Cihazımın termal değerleri ve performans çıktıları hakkında rasyonel bir teknik değerlendirmeye ihtiyaç duyuyorum. i9-14900HX işlemcili cihazımda aldığım veriler, bana bir "montaj hatası" veya "soğutma bloku kusuru" olabileceğini düşündürtüyor.
- Çekirdek Sıcaklık Farkı (Delta): HWiNFO ve OCCT testlerinde yük altındayken P1 çekirdeği 96 derece iken, aynı blok üzerindeki P7 çekirdeği 61 derece seviyesinde kalıyor. Aradaki 35 derce sıvı metal/termal macun uygulamasında bir kusur olduğuna işaret ediyor olabilir mi?
- Güç Tüketimi ve Throttling: İşlemci rasyonel olarak 157 W Turbo güce sahip olmasına rağmen, henüz 64 watt tüketirken 100 deree sınırına çarpıp frekans kesiyor (Thermal Throttling). Voltajın yük altında aniden 0.82V seviyesine çökmesi normal bir davranış mıdır?
- Benchmark Skorları: Cinebench R23 testinde muadil sistemler 30.000+ puan alırken, benim cihazım 19.324 puan alıyor. Bu %35'lik performans kaybı, "tasarım gereği" kabul edilebilir bir sapma mıdır?
- Sıvı metal kullanılan üst seviye işlemcilerde çekirdekler arası 35 derecelik sapma rasyonel bir durum mudur?
- İşlemcinin vadedilen gücün (157W) yarısına bile ulaşmadan throttling yapması soğutma sistemi arızasına mı işaret eder?
- Sizce bu verilerle Tüketici Hakem Heyeti üzerinden bilirkişi raporu talep etmek mantıklı bir adım mı?
Şimdiden değerli görüşleriniz için teşekkür ederim.
Son düzenleyen: Moderatör: