Neden? Çok uzun yol yapmıyoruz. Menzili uygun bizim için.

Hocam kullandıktan sonra anlıyor ve diyorsunuz ki km başına 2 ₺ fazla yaksın ama beni uğraştırmasın. Şehir içi bile olsa sürekli menzil hesabı yapacaksınız, şarj istasyonlarına göre rota oluşturacaksınız ( uzun yolda büyük eziyet, şehir içi de bazen can sıkıyor ), hadi şarj istasyonuna gittiniz diyelim, sıra varsa geçmiş olsun, oturur belki de saatlerce beklersiniz veya başka istasyon ararsınız, yoksa zaten en kötü ihtimalle 25-30 dk bekliyorsunuz. Bu arada çok fazla sayıda farklı istasyon var, her biri için sürekli uygulama yüklemek zorunda kalıyorsunuz. Vestel, astor, TOGG, Tesla vs. onlarca farklı firma var. Biraz sürat yapayım dediğiniz an elektrik tüketimi uçuyor, klima / kalorifer açmak isterseniz menzil ciddi oranda düşüyor, bu arabalarla ciddi bir kaza yaparsanız ( Allah korusun ), araba perte çıkıyor geçmiş olsun, kaldırıp atın. Bu bilgiyi de bizzat Ankara'da Mercedes yetkili servisinde eqb 350 araç için gittiğimizde almıştık. 1 ay kadar kullandık bu Eqb'yi, sözde 420 km civarı menzil yazıyor ama alakası yok, uzun yolda yarı yarıya düşüyor, kışın soğukta daha da düşüyor. Ek olarak kışın pilleri ısıtma muhabbetleri var, marşa basayım 10 sn sonra yola çıkayım olayı olmuyor. Araba yaklaşık 300 HP gücünde, kalkışta mermi gibi gidiyor ama maksimumda 160'ı geçemiyorsunuz, İstanbul'dan dönüş yolumda adam beni broadway ile sollayıp gitti ben arkasından bakakaldım o kadarını söyleyeyim size. Zaten bırak 160-180'i, 140 civarıyla bile asla gidemiyorsunuz çünkü tüketim inanılmaz artıyor. 90-100 ile gitmeniz ve klimayı vs. dengelemeniz gerekiyor. Kalkışlar, sessizlik, evde şarj etmek kaydıyla ekonomik sürüş olayı hoş geliyor ama genel olarak baktığınızda boş iş. İstasyondan şarj ettiğimde -ki ben sakin kullanıyorum- 3 ₺ civarı yakıt tüketimi veriyordu, nisan ayı için konuşuyorum. Şarj ederken 30 dk boş boş bekliyorsunuz vs. vs. Bana göre eksisi artısından çok fazla. Bu sebeple ne ben tercih ediyorum ( ileride batarya teknolojisi muazzam noktalara gelirse tabii ki değerlendiririm ) ne de çevreme tavsiye edebiliyorum. Tecrübe etmeden önce benim de ilgimi çekiyordu ama 1-2 ay kullandıktan sonra anlıyorsunuz aslında pek bir esprisi olmadığını. İyi ki tecrübe etme imkanımız oldu ki gidip satın alma gafletinde bulunmadık. Dediğim gibi elektrikli otomobiller şu an yolun çok başında. Alın eli yüzü düzgün bir benzinli keyfinize bakın.

Son düzenleme:
İçten yanmalı al elektrikli önermiyorum. Denk gelirse Toyota vs. değerlendir. Üç kuruş az yakacak diye pilli arabalara para verilmez, daha yolun başında elektrikli otomobil teknolojisi.

Size aynen katılıyorum batarya konusunda daha çok yol alınmalı basit bir örnek verecek olursak normal akü bile en fazla kaç sene kullanıyorsunuz ve ömrü bittiğinde yeni batarya için ne kadar ödeme yapacaksınız.

Daha hafif daha az maliyetli daha verimli batarya olmadan elektrikli araba benim pek aklıma yatmıyor.

Engelli indirimi ile TOGG 875 bine geliyor yanlış bilmiyorsam. Alınır mı?
Gündelik yaşamda bile cihazları şarja takıp kullanmak can sıkıyor. "Şu kadar şarjım var beni ne kadar götürür, şu kadar süre kullanabilirim" gibi gününü etkileyecek basit hesaplar yapıyorsun.
Elektrikli otomobil söz konusu olduğunda bunun kliması var, yazı-kışı var, menzili var, şarj istasyonu var... var da var.
Eksisi artısından çok.

875 bini konuşursak bu paralara alınabilecek otomobil çok.

Gündelik yaşamda bile cihazları şarja takıp kullanmak can sıkıyor. "Şu kadar şarjım var beni ne kadar götürür, şu kadar süre kullanabilirim" gibi gününü etkileyecek basit hesaplar yapıyorsun.
Elektrikli otomobil söz konusu olduğunda bunun kliması var, yazı-kışı var, menzili var, şarj istasyonu var... var da var.
Eksisi artısından çok.

875 bini konuşursak bu paralara alınabilecek otomobil çok.
500-600 bütçe ile alınabilecek araç var mı sizce?

Engelli indirimi ile TOGG 875 bine geliyor yanlış bilmiyorsam. Alınır mı?

Elektrikli araçlar rejeneratif fren ile birlikte şehir içi kullanımlar için uygundur özellikle, iyi menzil yakalanabilir aracına göre. Lakin TOGG modelinde ısı pompası yok, kışın menzil sıkıntı o arabada biraz. Yazılımsal ara ara sorun çıkarabiliyor. Düzenli güncelleme takip etmek şart. Süspansiyonları da sert, bağımsız süspansiyon kullanılmasına rağmen. Beni bilirsin, objektif yorumlarım her zaman. 8 yıl pil garantisi veriyor TOGG o güzel.

Avantajları; çok düşük bakım maliyeti, son hıza kadar iyi performans, sessizlik, evden şarj ile yakıt bayağı düşüyor, donanımlar.

Eksiler; garanti bitince akü masraflı, menzil hala düşük, yangın ve kaza anında sıkıntılı doğru, hızlı şarj olmaz ise uzun bekleme süresi, evden yavaş şarj.

Son hızının düşük olmasının sebebi, aküler çok ısındığı için kendini korumaya alır. Her marka elektrikli araçlarda böyle. Son hızlarının düşük olmasının asıl sebebi budur.

En boş TOGG 900 bin TL civarı olur. Egea en boş paket 1.4 atmosferik motorlular gelebilir 600-700 gibi tahmini olarak. Ama 500 bin TL civarında sıfır zor teşvik olsa bile. Fiyatları çünkü maalesef ortada.