ECHOSGRIM 1

Başarılı
Sistemim i7 4790K, Gigabyte Z97X Gaming 5, MSI GTX 970, 32 GB Corsair RAM. Daha önce yüzlerce kez yaptığım termal macun değişiminde ilk kez bu kadar sıkıntı yaşıyorum. İşlemcinin ve ekran kartının termal macunlarını değiştirdim. Her şey bittikten sonra bilgisayarı açtığımda boot etmedi, restart loop'a girdi. Ekran kartını söktüm, düzeldi. Ekran kartı hala kenarda duruyor. Sonrasında Windows açıldıktan sonra bir süre sonra donmalar başladı. Açılıyor, bazen 10 bazen 15 dakika sonra donuyor sistem. Hiçbir şekilde tepki vermiyor. RAM'leri başka bir bilgisayarda Memtest ile test ettim, sorun yok. İşlemciyi test ettim diyemem ama çalışıyor gibiydi. Ne yaptıysam bu donma sorununu çözemedim. Nedenini de bulamıyorum. Windows sorunludur diye elimdeki harici SSD'ye Windows To Go kurdum. Onda da donuyor. Her türlü fikre açığım.

Hocam anakart chipseti ısınıyor olabilir mi?

Şu an çalıştırdım hocam. Windows to GO'dan boot ettim. Elimle temas ettiğimde hiç sıcak gelmiyor.

Hocam yenilerken fazla baskı uygulamış olabilirsin. Zaten 10 yıllık bir emektardan bahsediyoruz. O soğutucunun altındaki termal macun artık tamamen taşlaşmış ve gevrekleşmiş olabilir.

6 ay önce sürdüğüm MX6 vardı işlemcide. Çok da sert değildi açıkçası.

Soğutucuyu fazla mı sıktın acaba? Bazen işlemci sapıtabiliyor, bu yüzden ekran kartı, RAM falan da düzgün çalışmıyor. GPU'yu farklı slota takıp deneyebilirsin.

Biraz gevşeterek de denedim. Donma devam ediyor. Hatta tam şu an dondu.

1. Güvenli Mod'da açınca sorun devam ediyor mu?
  2. Sistemi tek bir RAM ile çalıştırıp test et.
  3. Sadece işletim sisteminin yüklü olduğu HDD veya SSD takılı kalsın. Diğer depolama birimlerinin SATA kablolarını anakarttan çıkar.
  4. Ekran kartı sürücüsünü Güvenli Mod'da DDU ile tamamen kaldırıp eski sürümlerini dene.

1. Güvenli Mod'da açınca sorun devam ediyor mu?
  2. Sistemi tek bir RAM ile çalıştırıp test et.
  3. Sadece işletim sisteminin yüklü olduğu HDD veya SSD takılı kalsın. Diğer depolama birimlerinin SATA kablolarını anakarttan çıkar.
  4. Ekran kartı sürücüsünü güvenli Mod'da DDU ile tamamen kaldırıp eski sürümlerini dene.

RAM'lerde bir sorun yok hocam. Memtest ile test ettim. Geçmiş denemelerimde dediğiniz gibi her şeyi sökerek de test ettim. Donma devam ediyor. Güvenli moda kendi işletim sistemim ile giremiyorum. Bilgisayar direk kapanıyordu ama şu an Windows to GO ile girebildim. Donmasını bekliyorum. Onun haricinde sistemde şu anda zaten bir ekran kartı takılı değil. Windows to GO kurulumda hiç ekran kartı olmadığı için sürücüsü de kurulu değil. Ekleme: Güvenli modda donma yok.

Güvenli modda Windows, işlemcinin Turbo Boost gibi güç ve voltaj geçişlerini, C-States tasarruf modlarını, dahili grafiğin gelişmiş sürücülerini ve anakartın chipset yönetim servislerini tamamen devre dışı bırakır. Şu an ekran kartın takılı olmadığı için sistem görüntüyü mecburen dahili grafik biriminden alıyor ve normal Windows moduna geçtiğin an bu gelişmiş özelliklerden veya sürücülerden biri tetikleniyor, soketteki o temas veya voltaj kararsızlığı yüzünden de sistem aniden kilitleniyor olabilir.

Bunu çözmek ve sorunu tek tek eleyerek bulmak için öncelikle güvenli moddayken Aygıt Yöneticisi'ne girip Görüntü Bağdaştırıcıları'ndan Intel HD Graphics sürücüsünü devre dışı bırakmayı deneyebilirsin. Bunun yanı sıra BIOS'a girip Turbo Boost ile C-States güç tasarruf durumlarını kapatarak işlemciyi sabit bir frekansta çalışmaya zorlayarak deneyebilirsin. BIOS üzerinde ses kartı, LAN kartı, USB'ler ne gelirse devre dışı bırakıp deneyerek de sonuç alabilirsin. Dediğin gibi güvenli modda donma kesiliyorsa.

Güvenli modda Windows, işlemcinin Turbo Boost gibi güç ve voltaj geçişlerini, C-states tasarruf modlarını, dahili grafiğin gelişmiş sürücülerini ve anakartın chipset yönetim servislerini tamamen devre dışı bırakır. Şu an ekran kartın takılı olmadığı için sistem görüntüyü mecburen dahili grafik biriminden alıyor ve normal Windows moduna geçtiğin an bu gelişmiş özelliklerden veya sürücülerden biri tetikleniyor, soketteki o temas veya voltaj kararsızlığı yüzünden de sistem aniden kilitleniyor olabilir.

Bunu çözmek ve sorunu tek tek eleyerek bulmak için öncelikle güvenli moddayken Aygıt Yöneticisi'ne girip görüntü bağdaştırıcıları'ndan Intel HD Graphics sürücüsünü devre dışı bırakmayı deneyebilirsin. Bunun yanı sıra BIOS'a girip Turbo Boost ile C-states güç tasarruf durumlarını kapatarak işlemciyi sabit bir frekansta çalışmaya zorlayarak deneyebilirsin. BIOS üzerinde ses kartı, lan kartı, USB'ler ne gelirse devre dışı bırakıp deneyerek de sonuç alabilirsin. Dediğin gibi güvenli modda donma kesiliyorsa.

Güvenli modda Intel driverını devre dışı bıraktım ancak çok faydalı olmadı. Kalan önerilerinizi yarın deneyeceğim. Şu an bilgisayar anlamadığım bir şekilde BIOS'a girmiyor.