Liguori

Yetkin
Makaleler
1
Evet arkadaşlar, beni cidden yoran ve artık sinirlerimi bozan Huawei MA5671A GPON SFP + Keenetic Hero macerasının üçüncü bölümüne geldik. Bu ağ kurulumunda bir problemi çözdükten sonra hep yeni bir problem ortaya çıkıyor. İkinci bölümü okumak isteyenler bu konuya bakabilir: Huawei MA5671A GPON SFP modülü Keenetic Hero ile 2.5G hızında çalışmıyor

Sorun basit bir anahtar çıktı. Media Converter'daki anahtarı OFF konumuna geri getirince SFP 2.5G modunda başarılı bir şekilde Hero ile anlaşma yapmayı başardı.

image-05.webp

image-06.webp

Ama şimdi ortaya yeni bir sorun çıktı. Bu kurulumda internet rezalet bir şekilde çalışıyor. Sayfalar hiçbir şekilde yüklenmiyor. Ping cevap vermiyor. Paket kaybı 100%'e çok yakın, çoğu zaman zaten 100%.

image-07.webp

Screenshot 2025-11-14 at 17-20-30 Internet Speed Test - Measure Network Performance Cloudflare.webp

Bu paylaştığım ekran görüntüleri en iyisi, aldanmayın. Paket kaybı 100%. İnternet hızı 20 Kbps civarı, ping 300ms ve üstü (o da cevap alabilirse, yoksa ping diye bir şey yok zaten).

Araştırmalarım sonucu bu GPON SFP ve Hero Router arasındaki paket trafiğini sınıflandırma/sıralandırma problemi ile alakalı olduğunu düşünüyorum.
Bu sonuca bu makale sayesinde vardım: https://www.hitoha.moe/fixing-tx-drop-on-gpon-onu-with-mikrotik/

Bu sorun sadece 2500M modunda mevcut. 1000M modunda böyle bir sorun yok. 930 Mbps hız alabiliyorum 1000M modunda.
Sorun Hero tarafından mı çözülecek yoksa SFP tarafından mı bilmiyorum. OpenWRT SFP arayüzünde "TX queue, offloading" vb hiçbir ayar bulamadım, belki SSH ile mümkün olabilir ama bilmiyorum.

Bütün yardımlara açığım.

@Recep Baltaş @Majdev
@Greatest yanlış hatırlamıyorsam sen MikroTik RB5009 kullanıyordun. Bu sorunu yaşadın mı? Yaşadıysan nasıl üstesinden geldin?

Artık Hero bana göre cidden Router olarak çekilecek bir cihaz olmaktan çıktı. Forum hesabım ikinci el bölümüne açılınca muhtemelen ilan açıp satacağım veya WiFi AP modunda kullanmaya devam edeceğim. :mad:

Son düzenleme:
@Liguori selam hocam bende bu cihazdan alacaktm nanopi r6s ile kullanacaktm problemin devam ediyor mu ?
Evet. Eğer SFP'yi 2.5G Media Converter'a takarsam ve cihazı 2500M moduna alırsam internet çalışmıyor denecek kadar yavaş ve paket kaybı çok yüksek. Ama anahtarı OFF kısmına getirirsem ve 1G moduna alırsam sorunsuz bir şekilde 940 Mbps civarı simetrik internet alıyorum.

Ayrıca SFP'yi direkt Keenetic Hero'nun SFP portuna takınca aynı şeyi gözlemleyebiliyorum. Keenetic arayüzünde SFP portunu 2500F Auto Negotiation yaparsam gene berbat hız ve yüksek paket kaybı var. Ama 1000F Auto Negotiation yaparsam sorun yok.

Sorun SFP'yi 2500M moduna sokamamak ile alakalı değil. Eğer ana mesajımı okusaydınız görürdünüz. İlk attığım foto zaten OpenWRT SFP arayüzünden. Başarılı bir şekilde 2500M anlaşma yapabiliyor. Hem converter ile hem de direkt Hero'nun SFP portuna bağlanınca.

Yapay zeka zaten bu forumu scrape edip cevap veriyor. Yapay zeka güvenilmez bir araç ve ben sevmiyorum böyle tavsiyeleri. Bizden öğrendiği şeyleri bize yanlış şekilde geri anlatmaya çalışıyor. Lütfen benim konularıma yapay zeka cevapları vermeyin.

Sorun SFP'yi 2500M moduna sokamamak ile alakalı değil. Eğer ana mesajımı okusaydınız görürdünüz. İlk attığım foto zaten OpenWRT SFP arayüzünden. Başarılı bir şekilde 2500M anlaşma yapabiliyor. Hem converter ile hem de direkt Hero'nun SFP portuna bağlanınca.

Yapay zeka zaten bu forumu scrape edip cevap veriyor. Yapay zeka güvenilmez bir araç ve ben sevmiyorum böyle tavsiyeleri. Bizden öğrendiği şeyleri bize yanlış şekilde geri anlatmaya çalışıyor. Lütfen benim konularıma yapay zeka cevapları vermeyin.
Maksadım yardımcı olmaktı. Bu yapay zekanın çok yardımı dokundu belki sizede olur diye düşündüm. hangi issden hizmet alıyorsunuz ?

Maksadım yardımcı olmaktı. Bu yapay zekanın çok yardımı dokundu belki sizede olur diye düşündüm.
Kusura bakmayın hocam. Yapay zeka çok yanlış cevaplar veriyor aklınızda olsun. Çünkü "zeka" kısmı yok. Canlı değil. Çok büyük bir scraper, internetten aldığı şeyleri çorba yapıp anlatmaya çalışıyor. Ne dediğini bilmiyor. Sadece biliyormuş ilüzyonu yaratıyor. O yüzden uyuz oluyorum şahsen yapay zeka tavsiyelere. Size özel değil.

Hangi ISS'den hizmet alıyorsunuz ?
TurkNet GigaFiber. Zaten diğerlerinde 1000 Mbps üstü almak mümkün değil SFP ile artık. Gerçi TurkNet ile de değil artık. Geçtiğimiz hafta yakaladılar ve limit geldi. O yüzden benim konumun ve problemimin çok bir anlamı kalmadı.

Bu mesaj ve sonrasını okuyabilirsiniz hocam. Yani artık çok bir anlamı kalmadı.

Kusura bakmayın hocam. Yapay zeka çok yanlış cevaplar veriyor aklınızda olsun. Çünkü "zeka" kısmı yok. Canlı değil. Çok büyük bir scraper, internetten aldığı şeyleri çorba yapıp anlatmaya çalışıyor. Ne dediğini bilmiyor. Sadece biliyormuş ilüzyonu yaratıyor. O yüzden uyuz oluyorum şahsen yapay zeka tavsiyelere. Size özel değil.

TurkNet GigaFiber. Zaten diğerlerinde 1000 Mbps üstü almak mümkün değil SFP ile artık. Gerçi TurkNet ile de değil artık. Geçtiğimiz hafta yakaladılar ve limit geldi. O yüzden benim konumun ve problemimin çok bir anlamı kalmadı.

Bu mesaj ve sonrasını okuyabilirsiniz hocam. Yani artık çok bir anlamı kalmadı.
zaten benim derdim bufferbloat yok etmek. gerci aldigim cihaz buna gayet yeterli ama 1000mbps kilidi olmadiginda dahada verimli olur diye dusunuyordum Turk telekomda boyle bir guncelleme var mi acaba bilginiz varmi ?