Çok ilginç bir bilgi vereyim, istese bu teknolojiyi şu anda kullanabilecek ve hatta halihazırda kullanan firmalar var. Hoyolab firması halihazırda birkaç seslendirme sanatçısının sesini AI üzerinden klonlayıp kullanıyor zaten.

Ama bu durum bu kadar basit değil, SAG-AFTRA ve benzeri sendikalar hem bu klonlamanın önüne geçmek, hem de bu sektörün yapay zeka tarafından ele geçirilmesini istemeyen bir kuruluş. Tabii ki sadece bu alanda çalışmıyor bu sendika ama konuyla alakalı olan yere de el atmış durumda. Dolaylı yoldan ses sanatçıları da bu sektörün ellerinden kayıp gitmesini istemiyor ki ben de öyle düşünenlerdenim.

Büyük davalar sürecek, kuvvetle ihtimal de sendikalar kazanacak.

Ama yine de en az 5 sene içerisinde AI ses ve video teknolojisi öyle hale gelecek ki kaçınılmaz olanın gerçekleşeceğini düşünüyorum. Yani evet birkaç seneye "yerelleştirme" denilen şey gerçekten her oyuna gelebilir.

@22475, ses sanatçıları bu duruma nasıl karşı çıkacak? Eğer bu durum gerçekleşirse büyük ihtimalle birçoğunun mesleği artık bitme durumuna gelir. Yapay zeka şirketleriyle aralarındaki dava ve anlaşmalar ne olur merak ettim açıkçası.

@22475, ses sanatçıları bu duruma nasıl karşı çıkacak? Eğer bu durum gerçekleşirse büyük ihtimalle birçoğunun mesleği artık bitme durumuna gelir. Yapay zekayla aralarındaki durum ne olur merak ettim açıkçası.
Dediğim gibi sendikalar, hak ve hukuk bunun önüne geçmeye çalışıyor. Belirli nebzeye kadar da geçecekler bu arada. Büyük ihtimal şöyle bir kural gelir, yine ses sanatçılarıyla çalışılır ancak ses sanatçılarına seslerinin yapay zeka tarafından kopyalanıp kullanılması için kira türü bir para verilir.

Yine bir şekilde yapay zeka galip gelir.

@22475, her ses sanatçısı için anlaşma yapılacağını zannetmiyorum. Bu işte ileri seviyede başarılı olan sadece bir kısım insan vardır. Diğerlerinin akıbeti nasıl olacak?

Diğerlerinin akıbeti nasıl olacak?
Bitecek maalesef. Bildiğim bir sektör olduğu için söylüyorum ama kolay değil, birden fazla revize, istenilen seviyeye ulaşmak, yansıtmak, takvimler falan bunlar bu işin getirdiği zorluklar. Yapay Zeka ise bunu bir çırpıda hallettiği için gelecekte komple yok olacak meslek dallarından birisi maalesef.

@22475, sanırım bu meslek dalının yok olmasını istemiyorsunuz. Bir nedeni var mı?
Var tabii. :)

Yılanın ucu elbet bir gün sana, bana değecek. Bir kaç sene evvel daha bu AI ses programları yokken ses sanatçılarının işleri daha AI gelişemeden sıkıntıya girecek deseler "hadi be oradan." derdik, bak şuan ne haldeler daha tam gelişememişken klonlamalar başladı. Buna şimdi ses çıkarmazsak ilerde yine "hadi be oradan." dediğimiz bir meslek kolu daha elimizin altından makineye kayarsa üzülürüz, sende üzülürsün yani hiç benim mesleğimin başına gelmez deme.

@22475, her ne kadar insanların mesleği elinden gitsede farklı yönden gelişmeler daha olumlu sonuçlar doğurmaz mı?

Benim düşüncem belli başlı dallar hariç diğer mesleklerin yerini teknoloji alamaz. Yani en azından bizim neslimizi emekli edeceğini düşünüyorum.

@GladosFedaisi, her ne kadar insanların mesleği elinden gitsede farklı yönden gelişmeler daha olumlu sonuçlar doğurmaz mı?
Doğurmaz dostum, bu çağımızın bir kuralı. Sanayi devriminde işinden olan milyonlarca insan bir daha adapte olamadı, olanlar da eski işinin yarı parasını bile zor kazanıyordu. Şimdi günümüzde ki kapitalizm ile bunu birleştir.

İnan en alamaz dediğin mesleklerin yerini bile alacak AI. Bunun ucu tabii ki hali vakti yerinde birine dokunmaz, ama senin mesleğin elinden gidince "emekli" edilmeyeceksin, kapının önüne koyulacaksın. Mesela otur şuan sektöre yeni girmiş, ancak gelişmek için yıllarını harcadığın bir ses sanatçısı olduğunu düşün, yeni haberleri okurken nasıl yıkıldığını hayal et.

Hani "her ne kadar insanların mesleği elinden gitse de" dediğin mevzu hiç hoş bir şey değil, kabul bütün oyunları kendi dilinde dublajlı oynamak çok cazip bir düşünce ama bunlara sevinirken sektörde yaratacağı dalgayı da düşünmek gerekir. Şahsen oturduğun yerden bir gün dublajlı oyun oynarken işinden olduğunu öğrenince inan aynı hissiyatı almazsın.

@22475, dediklerine katılıyorum.

Ancak senin düşüncene göre bütün mesleklerin yerini yapay zeka alacak. O hâlde dünyada ki milyarlarca insan ne yapacak? Hadi küçük bir kesim yapay zekaların onarım ve geliştirilmesiyle ilgilense, diğerleri de oturacak mı? Dediğim gibi böyle bir devirin bizim neslimizde gerçekleşeceğini düşünmüyorum.