Destek Ekibi

Resmî Hesap
Makaleler
1
Sistemim:
  • Gigabyte H610M H DDR4 (Rev 1.3) anakart
  • RTX 3060 ekran kartı
  • 16 GB RAM
  • 750W PSU
Yakın zamanda işlemcimi i3-12100F modelinden i5-14400F’e yükselttim. BIOS sürümüm güncel, montajı da sorunsuz bir şekilde tamamladım.

Ancak MSI Afterburner üzerinden değerleri kontrol ettiğimde çok garip bir durumla karşılaştım: İşlemcim yük altında bile 1935 MHz hızında çakılı kalıyor; ne 2000 MHz bandını görüyor ne de çıkması gereken 4000+ MHz seviyelerine ulaşıyor. Windows güç ayarlarım "Yüksek Performans" modunda, BIOS üzerinden "Intel Turbo Boost" teknolojisi de açık görünüyor. Sürücülerim de tamamen güncel olmasına rağmen işlemciden bir türlü tam performans alamıyorum.

Bu performans kilidini nasıl aşabileceğim konusunda değerli görüşlerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.

işlemci büyük ihtimalle anakartınızdaki güç limitlerine takılıyor. Bu anakartlar genelde düşük PL1 (örneğin 65W) ayarıyla geliyor ve zayıf VRM yapısı nedeniyle tüm çekirdeklerde 3.5-4.1 GHz civarı hızların ötesine geçmenizi engelleyebiliyor.

MSI Afterburner'da yük altındayken görülen değer muhtemelen 10 çekirdeğin ortalaması (Performans çekirdekleri 2.5 GHz, Verimlilik çekirdekleri 1.8 GHz taban hızına sahip) ya da program yanlış okuyor da olabilir. Çekirdek bazlı hızları ve güç tüketimini görmek için HWiNFO daha iyi bir araç.

• BIOS'a girin ve sırasıyla Tweaker > Advanced CPU Settings > Turbo Power Limits yolunu izleyin. Burayı "Enable" yapıp PL1/PL2 değerlerini işlemcinin teknik özelliklerine göre ayarlayın (eğer seçenek varsa 148W/181W yapabilirsiniz, "Auto" seçeneği de bazen işe yarar).
  • Sıcaklıkların 90°C'nin altında olduğundan ve termal kısıntı (thermal throttling) yaşamadığınızdan emin olun.
  • Cinebench R23 ile bir test yapın: Güç limitleri kapalıyken çoklu çekirdekte yaklaşık 18.000-20.000 arası bir skor almanız gerekir.
  • Windows tarafında "Nihai Performans" güç planını seçin ve BIOS'ta açıksa C-States ayarlarını kapatmayı deneyin.
Arkada HWiNFO açıkken Prime95 veya Cinebench çalıştırın; eğer güç tüketimi 65W'a vurup kalıyorsa ve frekanslar düşüyorsa, sorunun kesinlikle PL1 limitinden kaynaklandığını teyit etmiş oluruz.