Mert Dışbudak

Gelişen
Sistem yük altında değilken NB frequency değeri kaç sabit mi dinamik mi olmalı ? çünkü pc yükteyken de stabil çalışmıyor her kasmada coil wine sesine benzer ses geliyor alt tabdan sekme açınca da artıyor açtığım şey fark etmeksizin psudan ses geliyor

Sistemi occt testlerine soktum ben bir sorun göremedim anlamamış olabilirim banchmarkta yda diyer testlerde hiçbir şekilde ses yapmadı ve banchmarktada performas sıkıntısı görmedim yardımcı olursanız sevinirim teşşekürler
özetle psu ramden şüpheleniyorum sistemi 2019 da toplamıştım

not: bilgisayarı birkaç ay hava soğutmasının fanınıniçindeki mıknatsı çatlak bir şekilde kullandım fan yine işini yapıyordu ama ne kadar yapıyordu bilemiyorum kapatmıyordu sistem kendini sadece açılırken cpu fan eror uyarsı alıyordum ,komple değiştirdim sonra bütün sıcaklık değerlerim normal gözüküyor

anakart B360M PRO-VD (MS-7B53)
işlemci i5-8400
ekran kartı msi ventus 3060 12GB
ram 16 gb ddd4-2400 crucial CB16GU2400.C16E tek modül
psu everest 650w rampage shadow kasanın içinde gelmişti
monitör aoc 75 hz 2k 32inç ips panel
windows 10pro ve driverlar fln bildiğim her şey güncel

Son düzenleme:
Sistem yük altında değilken NB frequency değeri kaç sabit mi dinamik mi olmalı ? çünkü pc yükteyken de stabil çalışmıyor her kasmada coil wine sesine benzer ses geliyor alt tabdan sekme açınca da artıyor açtığım şey fark etmeksizin psudan ses geliyor

Sistemi occt testlerine soktum ben bir sorun göremedim anlamamış olabilirim banchmarkta yda diyer testlerde hiçbir şekilde ses yapmadı ve banchmarktada performas sıkıntısı görmedim yardımcı olursanız sevinirim teşşekürler
özetle psu ramden şüpheleniyorum sistemi 2019 da toplamıştım

not: bilgisayarı birkaç ay hava soğutmasının fanınıniçindeki mıknatsı çatlak bir şekilde kullandım fan yine işini yapıyordu ama ne kadar yapıyordu bilemiyorum kapatmıyordu sistem kendini sadece açılırken cpu fan eror uyarsı alıyordum ,komple değiştirdim sonra bütün sıcaklık değerlerim normal gözüküyor

anakart B360M PRO-VD (MS-7B53)
işlemci i5-8400
ekran kartı msi ventus 3060 12GB
ram 16 gb ddd4-2400 crucial CB16GU2400.C16E tek modül
psu everest 650w rampage shadow kasanın içinde gelmişti
monitör aoc 75 hz 2k 32inç ips panel
windows 10pro ve driverlar fln bildiğim her şey güncel
- NB Frequency Stabilitesi: Sistem yük altında değilken, NB (North Bridge) frekansı genellikle 800-1200 MHz arasında dinamik olarak değişir. Yük altında bu değer daha yüksek olabilir. Frekansın stabil olmaması, diğer bileşenlerin etkilediği bir durum olabilir.

- Coil Whine Sorunu:
- Bu tip ses genellikle güç kaynağı (PSU) veya ekran kartı gibi bileşenlerden kaynaklanır. Ekran kartının çok fazla enerji kullandığı veya güç kaynağının yeterli sabit voltaj veremediği durumlarda ortaya çıkabilir.
- PSU’yu kontrol et: Özellikle Everest marka PSU’lar bazen beklenmedik güç dalgalanmalarına neden olabilir. Farklı bir PSU ile deneme yapmak faydalı olabilir.

- RAM ile İlgili Kontrol:
- Tek modül RAM kullanıyorsanız, sistemin performansı düşebilir. RAM’lerin çift kanal kit halinde kullanılması tavsiye edilir.
- RAM’e ait voltaj ve frekans değerlerini BIOS üzerinden kontrol et. Uygun değerlerde olduklarını doğrula.

- Hava Soğutucusu Durumu:
- Hava soğutucusunun düzgün çalıştığından emin ol. Eğer fan düzgün çalışmıyorsa veya fanın motoru arızalıysa bu durum sistemin sıcaklık değerlerini etkileyebilir.
- Soğutmanın yeterli olmaması, sistemin performansında ve stabilitesinde sorun yaratabilir.

- BIOS Güncellemesi:
- Anakartın BIOS’unu güncelle. Güncel BIOS sürümleri genellikle performans ve stabilite sorunlarına yol açan hataları düzeltir.

- Gözlemler:
- Eğer sistem stabilize olmazsa ve problar devam ederse, bileşenlerin bir test ile belgelenmesini öneririm.
- Monitörle ilgili incelemelerde, AOC 75 Hz ekranınızın problemi etkileyip etkilemediğini kontrol etmek için farklı bir bilgisayar veya monitör ile testler yapın.

- Hava Akışı: Kasanızın içinde hava akışını kontrol edin. Kötü hava akışı sistem bileşenlerinin ısınmasına neden olabilir.

Önerilen adımları takip ederek sorunları daraltmaya çalışın. Eğer durum düzelmezse, daha fazla bilgi ve yardım için bir uzmandan destek almayı düşünebilirsiniz.