omeerfdd

Uzman
Merhaba,

2 gündür yaşadığım sorunla alakalı size danışmak istiyorum. Oyun oynarken bir anda takılmalar yaşadım ve 2 gündür hâlâ devam ediyor. Bu takılmalar her 10-15 saniyede bir saliselik takılma şeklinde yaşanıyor ama bu beni çok rahatsız ediyor.

Denediğim yöntemler:
  • PC'yi komprasör ile temizledim,
  • Format attım,
  • DDU ile sürücü kaldırıp eski sürüm yükledim,
  • BIOS güncelledim.
Bunların hiçbirisi çözüm olmadı. Benim ne yapmam gerekiyor, bu sorunun kaynağını nasıl bulacağım?
  • Ekran Kartı: 6600 XT
  • İşlemci: i3 12100F
  • Anakart: H610M
  • RAM: 2x8
  • PSU: 500W
Bir de örnek fotoğraf ekleyeyim. Değerlerim bunlar, sadece Valorant değil, her oyunda böyle. Daha kötüsü Google'da bile takılmayı hissedebiliyorum.

valo1.webp

1. Başlat menüsüne "Disk Temizleme" yaz ve aç.
  2. Temizlemek istediğin sürücüyü seç (genellikle C:).
  3. Tarama tamamlandıktan sonra listeden DirectX Gölgelendirici Önbelleği seçeneğini işaretle.
  4. TamamDosyaları Sil diyerek işlemi başlat.
Bilgisayarı yeniden başlat ve oyuna tekrar gir. 10-15 dakika oyna sorunun devam edip etmediğini yazarsın.

6000 serisinde driver sorunu var ve DX11 oyunlarında stutter’a yol açıyor. AMD, 2022 yılında 22.5.2 güncellemesiyle DXNAVI optimizasyonunu duyurdu sözde DX11 oyunlarında FPS artırıyor, ancak bu sefer de stutter sorununa yol açtı. AMD o kadar ‘müthiş’ bir şirket ki, 2026’ya gireceğiz, sorun 4 yıldır hala çözülmedi.

Bu post’a gelen yorumlardaki hiçbir insan sana bu sorunun kaynağını söylemeyecek sorunun tek kaynağı budur.

6000 serisinde driver sorunu var ve DX11 oyunlarında Stutter'a yol açıyor. AMD, 2022 yılında 22.5.2 güncellemesiyle DXNAVI optimizasyonunu duyurdu sözde DX11 oyunlarında FPS artırıyor, ancak bu sefer de stutter sorununa yol açtı. AMD o kadar ‘müthiş' bir şirket ki, 2026'ya gireceğiz, sorun 4 yıldır hala çözülmedi.

Bu Post'a gelen yorumlardaki hiçbir insan sana bu sorunun kaynağını söylemeyecek sorunun tek kaynağı budur.

RX 5700XT için böyle bir sorun yaşamıyorum ki DXNAVI optimizasyonu birkaç güncelleme sonrasında bana da geldi. DXNAVI optimizasyonu amacı ekran kartlarının DX11 oyunlarında daha iyi işlemci kullanımını destekler. AMD burada yeni gelen oyunlar için bir nevi iyileştirme yaptı DX11 öncesindeki oyunlarda takılma sorunları ortaya çıktı diye söylendi fakat güncellemeler ile bu sorunlar ortadan kalktı. Sorunun asıl kaynağı shader (kaplamaların) düzgün yüklenememesi ki DXNAVI optimizasyonundan önce de bu sorun çoğu kullanıcı da vardı.

DX11 oyunlarında daha iyi işlemci kullanımını destekler.
Amacı bu olabilir ama amacını düzgün bir şekilde yerine getirmek yerine stutter sorunlarına yol açıyor.

DXNAVI optimizasyonundan önce de bu sorun çoğu kullanıcı da vardı.
DX11 oyunlarında yoktu, çok iyi hatırlıyorum. O zamanlar 22.5.2 sürücüsüne güncellediğimde Valorant oynanmaz derecede takılıyordu, Reddit'te herkes 22.5.1'e geri dönün diyordu ve sorun çözülüyordu.

Zaten Reddit'e DXNAVI yazın ve insanların nasıl çileden çıktığını görün.

Amacı bu olabilir ama amacını düzgün bir şekilde yerine getirmek yerine stutter sorunlarına yol açıyor.

DX11 oyunlarında yoktu, çok iyi hatırlıyorum. O zamanlar 22.5.2 sürücüsüne güncellediğimde Valorant oynanmaz derecede takılıyordu, Reddit'te herkes 22.5.1'e geri dönün diyordu ve sorun çözülüyordu.

Zaten Reddit'e DXNAVI yazın ve insanların nasıl çileden çıktığını görün.

Ben gayet net bir şekilde bu sorunun ilk deneyimleyenlerden biriyim bu sorun ilk başta ortaya çıktığında da ilk önce duyuranlardan biriyim farklı forumlarda bununla alakalı rehberlerim de mevcut. Bir dönem bu sorun ortaya çıktı ve söylediğin gibi stutter sebebiyet veriyordu fakat uzun süredir sürücülerle birlikte bu sorun ortadan kalktı. Sorun yaşayan insanlar elbette deneyebilir söylediğim gibi bir süre bu sorun vardı ama çok sonrasında kalktı en azından ben yaşamıyorum.

bir süre bu sorun vardı ama çok sonrasında kalktı en azından ben yaşamıyorum.
Hayır, kesinlikle kalkmadı. Sık sık AMD 'takılma sorunu' postlarını görüyorum ve hepsi de DX11 oyunları, bu kadar mı tesadüf olur.

Bir AMD GPU kullancısı olarak diyorum ki Windows kullanacaksan AMD'den uzak duracaksın. Linux'a geçtiğimden beri Windows'da yaşadığım hiçbir stutter sorununu yaşamadım. AMD, Windows driver'larını be-ce-re-mi-yor.

6000 serisinde driver sorunu var ve DX11 oyunlarında Stutter'a yol açıyor. AMD, 2022 yılında 22.5.2 güncellemesiyle DXNAVI optimizasyonunu duyurdu sözde DX11 oyunlarında FPS artırıyor, ancak bu sefer de stutter sorununa yol açtı. AMD o kadar ‘müthiş' bir şirket ki, 2026'ya gireceğiz, sorun 4 yıldır hala çözülmedi.

Bu Post'a gelen yorumlardaki hiçbir insan sana bu sorunun kaynağını söylemeyecek sorunun tek kaynağı budur.

RX6600 kullanıyorum ReSize BAR harici ek olarak hiçbir ayar yapmadım, bahsedilen sorunların hiçbirini yaşamadım, yaşamıyorun, güncel oyun olarak BF6 beta dahil.

Ek olarak Beraber oynadığımız 2 arkadaşım var biri 6700XT biri 6800 kart kullanıyor, onlarda da bir problem yok.

Merhaba,

2 gündür yaşadığım sorunla alakalı size danışmak istiyorum. Oyun oynarken bir anda takılmalar yaşadım ve 2 gündür hâlâ devam ediyor. Bu takılmalar her 10-15 saniyede bir saliselik takılma şeklinde yaşanıyor ama bu beni çok rahatsız ediyor.

Denediğim yöntemler:
  • PC'yi komprasör ile temizledim,
  • Format attım,
  • DDU ile sürücü kaldırıp eski sürüm yükledim,
  • BIOS güncelledim.
Bunların hiçbirisi çözüm olmadı. Benim ne yapmam gerekiyor, bu sorunun kaynağını nasıl bulacağım?
  • Ekran Kartı: 6600 XT
  • İşlemci: i3 12100F
  • Anakart: H610M
  • RAM: 2x8
  • PSU: 500W
Bir de örnek fotoğraf ekleyeyim. Değerlerim bunlar, sadece Valorant değil, her oyunda böyle. Daha kötüsü Google'da bile takılmayı hissedebiliyorum.

Eki Görüntüle 183192

En son ne zaman format atıp temiz kurulum yaptınız?

Son düzenleme:
bahsedilen sorunların hiçbirini yaşamadım, yaşamıyorun, güncel oyun olarak BF6 beta dahil.
BF6, DX12 oyunu olduğu için olabilir mi acaba? Sorun DX11 oyunlarını kapsıyor. Evde iki PC var birinde 6600 XT, diğerinde 6800 XT takılı. Geçen Valorant’a gireyim dedim, stutter sorunundan yine oynanmıyor. Shader cache DX11 oyunlarında bozuk. YouTube’da testler var birisi Witcher 3’te test yapıyor, RX6950 XT ve GTX 1080 ile. AMD stutter sorunu yaşarken 1080 yaşamıyor. Şu rezilliğe bakar mısın?

@26225

Söylediklerimden sadece BF6 oynadığımı nasıl çıkardınız anlamadım.

Shader cache olayı sürücü güncellemesi veya yeni kurulum sonrası bir süre bu yaşanıyor, devamında tekrar yaşamıyorsunuz, AMD'de bu olay 100 senedir var.