Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Detaylar
Kim cevapladı?
Çözüm
2. yol (bu daha garanti bir yol, bunu öneririm.)
Kökler eşit yani bir adet kök var, bu diskiminant = 0 demek.
B² - 4AC = 0
K² - 4.36 = 0
K= 12.
Kökler eşit yani bir adet kök var, bu diskiminant = 0 demek.
B² - 4AC = 0
K² - 4.36 = 0
K= 12.
SF26
Üstün
Merhaba arkadaşlar aşağıdaki matematik sorusunun çözümünü bulur musunuz? Nasıl bulduğunuzu da anlatırsanız güzel olur.
Eki Görüntüle 103550
Umarım diskriminant biliyorsundur, ben direkt diskriminant eşliğinde çözdüm çünkü.
Denklemin köklerinin eşit olması deltasının 0'a eşit olduğu anlamına gelir, yani B'nin karesi -4AC yaptığın zaman bulacağın sonucun 0 olması gerek.
Diskriminant formülünde yerine koyduğun zaman K'nın karesi -4x1X36 = 0 olması gerekir, K'nın karesi bu durumda 144'e eşit gelir. Bu durumda K'nın karesi ya 12 ya da -12 gelecektir. Şıklarda 12 olmadığı için cevap a seçeneği olacaktır.
Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba arkadaşlar aşağıdaki matematik sorusunun çözümünü bulur musunuz? Nasıl bulduğunuzu da anlatırsanız güzel olur.
Eki Görüntüle 103550
Nasıl bir denklemin birbirine eşit 2 kökü olabilir? |x|=3 desem mesela bunun 2 çözümü var hızlıca görebileceğin ve birisi 3 diğeri -3. 2 farklı kök kesin var. Bize öyle bir denklem lazım ki aynı çözümden 2 tane olsun. Bunun için de ben herhangi bir denklem yazsam
x + 5 = 0 veya x - 3 = 0 ya da x + 77 = 0
gibi, tek bir kökü olan denklemler elde ederim. Şimdi gideyim bunu kendisiyle çarpayım da aynı kökten 2 tane var gibi görünsün;
(x+5)*(x+5) = 0
Bak tek bir kök var, -5 yazınca ikisini de sağlıyor çünkü klonlama yaptım. Şimdi çarpalım bu yukarıdaki iki parantezi bakalım ne gelecek;
x^2 + 5x + 5x + 25 = 0
Bunu da istersem x^2 + 10x + 25 = 0 diye yazarım. İstersem (x+5)^2 diye de yazarım - ^ işareti üzeri demek - kimse bana kızmaz. Demek ki birbirine eşit iki kök olması için tam kare bir denklem olması lazımmış, x+6=0 gibi bir şeyi alıp üzeri 2 yapmamız lazımmış. Gitsem üzeri 4 yapsam nasıl olur, birbirine eşit 4 kök olur millete hava atmak adına istediğim kadar klonlarım elim boşsa.
Buradan da yola çıkarak x^2 - kx + 36'nın bir tam kare olduğunu söyleyebiliriz. Yukarıda 5 ve 25'te bir alicengiz olduğunu, sondaki yanında x olmayan sayının karekökünün tam kare versiyonda bulunduğunu fark etmişsindir. Burada da 36 var demek ki x + 6 = 0 denklemini alıp üzeri 2 yapmışlar eşitliğini her iki tarafına.
x^2 + 12x + 36 = 0 şeklinde olması lazım bunun tam kare halinin, çarpma işlemini paranteze dağıtıp yaparsan.
-k = +12 ise k=? diye düşünürüz ve k=-12 gelir.
(x-6)^2=0 gibi bir denklem de tam karedir, bunu gözden kaçırmamak adına Harezmi abimiz gitmiş diskriminant yöntemini geliştirmiş ve işimizi kolaylaştırmış.
Son düzenleme: