Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Argo

Uzman
Yer
Callahan Industrial
Sorunu aşağıda detaylıca anlattım. Okumaya üşenip yardım etmek isteyenlere kısaca özetleyebilirim. Merhaba, eskiden haftada 2-3 kez yaşadığım ve 2-3 gündür sıkça yaşadığım sorunu anlatacağım. Bilgisayar ile oynarken bu sorun rastgele bir zamanda bu zaman oyuna girdikten 1 saat, 30 dakika veya oyuna girer girmez meydana geliyor. Siyah ekrana düştükten sonra bilgisayarı yeniden başlatıyor genellikle ve mavi ekran hatası veriyor lakin ben o mavi ekranı göremiyorum. Gözüme bu sorun PSU arızası gibi geliyor ama sizlerden de fikir almak istiyorum.

BlueScreenView adlı program üzerinden mavi ekran hatasını görebiliyorum. Mavi ekran hatalarını aşağıda paylaşacağım.

Çözüm için denediğim bazı adımlar aşağıdaki gibidir:

• Ekran kartı sürücüsünü DDU ile kaldırıp tekrar yükledim, sorun halen devam etmekte.
  • Format atmayı denedim, sorun halen devam ediyor.
  • Belki sorun fiştedir diye düşündüm başka bir fişe taktım monitör ve kasayı fakat sorun halen devam ediyor.
  • Ekran kartını PCI-e slotundan çıkarttım ve yeniden sorunsuz bir şekilde monte ettim lakin sorun halen devam ediyor.
  • BIOS'u sıfırladım, sorun devam ediyor.
  • XMP ayarını kapattım, sorun devam ediyor.
  • HDMI kablosunu değiştirip denedim sorun halen devam ediyor.
    • Ramleri teste tabii tuttum bir sorun çıkmadı.
    • Furmarkta ve OCCT'de bazen sorun çıkıyor veya çıkmıyor.

Bu sorunu eskiden de yaşıyordum ekran 1-2 saniyeliğine gidip tekrar geliyordu, şimdi ise ekran gidiyor ve bilgisayar kendini yeniden başlatıyor ve de bu oyunlarda sıkça oluyor. Windows Olay Görüntüleyicisi üzerinden baktığımda bu kapanma öncesi falan hep aynı uyarılar/hatalar meydana geliyor. İsteyene onu da atabilirim fakat alakası nedir bilmiyorum. Sistemim aşağıdaki gibidir:

Anakart: Gigabyte H610M-H DDR4 3200MHz Anakart
CPU: Intel Core i3 12100F İşlemci
GPU: Intel ARC A750 Ekran Kartı
RAM: GoodRAM IRDM-X 3200 MHz 8x2 DDR4 CL16
SSD: MLD M300 M.2 SSD 480GB
HDD: Hitachi HT320 320GB 5400RPM HDD
PSU: Rampage RMP600 80+ Bronze
Kasa: Rampage X-Force

Düşük gereksinimli oyunlarda örneğin Minecraft gibi oyunlarda ve günlük kullanımda Youtube'da video izlemek gibi aktivitelerde bu sorunla karşılaşmıyorum (ekran kartı kullanımı yüksek olup güç tüketiminin az olduğu oyunlarda da bu hatayı almamaktayım. ) lakin ağır oyunlarda bu sorun meydana geliyor. Bende bu yüzden PSU'dan şüphelendim zaten kaliteli bir PSU da değil. Ekran kartını şuanlık başka yerde deneme şansım yok. Fikirleriniz neler bekliyorum.

Son düzenleme:
Çözüm
Arkadaşı eve çağırdım ve bilgisayara detaylı bir inceleme yaptık, bazı adımları (ekran kartını PCI-e slotuna tekrar oturtmak, tozunu almak, biosu resetlemek) yaptıktan sonra sorun düzelmedi, en son RAM'leri söküp tekrar taktık ve sorun çözüldü.

Sorun 6 saat sonra tekrar meydana geldi ve tekrarlamaya başladı, risk alıp en şüphelendiğim parçayı değiştirmek için internet üzerinden Delta GPS550 80+ Bronze 550W PSU sipariş ettim. Sorun PSU'daymış arkadaşlar. Şu an sistemim oldukça stabil çalışıyor.
Minidump da ekran kartı driverı ile alakalı gözüküyor ama yapılması gereken çoğu şeyi yapmışsınız.
Ekran kartının hızlarını biraz düşürmeyi deneyin.

Minidump da ekran kartı driverı ile alakalı gözüküyor ama yapılması gereken çoğu şeyi yapmışsınız.
Ekran kartının hızlarını biraz düşürmeyi deneyin.
Ekran kartının şuanki çalıştığı hızlar zaten eskiden stabil olduğu fabrika ayarı hızlar. Overclock falan yapmadım ki.

Arkadaşı eve çağırdım ve bilgisayara detaylı bir inceleme yaptık, bazı adımları (ekran kartını PCI-e slotuna tekrar oturtmak, tozunu almak, biosu resetlemek) yaptıktan sonra sorun düzelmedi, en son RAM'leri söküp tekrar taktık ve sorun çözüldü.

Sorun 6 saat sonra tekrar meydana geldi ve tekrarlamaya başladı, risk alıp en şüphelendiğim parçayı değiştirmek için internet üzerinden Delta GPS550 80+ Bronze 550W PSU sipariş ettim. Sorun PSU'daymış arkadaşlar. Şu an sistemim oldukça stabil çalışıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm