dixtuel

Uzman
Merhaba, i3-10100F kullanıyorum ve FC 26 Online'da işlemciden dolayı gamepad sürekli gecikme yapıyor, Cyberpunk, Forza 6 ve diğer oyunlarda ekran kartım (RTX 3060) ile darboğaz yapıyor, şimdilik anakart değiştirmeye imkanım yok. i3-10100F ile idare mi edeyim i5-10400F'e geçmek fark yaratır mı az da olsa?

10400'ün önbelleği daha fazla ama temel saat hızı düşük? Intel'e hakim arkadaşlar daha doğru yorumlarda bulunacaktır.

Aynı paraya H610 anakart ve i3-12100F al hem de yükseltirsin 14.nesile kadar ileride. Ben 10400F e geçecektim aynı fiyata 12.nesile geçtim.

Aynı paraya H610 anakart ve i3-12100F al hem de yükseltirsin 14.nesile kadar ileride. Ben 10400F e geçecektim aynı fiyata 12.nesile geçtim.

2. elden alıyorum işlemciyi 0 değil, zaten 0 alacak kadar param olsa Ryzen 5 5600X'e geçerdim AMD bir anakart alıp. 3500 lira bütçeye yapabiliyorsam dediğinizi neden olmasın yani?

10400'ün önbelleği daha fazla ama temel saat hızı düşük? Intel'e hakim arkadaşlar daha doğru yorumlarda bulunacaktır.
AI Yanıtı:
Base clock, CPU'nun TÜM çekirdekleri aynı anda dolu yükte çalışırken garanti ettiği minimum hız. i5'in 6 çekirdeği olduğu için, hepsi birden tam güçte çalışırken güç/ısı bütçesi yetmiyor, o yüzden base daha düşük (2.9GHz). i3'te 4 çekirdek olduğundan o limite daha geç çarpıyor, base'i daha yüksek kalabiliyor (3.6GHz).

Ama oyunlarda asıl önemli olan boost clock, çünkü oyun motoru genelde 6 çekirdeğin hepsini değil, 2-4'ünü ağır kullanır, kalanı arka plan işlerine (ses, fizik, streaming vs.) gider. Yoğun kullanılan o az sayıdaki çekirdek, ikisinde de aynı boost'a (4.3GHz) çıkabiliyor. Yani gerçek oyun senaryosunda i5 de i3 kadar yüksek hızda çalışıyor, üstüne 2 çekirdek fazladan da rahat kullanıyor.

Kısacası: base clock düşük görünmesi "i5 daha yavaş" anlamına gelmiyor, sadece "6 çekirdek birden tam yükte çalışınca biraz kısılıyoruz" anlamına geliyor. Oyunda pratikte fark yaratan boost clock + ekstra çekirdek sayısı, ve o ikisi de i5'in lehine.