İnsan

Başarılı
Ben daha önce tertemiz bir Arch Linux kurdum. İçinde bir şey yoktu, terminal vardı. Sway kurup arayüz ekledim. Şu anda Firefox kullanıyorum. Ciddi performans sorunları var. Windows'ta akıcı olan birçok şey Linux'ta kasıyor. Mesela bazı tarayıcı oyunları veya bazı web siteleri zaman zaman aşırı kasma yapıyor. Basit bir oyun bile performans sorunu yaşıyor. Daha yüksek performans almak için ne yapmalıyım? Her şey güncel.

Sistemim:
  • Intel Core i3-9100F
  • 16 GB RAM
  • RX 560
  • SATA SSD

Son düzenleyen: Moderatör:
Bence Sway konfigürasyonunda sorun var. Xfce, KDE vs. sağlamlığı bilinen masaüstü ortamlarından birini deneseniz?
KDE Plasma denemiştim. Aynı sorun mevcut.
Öncelikle, vulkan-radeon, lib32-vulkan-radeon, opencl-mesa ve lib32-opencl-mesa paketlerini kurmadıysanız kurun. Ardından sisteminize aşağıdaki kernel parametrelerini ekleyin:

radeon.si_support=0 amdgpu.si_support=1

GRUB kullanıyorsanız, bunu yapmak için; /etc/default/grub dosyasını herhangi bir metin düzenleyici ile açıp, GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="" satırını "commentli" ise "uncomment"leyip, yukarıda söylediğim parametreleri, tırnak içine yazabilirsiniz. Örneğin:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="radeon.si_support=0 amdgpu.si_support=1"

Ardından dosyayı kaydedin ve grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg komutuyla GRUB'u güncelleyin.

Eğer işe yaramazsa, yukarıda söylediğim radeon.si_support=0 ve amdgpu.si_support=1 parametreleriyle beraber amdgpu.dcdebugmask=0x10 parametresini de ekleyin sisteminize.

Ayrıca Sway Config'inize output "*" adaptive_sync off satırını eklemenin veya Config'den kaldırmanın, yaşadığınız sorun üzerinde herhangi bir etki yapıp yapmadığını / sorununuzu çözüp çözmediğini de belirtin.
Deneyeceğim. Bu arada ek bir bilgi vereyim. Wine kurduğumda da basit oyunlar kasıyordu ama Proton kurduğumda akıcı çalışmaya başladı. Bence optimizasyon ile ilgili bir problem olabilir.