Artık bu kurulum bana kafayı yedirtmek üzere.
Belki geçmiş tecrübelerim hakkındaki yazılarımı okuyanlar olmuştur. Örnek:
Huawei MA5671A SFP'nin OpenWRT arayüzüne nasıl erişilir?
Keenetic Hero ve Huawei MA5671A ile çok fazla sorun yaşıyordum. O yüzden artık AliExpress üzerinden 2.5G Media Converter almaya karar vermiştim. İki hafta önce cihazı satın aldım, bugün sonunda teslim edildi ve test etmeye başladım. SFP'yi 2.5G Media Converter'ın SFP slotuna taktım. RJ45 portuna CAT6 S/FTP taktım ve bu kabloyu Keenetic Hero'nun kırmızı 2.5G RJ45 portuna taktım. Bu port SFP slotu ile paylaşımlı, unutmayalım, ama ben sadece RJ45 portunu kullanacağım için sıkıntı yok.
Keenetic Hero arayüzünde 4-SFP portunu sağlayıcı olarak seçtim ve ardından portu 2500 Mbps, Full Duplex, Auto Negotiation olarak ayarladım. (Bilgilendirme: 1000 Mbps ve 2500 Mbps ayarlarında Auto Negotiation ayarını kapamak mümkün değil, yani
interface 4 speed nonegotiation komutunu çalıştırmaya denerseniz başarısız oluyor ve "Auto Negotation is required with 1000 Mbps and 2500 Mbps Full Duplex options" uyarısı çıkıyor)
Ama bunu yaptığımda maalesef WAN hiçbir şekilde bağlantı kuramıyor.
Portu tekrar 1000 Mbps, Full Duplex, Auto Negotiation moduna alınca WAN geri geliyor.
Eğer portu hız belirtmeden sadece Auto Negotiation olarak seçersem gene 1000 Mbps hızında anlaşma yapıyor. Ayrıca 2.5G Media Converter'ın üstünde 100M, 1000M ve 2500M ışıkları var. 1000M ışığı başarılı bir anlaşma sonrası hep yanıyor. Ama 2500M ışığı hiç yanmıyor, doğal olarak.
Bilgisayara 192.168.1.100 IP atayıp 2.5G Media Converter'a 192.168.1.10 üzerinden direkt bağlanınca ve OpenWRT SFP arayüzüne girince ise bunla karşılaşıyorum.
Ama forumdaki diğer arkadaşların kurulumlarına ve Recep Baltaş'ın videosuna bakınca burası onlarda 2500M, Full Duplex yazıyor. Örnek:
11:43
Artık bu cihazlar beni çok sıkmaya başlattı. OpenWRT x86 PC kurulumuma tekrar geçemedim. SFP+ PCI-e kartım daha gelmedi. O yüzden Hero ile halen denemeye çalışıyorum. Ama Hero'nun SFP portunu denklemden çıkarmış olmama rağmen ve 2.5G Media Converter almış olmama rağmen halen farklı problemler ile karşılaşmaya devam ediyorum. Bu kez 2500M modunda çalıştıramıyorum. Acaba x86 sistemime geçince neler ile karşılaşacağım... Umarım en yakın zamanda yeni kuruluma geçerim ve Hero'yu sadece AP modunda kullanmaya devam edebilirim. Yoksa Hero bence Router olarak çekilecek bir cihaz değil.
@Majdev @Recep Baltaş @sulkoc
Ayrıca merak edenler olursa, bunu Hero ile denememin sebebi KeeneticOS 5.0 Preview işletim sistemi ile router arayüzünde direkt iPerf3 testi yapmak mümkün. Public bir iPerf3 sunucusuna bağlanıp cidden 2.5G WAN hızına ulaşıp ulaşamadığınızı görmek mümkün.
Örnek:
https://github.com/R0GGER/public-iperf3-servers
Türkiye IP adresi 156.146.52.1
Yani Hero'nun ekstra 2.5G LAN portu olmaması test için artık bir dezavantaj değil.