marsies

Uzman
Arkadaşlar merhaba,

Bir yıl önce kasam aynı kalacak şekilde bilgisayarımı tamamen yeniledim, kasa modelim Zalman Z12 Plus. Epey eski ancak kasa almanın önemsiz olduğunu düşündüm, maalesef yanıldım. i5 14600K işlemcili, DDR4 3600 MHz RAM'li bileşenler sipariş ettim, kule tipi soğutucu ile beraber. Bu bileşenleri mahallemdeki bilgisayarcıya götürdüm, sistemimi biraz acele ederek dizdi. Sistemimi teslim aldığımdan beri FPS düşüşleri yaşıyorum, olması gerektiğinden oldukça az FPS alıyor ve drop yemesem bile hissiyatı hoş değil. İşlemci sıcaklığım 80 ve üzeri derecelerde geziyor, soğutucum Thermalright Frost Commander kule tipi soğutucu. Başka bir bilgisayarcıya götürdüm bilgisayarımı ve o da kule tipi fanın yönünün yanlış takıldığını söyleyip yönü değiştirdi, az da olsa performans artışı olsa bile sistem ısındıkça tekrardan düşüyordu performansım. Bu bilgisayarı satıp hazır bir bilgisayar almam mı daha mantıklı yoksa 240 mm sıvı soğutucu ve yeni bir kasa alıp uzman teknik servisçiye teslim edip kasamı kullanmam mı mantıklı arkadaşlar?

Not: Yeni alacağım hazır sistemin işlemcisi büyük ihtimalle daha kötü olacak.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çok yüksek ihtimalle termal kısma kaynaklı. Kasa biraz eski, soğutması şüpheli.

Mid tower + 240mm AIO alıp montaj yaptırmak sisteme iyi gelecektir.

Afterburner ile oyun içi sıcaklığa bir bak, kasanın yan panelini de açık şekilde de sıcaklıklara bak. Frost commander 14600K'yı soğutamayacak bir soğutucu değil, hele ki oyunda hiç değil.

Yani ekran kartı falan yükseltmek için satıp hazır sistem alabilirsin ancak ne gerek var. 2800'e 3000D gibi bir kasa alıp çözülebilecek bir sorun gibi gözüküyor açıkçası. Önce bir Afterburner ile sıcaklıklara bak, kasanın yanını da açıp bak.

Ve NVIDIA'nın son sürücüsü kuruksa onu da aşağıdaki linkten 572'ye falan düşür DDU ile var olan sürücüyü silip.

Sistemi komple mi yeniledin? Hangi parçaları taktın? Youtube'da bir sürü rehber var bakıp analiz yapmadın mı? Velhasıl kelam diyelim bileşenlerden biri bozuk ve sen de sistemi sattın. Bu etik ve ahlaki mi olacak?

Afterburner ile oyun içi sıcaklığa bir bak, kasanın yan panelini de açık şekilde de sıcaklıklara bak. Frost commander 14600K'yı soğutamayacak bir soğutucu değil, hele ki oyunda hiç değil.

Yani ekran kartı falan yükseltmek için satıp hazır sistem alabilirsin ancak ne gerek var. 2800'e 3000D gibi bir kasa alıp çözülebilecek bir sorun gibi gözüküyor açıkçası. Önce bir Afterburner ile sıcaklıklara bak, kasanın yanını da açıp bak.

Ve NVIDIA'nın son sürücüsü kuruksa onu da aşağıdaki linkten 572'ye falan düşür DDU ile var olan sürücüyü silip.

Dostuma katılıyorum Afterburner ile kullanım, sıcaklık ve watt değerlerini atabilir misiniz? Hem yükte hem boş haliyle. HWiNFO ile boş haline bakabilirsiniz.

Sistemi komple mi yeniledin? Hangi parçaları taktın? YouTube'da bir sürü rehber var bakıp analiz yapmadın mı? Velhasıl kelam diyelim bileşenlerden biri bozuk ve sen de sistemi sattın. Bu etik ve ahlaki mi olacak?

DDR3 i5 4. nesil GTX 1050 ekran kartlı sistemimin içindeki her şeyi yeniledim kasa ve SSD hariç. Yeni PSU, yeni işlemci, yeni RAM, anakart, ekran kartı ikinci el bunu ilanda belirtiyorum zaten. Bileşenlerden biri bozuk değil ve hepsinin garantisi duruyor bahsettiğim sorun olması gereken performansın %10-15 daha düşük olması. İşlemcim Ryzen 5 5600X performansında oyun oynatıyor. Analiz yapmadım hata yaptığımı belirttim. Acele karar verip topladım bu sistemi. Bileşenlerden birinin bozuk olduğunu iddia etmedim alan kişi test edecek zaten zorla satıyor değiliz. Başından beri en büyük problem olması gerekenin altında performans vermesi, drop girmesi değil. Kendi kişisel fikrim bilgisayarcının kötü montaj yapması özellikle işlemci termal macunu ve soğutucusu üzerinde.

Evet hocam bende hava sirkülasyonunun sağlanmadığını düşünüyorum sıcalıklarım yük altında 83 derecede geziyor acaba DDR4 3600 MHz hızında diye mi bu kadar düşüş var oda ayrı bir konu. Buraya test videosu görselleri atacağım daha netleşmiş olur.

Evet hocam bende hava sirkülasyonunun sağlanmadığını düşünüyorum sıcalıklarım yük altında 83 derecede geziyor acaba DDR4 3600 MHz hızında diye mi bu kadar düşüş var oda ayrı bir konu. Buraya test videosu görselleri atacağım daha netleşmiş olur.

Kapağı açtığında oyunlarda kaç derecede işlemci gözlemleyebilir misin?

RAM kendinden 3600 ise sorun olmaz. Senin sorunun sıcaklıkla alakalı.