Başarılı
Merhaba, kasım ayında satın aldığım HP Victus bilgisayarım açıldığı ilk anlarda ve Netflix, AppleTV, GeForce Experience gibi uygulama ve web sitelerinde ani mouse takılma problemi yaşatıyor. Aynı zamanda bilgisayardaki bütün oyunlarda ani FPS düşüşü, stabil olmayan FPS ve çok düşük %1 Low FPS problemi de var. Bu sorunu nasıl çözebilirim?

Bilgisayarımın özellikleri:
Model kodu: S0007NT
İşlemci: Ryzen 7 7840HS
Ram: 2x8GB 5600Mhz CL46
Ekran Kartı: NVIDIA RTX 4070 Laptop 120W sürücü: 551.46
Windows 11 23H2

LatencyMon testleri:

GGAVdMXXkAAayBg.webp

GGAVgt4W8AAb55Y.webp

Sorunu çözmek için şu ana kadar denediğim şeyler:
  • Windows 22H2'den 23H2'ye geçiş
  • BIOS sıfırlama
  • Windows içinden sıfırlama
  • DDU ile driver silip tekrar yükleme
  • HPET kapatma
  • OCCT ile stabilite testleri

Son düzenleyen: Moderatör:

Hocam selamlar, BIOS Update sonrası tekrar LatencyMon testi yaptım fakat bir düzelme olmadı. Ayrıca bilgisayarım en son sıfırlandığında kendi kendine cihaz şifrelemesi açmış onu da kapadım bir faydası olmadı.

Dahili GPU sürücüsünü de güncelledim ama onun da pek etkisi olmadı. Zaten cihazımı Discrete modda ve harici monitöre bağlı şekilde kullanıyorum.

Bu durumda cihazda donanımsal bir sorun olabileceğini düşünüyorum. HP ile iletişime geçmenizi öneririm.

Tamam hocam teşekkür ederim. Cihazı servise götürmeden önce de tekrar temiz bir format atıp test edeceğim. Benim gibi Victus'unda sıkıntı yaşayan birçok arkadaşımda anakart arızalı denerek değişimi yapıldı. Yaygın bir sorun olmasından korkuyorum.

Tamam hocam teşekkür ederim. Cihazı servise götürmeden önce de tekrar temiz bir format atıp test edeceğim. Benim gibi Victus'unda sıkıntı yaşayan birçok arkadaşımda anakart arızalı denerek değişimi yapıldı. Yaygın bir sorun olmasından korkuyorum.

HP Victus modellerdeki işlemciler limitlenmiş vaziyette. 7680-7840 işlemcili modeller maksimum 60 W, 13500-13700 işlemcili modeller maksimum 90 W çekebiliyor.

OCCT ekranını görebilir miyiz?

Son düzenleme:
@Flokki İnternette doğru dürüst bilgi bulamadıgım için soruyorum. 13500H en fazla kaç watt çekebiliyor?

90W. “Insyde F. 12 ( 27.10.2023 )" BIOS sürümünde kullanıyorum modeli. HP'nin BIOS güncellemesi getirerek limitleri daha da gevşetmesi gerekiyor çünkü AMD Victus modellerde Stuttering problemi bulunuyor. CPU bazlı oyunlar oynanamayacak vaziyette.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bugün cihaza temiz Windows kurulumu yaptım. AMD Chipset Software ve diğer driverları da kurdum. LatencyMon testinde biraz iyileşme olsa da hala sorunlar var gibi gözüküyor.

1707834926536.webp

HP Victus modellerdeki işlemciler limitlenmiş vaziyette. 7680-7840 işlemcili modeller maksimum 60W, 13500-13700 işlemcili modeller maksimum 90W çekebiliyor.

OCCT ekranını görebilir miyiz?

OCCT testlerini yaptığımda SS almadım ama güç değerlerini hatırlıyorum. İşlemci tek başına maksimum 65W, ekran kartı ise tek başına maksimum 120W güç çekti. Hem ekran kartını hem de işlemciyi %100 kullanıma soktuğum durumda ise işlemcinin güç tüketimi 60W'ı geçmedi ekran kartı da 120W devam etti.

Bugün cihaza temiz Windows kurulumu yaptım. AMD Chipset Software ve diğer driverları da kurdum. LatencyMon testinde biraz iyileşme olsa da hala sorunlar var gibi gözüküyor.

Eki Görüntüle 18474

OCCT testlerini yaptığımda SS almadım ama güç değerlerini hatırlıyorum. İşlemci tek başına maksimum 65W, ekran kartı ise tek başına maksimum 120W güç çekti. Hem ekran kartını hem de işlemciyi %100 kullanıma soktuğum durumda ise işlemcinin güç tüketimi 60W'ı geçmedi ekran kartı da 120W devam etti.

Anladım hocam. Anakartınızda hiçbir şekilde problem bulunmuyor. Sorun tamamen limitlerden kaynaklı. Oyun esnasında işlemcinin 60-70 W ve üstü çekmesi gereken yerde işlemci limiti aşamadığı için kısa süreli drop yiyorsunuz. AAA+ oyunlarda drop yemeniz mümkün değil, bu dediğim durum işlemci bazlı oyunlar için geçerli.

Eğer yapmadıysanız:

Pil güç modunu En iyi performansa getirin. OMEN Gaming Hub'a girip Performance Control sekmesinden Power Mode'u Performance ayarına getirin. Graphic Switcher sekmesinde de Discrete seçeneğini açarak MUX'u aktif hale getirin.

HP'nin BIOS güncellemesi getirip limitleri gevşetmekten başka çareniz yok.