Wostxra

Üyecik
Olay sıralaması şöyle:
  • Bilgisayarı güzelce kullanırken kapattım.
  • Açtığımda tepki alamadım, kapatıp açtım.
  • CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT hatası aldım, kendisi yeniden başlamayınca ben başlattım.
  • Kendisi CMOS reset ve BIOS ayarları sıfırlama gibi bir şey yaptı.
  • Sonra HDD error verdi, 3F1 kodu vardı.
  • Sonraki rebootta Victus ekranı geldi, Windows bootlanmadı.
  • Ben de BIOS'a girmek istedim ama giremedim.
  • BIOS recovery yapmaya çalıştım, 1-2 saat siyah ekranda kaldı.
  • Sonuç: Bilgisayarı açtığımda artık hiçbir şey gelmiyor, sadece arada fanlar kendini çalıştırıyor ve bazen kendini yeniden başlatıyor. Caps Lock'ta falan hiç ışık yanıp sönmüyor, dediğim gibi hiç tepki yok.

Bu durum maalesef basit bir Windows veya SSD sorunu değil gibi, olay biraz daha aşağı seviyeye inmiş. Yazdığınız sıraya bakınca tablo şu şekilde:
  • CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT > sistem stabilitesi bozulmuş görünüyor (genelde BIOS/CPU tarafı)
  • 3F1 hatası > disk okunamıyor
  • BIOS reset / recovery > cihaz kendini kurtarmaya çalışmış
  • Recovery sırasında siyah ekran > kritik kırılma noktası diyebiliriz
  • Şu an hiçbir tepki yok > cihaz POST atmıyor
Yani şu an cihaz BIOS seviyesinde bile açılmıyor.

En yüksek ihtimal ile yarım kalan recovery yüzünden BIOS brick olmuş olabilir. Diğer ihtimalimiz ise SSD arızasının recovery sürecini bozmuş olabileceği yönünde. Pek sanmıyorum ancak anakart (güç devresi vs.) arızası da olabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta varsa o da SSD'nin, sistemi tek başına bu hale getiremeyeceği. Recovery'nin yarım kalması büyük ihtimalle BIOS'u götürmüş.

Bir ihtimal hard reset denenebilir:
  • Adaptörü çıkarın
  • Mümkünse batarya soketini sökün
  • Güç tuşuna 30-60 saniye civarında basın
  • Daha sonrasında sadece adaptörle açmayı deneyin
  • Olmazsa minimum donanım ile deneyin derim, bunun için de:
    • SSD'yi tamamen çıkarın
    • RAM'i tek modül olarak farklı slotlarda deneyin
Amacımız en azından BIOS ekranının gelip gelmediğini görmek.

USB ile BIOS recovery yapmayı deneyebilirsiniz ama öncesinde başka bilgisayardan BIOS indirip USB recovery hazırlamanız gerekmekte. Sonrasında Win + B veya Win + V ile başlatmayı deneyebilirsiniz. Hatta özellikle USB takılıyken açınca USB ışığında hareket var mı ona bakın, yoksa BIOS tamamen gitmiş olabilir.

Eğer tüm bunların sonucunda tepki alamıyorsak sonuç basit, ya BIOS brick oldu ya da anakart tarafında bir arıza var. Siz yine de SSD'yi söküp verilerinizi sağlama alın derim.