Xbox 360E

Üstün
Merhaba, geçenlerde GA P55 USL3 2.1 REZ. Ve i7 870 parçalar almıştım. Bugün O.C denemesi yaptım. Size sonuçları paylaşayım dedim. Tavsiyelerinizi beklerim. Normalde işlemci Turbo frekansı 3.6GHz ama oyunlarda çekirdekleri hepsini kullandığı için 3.06GHz üstüne çıkmıyor. Bugün, 3.8GHz denemesi sizlere sunayım.

Yaptığım ayarlar:
CPU Multiplier → 21
BCLK → 180
CPU Vcore → 1.30 V
QPI/VTT Voltage → 1.210 V
QPI Clock Ratio → Auto
PCI-e Frequency → 100
Turbo / C-States → Disabled
RAM Multiplier → 6X
RAM'lerin XMP açık değil, 1333MHz'de çalışıyor. Kararsızlık olmasın dedim, ikisi farklı marka.

Sonuçlara gelelim;
Stok 3.6GHz;

Ekran Alıntısı.webp

Ekran Alıntısı1.webp

(2600K ile karşılaştırılmıştır)
O.C 3.8GHz;

Ekran Alıntısı3.webp

Ekran Alıntısı4.webp

(2600K ile karşılaştırılmıştır)

Asıl şaşırtan durum oyun performansı, Valorant üzerinden test ettim. Yukarıda dediğim gibi bütün çekirdekleri kullandığı için 3.06GHz üzerine çıkamamaktaydı. 3.8GHz ile ciddi anlamda FPS artışı ve %1 ve %0.1 değerleri inanılmaz arttı. Kabaca stok hali ile 60-70 FPS alırken, O.C hali ile 100FPS'lere varan FPS artışı oldu.(Valorant)
Sıcaklık değerlere gelirsek oyun içi 65 derece sabit kaldı, pazardan aldığım 15 TL macun ile test ettim. :D
Voltaj değeri 1.28V yapıp ısıları dengeleyebilirim gibi, denemekten zarar gelmez. 4GHz üstü görebilir ama MOSFET'ler dayanabilir mi bilmiyorum, anakartın 2.1 REVZ. Olması büyük bir avantaj zira diğer sürümlere kıyasla daha stabil anakart. Kabaca işlemci i7 3770 Seviyesine yakalayabilir, mosfetleri soğutmak için yöntem bulabilirsem, denerim. ;)

Son düzenleyen: Moderatör:
Aynı işlemci, Intel i7 870 @ eski kasamda yatıp duruyor. Yaptığınız ayarları nasıl uyguladığınıza yönelik bir kılavuz hazırlarsanız denemekten zevk duyarım. ☺️

Ellerine sağlık. Sana önerim eski, bozulmuş bir PSU alıp içindeki heatsinkleri sanayide kestirip vrm mosfetlerinin üzerine eklemek. Sonrasında da mümkünse eski bir kasa fanı ile hava akışı vermen. Arkadaşın b350 anakartında r5 2600 overclock ederken bu şekilde heatsink yapmıştık ve sıcaklıklar yaklaşık 40 derece düşmüştü. Hiç heatsink olmaması aşırı kötü bir durum vrmler için.

Ayrıca meltdown ve spectre korumalarını kapatmanı öneririm. Performans bir nebze de olsa artacaktır.

bir bak bakalım :)

O işlemcinin çarpan kilidi açık değildi diye hatırlıyorum BCLK ile ancak bir yere kadar ilerlenebiliyor, o da pek kararlı olmuyor. Açıkçası ben olsam 2600K’yı tercih ederdim. Hem overclock potansiyeli çok daha yüksek hem de RAM uyumluluğu ciddi anlamda daha iyi.
2600K ile yaklaşık 5 GHz civarında overclock yapabiliyorum ve bu frekansta gayet stabil çalışıyor. Genel olarak bakınca değerler fena değil ama eski nesil işlemcilerde OC yaptığımızda çok daha yüksek skorlar almak mümkündü. 😄
Zamanında i7-990X ve X5650 gibi işlemciler kullandım özellikle X5650, 2.66 GHz’den 5 GHz’e kadar çıkabiliyordu. Gerçekten efsane dönemlerdi.

Bu da 5 GHz’de çalışan 2600K’nın CPU-Z değerleri.

1767195021205.webp

Aynı işlemci, Intel i7 870 @ eski kasamda yatıp duruyor. Yaptığınız ayarları nasıl uyguladığınıza yönelik bir kılavuz hazırlarsanız denemekten zevk duyarım. ☺️
Her anakartın BIOS yerleri aynı değil hocam, bende video izleyerek gideyim dedim bir türlü ayarları bulamıyordum. Gezerek buldum, siz de öyle yapmanızı tavsiye ederim. Yaptığım ayarları yukarıda verdim. Ekstra olarak bunları kapatmanız lazım.

Intel Turbo Boost → Disabled
CPU EIST → Disabled
C1E → Disabled
C-States → Disabled

O işlemcinin çarpan kilidi açık değildi diye hatırlıyorum BCLK ile ancak bir yere kadar ilerlenebiliyor, o da pek kararlı olmuyor. Açıkçası ben olsam 2600K’yı tercih ederdim. Hem overclock potansiyeli çok daha yüksek hem de RAM uyumluluğu ciddi anlamda daha iyi.
2600K ile yaklaşık 5 GHz civarında overclock yapabiliyorum ve bu frekansta gayet stabil çalışıyor. Genel olarak bakınca değerler fena değil ama eski nesil işlemcilerde OC yaptığımızda çok daha yüksek skorlar almak mümkündü. 😄
Zamanında i7-990X ve X5650 gibi işlemciler kullandım özellikle X5650, 2.66 GHz’den 5 GHz’e kadar çıkabiliyordu. Gerçekten efsane dönemlerdi.

Bu da 5 GHz’de çalışan 2600K’nın CPU-Z değerleri.

Eki Görüntüle 214885
5.0GHz neymiş hocam? Anakart nasıl dayandıysa artık. Silikon silikon değil he. :D
Ellerine sağlık. Sana önerim eski, bozulmuş bir PSU alıp içindeki heatsinkleri sanayide kestirip vrm mosfetlerinin üzerine eklemek. Sonrasında da mümkünse eski bir kasa fanı ile hava akışı vermen. Arkadaşın b350 anakartında r5 2600 overclock ederken bu şekilde heatsink yapmıştık ve sıcaklıklar yaklaşık 40 derece düşmüştü. Hiç heatsink olmaması aşırı kötü bir durum vrmler için.

Ayrıca meltdown ve spectre korumalarını kapatmanı öneririm. Performans bir nebze de olsa artacaktır.

bir bak bakalım :)
Kullanmadığım bozuk PSU var aslında ama bunu kullanmayı düşünüyorum. Anakart eski olduğu için VRM sıcaklıkları göremiyorum.
Altına termal ped kullansam işe yarar mı bilmiyorum.

Son düzenleme:
Her anakartın BIOS yerleri aynı değil hocam, bende video izleyerek gideyim dedim bir türlü ayarları bulamıyordum. Gezerek buldum, siz de öyle yapmanızı tavsiye ederim. Yaptığım ayarları yukarıda verdim. Ekstra olarak bunları kapatmanız lazım.

Intel Turbo Boost → Disabled
CPU EIST → Disabled
C1E → Disabled
C-States → Disabled

5.0GHz neymiş hocam? Anakart nasıl dayandıysa artık. Silikon silikon değil he. :D

Kullanmadığım bozuk PSU var aslında ama bunu kullanmayı düşünüyorum. Anakart eski olduğu için VRM sıcaklıkları göremiyorum.
Altına termal ped kullansam işe yarar mı bilmiyorum.
Termal ped iş yapar. biz macun kullanmıştık. yapışssın diye.

Elinde varsa thermal putty'de kullanabilirsin. Ayrıca o tür heatsinkler ne kadar doğru olur bilmem kendiniz kesmeniz gerekebilir düzgün soğutma için.

Tekrardan merhaba, bu sefer 3.9GHz denemesi yaptım. Yaptığım ayarlar bu;
QPI/VTT → 1.230 V
CPU Vcore → 1.325 V
BCLK → 195
LLC → Enabled

Ekran Alıntısı8.webp

Ekran Alıntısı6.webp

Değerler iyi ama voltaj yükselince ısılar aşırı arttı, Prime95'de 90 dereceleri gördü. Pazardan 15TL'lık macunları denemeyin. Şunu fark ettim, biraz zorlarsak i7 3770 ensesine gelebilir. Ama soğutma problemi çözmem lazım.

Tekrardan merhaba, bu sefer 3.9GHz denemesi yaptım. Yaptığım ayarlar bu;
QPI/VTT → 1.230 V
CPU Vcore → 1.325 V
BCLK → 195
LLC → Enabled

Eki Görüntüle 215002
Eki Görüntüle 215001

Değerler iyi ama voltaj yükselince ısılar aşırı arttı, Prime95'de 90 dereceleri gördü. Pazardan 15TL'lık macunları denemeyin. Şunu fark ettim, biraz zorlarsak i7 3770 ensesine gelebilir. Ama soğutma problemi çözmem lazım.
Bak sana sıcaklığı çok sağlam düşürecek bir taktik vereyim.

Bir tane jilet al, işlemcinin o bakır bloğunu kaldır. altında macun olacak. temizle onu yerine yeni macun sür. Sonrasında işlemciyi geri kapat.

Ayrıca işlemcinin o bakır bloğunu 1000 numara zımpara ile zımparala yaklaşık 1.5 saatini alacaktır ama iki işlem birlikte 15c 20c düşürebilir. Sıvı metalin varsa onu sür yoksa kaliteli bir macun olsun.