Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

VENGEANCE ANGEL

Üstün
Makaleler
1
Yer
ANKARA
Hocalarım, herkese iyi akşamlar.
Bugün elime i7-7700K geçti, sahibi işlemcisinin çalıştığını, yaklaşık 1-2 sene boşta durduğunu söyledi. Ben de sistemime yükseltme yapmak için talip oldum.

İşlemciyi anakartıma taktığım zaman Corsair Vengeance LPX 2x16 GB kit RAM'lerimin hiçbiriyle boot edemiyor, DRAM LED sabit yanıyor. GSkill Ripjaws 1x8 GB RAM takınca boot ediyor. Anakartımda 4 tane yuva var, hepsinde teker teker denedim, Corsair RAM'lerle boot edemiyor. Gskill'le ediyor.

Bunun sebebi nedir? İşlemci arızası mıdır yoksa işlemci RAM mi seçiyor?

Edit: i7-7700K ile Corsair Vengeance LPX kullananlar var mış. Anlayamadım.

@Recep Baltaş

Çözüm
Single Core olarak çok uçurum fark yok. Ama Multi Core da %50 fark var tabii ama dediğim gibi güncel uygulamalar için uçurum bir fark yaratacağını sanmam. Karar sizin ben olsam yapmazdım yani :) Onun yerine daha fazla para biriktirip anakart+CPU değişikliği yapardım.
Ona da sıra gelecek ama taksitlerim var ödemem gereken. Şimdilik bu şekilde idare edeyim diye düşünüyorum. Yine nereden baksak sistemim için orta seviye bir sistem diyebiliriz bence.

Takmadan önce BIOS güncellemesi yaptın mı?
Hocam hayırlı geceler.

Konuyu editliyorum:
Kardeşimin Kingston RAM'leriyle sistemi çalıştırabildim ama oyun oynarken, günlük kullanım esnasında klasörlere falan girmeye çalışırken, bir program açmaya çalışırken en basitinden Opera tarayıcı kullanıyorum onu bile açamayıp randomize mavi ekran hataları gelmeye başladı. 0x50, 0x1A, 0x139... Hepsinin de ucu RAM'e dokunuyor ve hepsinde de FAULTING_MODULE = NT_WRONG_SYMBOLS açıklamaları var. Ek olarak Bellek read olamaz, (NTSTATUS 0xC5) hatası bile geliyordu Windows üzerinde.

Sizin de sorunuza istinaden, zaten BIOS'u son sürümüne (7978vBC) güncellemiştim, aklıma BIOS sürümünü düşürmek geldi. 7. nesil desteğinin geldiği (B.8) ilk BIOS sürümünü flashladım. GTA 5, RDR2, Genshin Impact gibi ağır oyunlarla benchmarklar yaptım, günlük standart kullanımlarda da mavi ekran almayı, hata vermeleri bıraktı. Sanırım tüm suçlu BIOS sürümüymüş.

B8 sürümünü flashladım, 2 gündür hiçbir şekilde donmalar, takılmalar, kilitlenmeler, mavi ekranlar yaşanmadı.

Edit 2:
Corsair RAM'ler ile hala boot etmiyor, DRAM LED sabit yanıyor, bir süre sonra CPU ve DRAM arasında loop'a giriyor.

Dosya Ekleri

• 20240318_211123.webp
    20240318_211123.webp
    189,2 KB · Görüntüleme: 110
Hocam RAM uyumluluğu anakartla alakalı değil miydi? İşlemciyle de RAM uyumluluğu oluyor muymuş öyle ilk kez duyuyorum.
Pek alakali olmayabilir ama sizinle benzer sorunu yasayan birisi olmus Tom's Harware forumlarinda.

Verilen cevaba gore RAM frekans uyusmazligi yuzundenmis ve kullaniciya downclock onerilmis. Zira 7700k maximum destekledigi RAM hizi 2133 MHz @1.35V.