Huawei MA5671A GPON SFP modülü Keenetic Hero ile 2.5G hızında çalışmıyor

Liguori

Yetkin
Makaleler
1
Artık bu kurulum bana kafayı yedirtmek üzere.

Belki geçmiş tecrübelerim hakkındaki yazılarımı okuyanlar olmuştur. Örnek: Huawei MA5671A SFP'nin OpenWRT arayüzüne nasıl erişilir?

Keenetic Hero ve Huawei MA5671A ile çok fazla sorun yaşıyordum. O yüzden artık AliExpress üzerinden 2.5G Media Converter almaya karar vermiştim. İki hafta önce cihazı satın aldım, bugün sonunda teslim edildi ve test etmeye başladım. SFP'yi 2.5G Media Converter'ın SFP slotuna taktım. RJ45 portuna CAT6 S/FTP taktım ve bu kabloyu Keenetic Hero'nun kırmızı 2.5G RJ45 portuna taktım. Bu port SFP slotu ile paylaşımlı, unutmayalım, ama ben sadece RJ45 portunu kullanacağım için sıkıntı yok.

Keenetic Hero arayüzünde 4-SFP portunu sağlayıcı olarak seçtim ve ardından portu 2500 Mbps, Full Duplex, Auto Negotiation olarak ayarladım. (Bilgilendirme: 1000 Mbps ve 2500 Mbps ayarlarında Auto Negotiation ayarını kapamak mümkün değil, yani interface 4 speed nonegotiation komutunu çalıştırmaya denerseniz başarısız oluyor ve "Auto Negotation is required with 1000 Mbps and 2500 Mbps Full Duplex options" uyarısı çıkıyor)

Ama bunu yaptığımda maalesef WAN hiçbir şekilde bağlantı kuramıyor.

Portu tekrar 1000 Mbps, Full Duplex, Auto Negotiation moduna alınca WAN geri geliyor.

Eğer portu hız belirtmeden sadece Auto Negotiation olarak seçersem gene 1000 Mbps hızında anlaşma yapıyor. Ayrıca 2.5G Media Converter'ın üstünde 100M, 1000M ve 2500M ışıkları var. 1000M ışığı başarılı bir anlaşma sonrası hep yanıyor. Ama 2500M ışığı hiç yanmıyor, doğal olarak.

Bilgisayara 192.168.1.100 IP atayıp 2.5G Media Converter'a 192.168.1.10 üzerinden direkt bağlanınca ve OpenWRT SFP arayüzüne girince ise bunla karşılaşıyorum.

Ama forumdaki diğer arkadaşların kurulumlarına ve Recep Baltaş'ın videosuna bakınca burası onlarda 2500M, Full Duplex yazıyor. Örnek: 11:43

Artık bu cihazlar beni çok sıkmaya başlattı. OpenWRT x86 PC kurulumuma tekrar geçemedim. SFP+ PCI-e kartım daha gelmedi. O yüzden Hero ile halen denemeye çalışıyorum. Ama Hero'nun SFP portunu denklemden çıkarmış olmama rağmen ve 2.5G Media Converter almış olmama rağmen halen farklı problemler ile karşılaşmaya devam ediyorum. Bu kez 2500M modunda çalıştıramıyorum. Acaba x86 sistemime geçince neler ile karşılaşacağım... Umarım en yakın zamanda yeni kuruluma geçerim ve Hero'yu sadece AP modunda kullanmaya devam edebilirim. Yoksa Hero bence Router olarak çekilecek bir cihaz değil.

@Majdev @Recep Baltaş @sulkoc

Ayrıca merak edenler olursa, bunu Hero ile denememin sebebi KeeneticOS 5.0 Preview işletim sistemi ile router arayüzünde direkt iPerf3 testi yapmak mümkün. Public bir iPerf3 sunucusuna bağlanıp cidden 2.5G WAN hızına ulaşıp ulaşamadığınızı görmek mümkün.
Örnek: https://github.com/R0GGER/public-iperf3-servers
Türkiye IP adresi 156.146.52.1

Yani Hero'nun ekstra 2.5G LAN portu olmaması test için artık bir dezavantaj değil.

Son düzenleme:
Şu an SFP arayuzume erısemıyorum o yuzden gosteremeyecegım ama wrt arayuzunde link Speed'i arttırmıstım Keenetic AX3000 kullanıyorum lan cıkısları hep 1Gbps maalesef ama Wi-Fi'de 1.1 Gbps aldım.

Hocam eğer sizde de 2500M, Full Duplex yazıyorsa delireceğim :') Ben dışında herkes verim alabiliyor Keenetic'ten galiba.

SFP arayüzünde nerede ise her yere baktım ama Link Speed'i arttıracak bir sekme bulamadım maalesef. SSH ile komut çalıştırmayı deneyecektim ama ethtool denen program yüklü değildi.

Şu an SFP arayuzume erısemıyorum o yuzden gosteremeyecegım ama wrt arayuzunde link Speed'i arttırmıstım Keenetic AX3000 kullanıyorum lan cıkısları hep 1Gbps maalesef ama Wi-Fi'de 1.1 Gbps aldım.
Buna mesajımın sonunda değindim. Keenetic sistem ayarlarında işletim sistemi kanalını Main yerine Preview yapın ve 5.0 sürümüne geçin. Sonra iPerf3 paketini yükleyin ve Diagnostic sekmesinde 156.146.52.1 IP adresine iPerf3 hız testi yapın.

Böylece 2.5G WAN hızı alıp alamadığınızı görürsünüz. LAN portlarının 1G olması engel olmaz. Çünkü direkt Hero üzerinden internet hız testi yapmış oluyoruz böyle.

Öcelikle konuda hiçbir bilgi birikimim yok acemi sayılırım fakat iperf3 testi yaptım Wi-Fi olarak sonuç bu çıktı bende 2. SFP'yi alıp taktığımda ayarlamadan sonra bağlantı 1GB ile sağlanmıştı fakat 2.5G komutunu girince bağlantı 2.5G olarak düzelmiş oldu.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-11-13 214509.webp
    4,6 KB · Görüntüleme: 85
  • Ekran görüntüsü 2025-11-13 214828.webp
    10,8 KB · Görüntüleme: 100
Zaten hocam o komutları size ben vermiştim :') Ama maalesef ben SFP portunu kullanmıyorum, kendi konumda belirttiğim gibi SFP portu hiç görmüyor Huawei'yi. O yüzden sizin paylaştığınız linkten 2.5G Media Converter aldım ve kırmızı 2.5G RJ45 portuna bağlanıyorum. Ama ne converter'da 2500M ışığı yanıyor, ne de Hero 2500M'de SFP'yi görebiliyor.

OpenWRT SFP arayüzünde 2500M, Full Duplex yazıyor mu?

Hocam majdev Firmware'yı bir tekrar yuklesenıze bir de ben de landa 2.5 hıza ulasmamaktan muzdarıptım RB5009 aldım deneyıp gorucez efektif mi

Bende durum bu hocam. Bir de bende majdev FW bile yüklü değil cinden gelen FW yüklü. İlk SFP de Majdev yüklemiştim.

Port ayarlarımda Hero da şöyle:

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-11-13 235610.webp
    11,5 KB · Görüntüleme: 98
  • Ekran görüntüsü 2025-11-14 001955.webp
    10,4 KB · Görüntüleme: 99
Son düzenleme:
Bu 2.5G Media Converter'de UART girişi var.

Majdev firmware'i SSH yerine konsol üzerinden tekrar buradan yükleyeceğim. Çünkü SSH ile yükleyince birkaç error vermişti ama sorunsuz bir şekilde (2500M olamama hariç) O5 auth çalıştığı için çok dikkate almamıştım.

Bakalım neler olacak. Diğer arkadaşlar 1000M'den 2500M'ye geçirmek için ne yaptı paylaşırsa sevinirim. Benimki niye converter ile 2500M modunda anlaşamıyor anlamış değilim.

Sorun sadece Hero'da diye düşünüyordum ama artık konu derinleşmeye başladı. Hem Hero, hem converter, hem SFP, hem de SFP yazılımı olabilir. Artık hangisi veya hangileri patlak veriyor onu öğrenmeye çalışacağım. Ama bu Hero'dan iyice sıkılmaya başladım artık. Forum hesabım ikinci el kategorisine girebildiğinde muhtemelen burada satacağım bunu...

Ben SFP'nin sıkıntılı olduğunu düşünüyorum. Önceki kendi SFP'ime majdev yazarken bende hiçbir hata vermemişti. Bunda zaten yüklemedim. Ha bir öneri Keenetic Türkiye ile bir görüşme gerçekleştirmeni tavsiye ederim. Naçizane fikrim.

Olmadı artık Çin firmware yüklerim hack-gpon sitesinden. UART girişi olduğu için artık istediğim kadar kurcalayabilirim SFP'yi.

2025-11-14 15:45 Güncelleme: Converter üstünde ON-OFF anahtarı var. Ben bunu SFP'yi açmak için diye düşünüyordum. AliExpress sayfasına tekrar baktım. Galiba bu anahtar 1G sabit mod ile 100M/1000M/2500M anlaşmalı modunu ayarlıyor. ON iken 1000M, OFF iken 100M/1000M/2500M yapıyor. Galiba. Eve gittiğimde tekrar deneyeceğim. Eğer bu söz konusu ise ağlayacağım... Ben ON yapmıştım. :')

2025-11-14 15:50 Güncelleme: AliExpress satıcısı cevap verdi. Tahmin ettiğim gibi çıktı. OFF 2500M, ON 1000M...

Delirmek üzereyim arkadaşlar. Bir anahtardan dolayı böyle oldu galiba. Eğer eve gittiğimde çalışırsa önce sevinip sonra ağlayacağım.

2025-11-14 18:05 Güncellemesi: Abicim resmen delirmek üzereyim ya... Anahtarı ON yerine OFF yaptım ve artık 2500M modunda çalışıyor.

Ama cidden delirmek üzereyim. Bir sorun çözüldükten sonra yeni bir sorun ortaya çıkıyor. İnternet hiçbir şekilde çalışmıyor. PPPoE bağlanıyor ve IP alıyorum ama sayfalar acayip yavaş ve nerede ise 100% paket kaybı var. İnternet çalışmıyor yani.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…