BeNT

Üyecik
Cihazımın termal değerleri ve performans çıktıları hakkında rasyonel bir teknik değerlendirmeye ihtiyaç duyuyorum. i9-14900HX işlemcili cihazımda aldığım veriler, bana bir "montaj hatası" veya "soğutma bloku kusuru" olabileceğini düşündürtüyor.
  1. Çekirdek Sıcaklık Farkı (Delta): HWiNFO ve OCCT testlerinde yük altındayken P1 çekirdeği 96 derece iken, aynı blok üzerindeki P7 çekirdeği 61 derece seviyesinde kalıyor. Aradaki 35 derce sıvı metal/termal macun uygulamasında bir kusur olduğuna işaret ediyor olabilir mi?
  2. Güç Tüketimi ve Throttling: İşlemci rasyonel olarak 157 W Turbo güce sahip olmasına rağmen, henüz 64 watt tüketirken 100 deree sınırına çarpıp frekans kesiyor (Thermal Throttling). Voltajın yük altında aniden 0.82V seviyesine çökmesi normal bir davranış mıdır?
  3. Benchmark Skorları: Cinebench R23 testinde muadil sistemler 30.000+ puan alırken, benim cihazım 19.324 puan alıyor. Bu %35'lik performans kaybı, "tasarım gereği" kabul edilebilir bir sapma mıdır?
Servis ile iletişime geçtiğimde, işlemcinin 100 derece seviyesine çıkmasının Intel dokümanlarına göre normal olduğu belirtildi. Ayrıca CPU odaklı bu şikayetim için bana 3DMark Steel Nomad (GPU odaklı) test sonuçları iletilerek cihazın stabil olduğu söylendi. Ancak ekran kartım 44 derece gibi rasyonel değerlerde çalışırken, işlemcinin bu durumu beni endişelendiriyor.
  • Sıvı metal kullanılan üst seviye işlemcilerde çekirdekler arası 35 derecelik sapma rasyonel bir durum mudur?
  • İşlemcinin vadedilen gücün (157W) yarısına bile ulaşmadan throttling yapması soğutma sistemi arızasına mı işaret eder?
  • Sizce bu verilerle Tüketici Hakem Heyeti üzerinden bilirkişi raporu talep etmek mantıklı bir adım mı?

occtcpuunderload.webp

cinebenchr23cputestresults.webp

cpuidle.webp

hwinfocinebenchr23test.webp

hwinfowcpuunderload.webp

Şimdiden değerli görüşleriniz için teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Cihazımın termal değerleri ve performans çıktıları hakkında rasyonel bir teknik değerlendirmeye ihtiyaç duyuyorum. i9-14900hx işlemcili cihazımda aldığım veriler, bana bir "montaj hatası" veya "soğutma bloku kusuru" olabileceğini düşündürtüyor.
  1. çekirdek sıcaklık farkı (Delta): HWiNFO ve OCCT testlerinde yük altındayken P1 çekirdeği 96 derece iken, aynı blok üzerindeki P7 çekirdeği 61 derece seviyesinde kalıyor. Aradaki 35 derce sıvı metal/termal macun uygulamasında bir kusur olduğuna işaret ediyor olabilir mi?
  2. güç tüketimi ve throttling: işlemci rasyonel olarak 157 W Turbo güce sahip olmasına rağmen, henüz 64 watt tüketirken 100 deree sınırına çarpıp frekans kesiyor (thermal throttling). Voltajın yük altında aniden 0.82v seviyesine çökmesi normal bir davranış mıdır?
  3. benchmark skorları: Cinebench R23 testinde muadil sistemler 30.000+ puan alırken, benim cihazım 19.324 puan alıyor. Bu %35'lik performans kaybı, "tasarım gereği" kabul edilebilir bir sapma mıdır?
Servis ile iletişime geçtiğimde, işlemcinin 100 derece seviyesine çıkmasının Intel dokümanlarına göre normal olduğu belirtildi. Ayrıca CPU odaklı bu şikayetim için bana 3DMark Steel nomad (GPU odaklı) test sonuçları iletilerek cihazın stabil olduğu söylendi. Ancak ekran kartım 44 derece gibi rasyonel değerlerde çalışırken, işlemcinin bu durumu beni endişelendiriyor.

Performans ve verimlilik çekirdekleri farkı olması gerekli. Cihazın bakımı yapılmadıysa bakım zamanı gelmiş olabilir veya bakım yapıldıysa eğer termal macun sürüldüyse kötü bir bakım yapılmışta olabilir. Zira bu konuda serviste bakım gören laptopum 14 aylık bakımsızlığına göre daha sıcak çalışıyor :D
Önceden 90 derece sabit 70-80W çekerek 4.1GHz'de kullanıyordu şimdi teknik servisin koyduğu dandik macun sağ olsun bayağı bir düşüş var :D

Ekran görüntüsü 2026-02-13 222327.webp

Ekran görüntüsü 2026-02-13 222347.webp

Görsellerden çalışma hızlarına bakıp neden bazılarının daha sıcak olduğunu anlayabilirsin. Yani bu durum sadece senin cihazla alakalı değil hocam.

@BeNT, laptopun markası nedir merak ettim? Termal macun mu yoksa sıvı metal mi var bir de ne zamandır kullanıyorsun bakımlar yapılmış mıydı?

İşlemcinin TDP’si 157W değil. Baktığım model seninki ise Asus 65W’a kadar ayarlamış. Skor farkı bu yüzden.
Throttle olması dışında bir sorun göremedim ben. Throttle oranı da normal gibi hatta.

IMG_6390.webp

Performans ve verimlilik çekirdekleri farkı olması gerekli. Cihazın bakımı yapılmadıysa bakım zamanı gelmiş olabilir veya bakım yapıldıysa eğer termal macun sürüldüyse kötü bir bakım yapılmışta olabilir. Zira bu konuda serviste bakım gören laptopum 14 aylık bakımsızlığına göre daha sıcak çalışıyor :D

Önceden 90 derece sabit 70-80W çekerek 4.1GHz'de kullanıyordu şimdi teknik servisin koyduğu dandik macun sağ olsun bayağı bir düşüş var :D

Eki Görüntüle 226957

Eki Görüntüle 226958

Görsellerden çalışma hızlarına bakıp neden bazılarının daha sıcak olduğunu anlayabilirsin. Yani bu durum sadece senin cihazla alakalı değil hocam.

@BeNT, laptopun markası nedir merak ettim? Termal macun mu yoksa sıvı metal mi var bir de ne zamandır kullanıyorsun bakımlar yapılmış mıydı?

Cihazı RTC sıfırlaması sonrası silinen biosumdan dolayı servise yolladım servise yollamışken gerekli rutin kontrollerin yapılmasını istedim fakat sadece BIOS güncellendi sorun çözüldü ve fan temizliği yapıldı denilip bana geri yollandı.
Sıvı metal olması lazım cihazım ASUS ROG G16 G614jvr.

İşlemcinin TDP'si 157W değil. Baktığım model seninki ise ASUS 65W'a kadar ayarlamış. Skor farkı bu yüzden.
Throttle olması dışında bir sorun göremedim ben. Throttle oranı da normal gibi hatta.

Eki Görüntüle 226971

ASUS mailde bana kaynak olarak bu linki gönderdi o yüzden orayı referans aldım.

İşlemcinin TDP'si 157W değil. Baktığım model seninki ise ASUS 65W'a kadar ayarlamış. Skor farkı bu yüzden.

Eki Görüntüle 226971

Bir de yanlışsam düzeltin 65 TDP dediği base Power olarak değil mi?

ASUS mailde bana kaynak olarak bu linki gönderdi o yüzden orayı referans aldım.
Üreticiler minimum ve maksimum arasında kendi ayarlarını yapıyor. Aynı işlemci her cihazda aynı performansı verecek diye bir koşul yok. Soğutma ve ihtiyaçlarla alakalı.

Armory Create üzerinden bak istersen bazen ayarlamana izin veriyor. Tabii soğutma yetecek mi o da var.

Bir de yanlışsam düzeltin, 65 TDP dediği base Power olarak değil mi?
Değil, maksimum.

Cihazı RTC sıfırlaması sonrası silinen biosumdan dolayı servise yolladım servise yollamışken gerekli rutin kontrollerin yapılmasını istedim fakat sadece BIOS güncellendi sorun çözüldü ve fan temizliği yapıldı denilip bana geri yollandı

Sıvı metal olması lazım cihazım ASUS ROG G16 G614jvr

Şöyle bir video var bazı yorumlarda termal macun kullandıktan sonra daha iyi sonuçlar aldıklarını söyleyen yorumlar gördüm.

Bu arada önceden nasıldı, sonradan mı böyle ısınmaya başladı?

Şöyle bir video var bazı yorumlarda termal macun kullandıktan sonra daha iyi sonuçlar aldıklarını söyleyen yorumlar gördüm.

Bu arada önceden nasıldı, sonradan mı böyle ısınmaya başladı?

önceden bu kadar takılmıyordum ama son zamanlarda servisten geldikten sonra gözüme takılmaya başladı