Darth AMD

Başarılı
Makaleler
2
Yer
Burdur
Ben 2007 doğumlu biri olarakdan şu zamana kadar sadece bir tane Legacy sistem kullandım. Küçükken ne zaman alındı bilmediğim ASUS X55A model laptop bile UEFI desteğine sahip. Legacy'den UEFI'e geçiş ilk çıktığı zamanlar neyi değiştirdi? Sizin o zamanlar nasıl bir beklentiye girmenizi sağladı? Yoksa sadece farklı bir zorunluluk hale gelmesini mi izlediniz?

İlk olarak Acer Aspire V3-571G dizüstü bilgisayar ile UEFI Windows 8 kullanmıştım. Daha sonra ASUS P8Z77-V LX anakart ile UEFI Windows 10 kullandım.

Şu anda ise MSI B450 Tomahawk MAX anakart ile UEFI Windows 11 24H2 kullanıyorum.

UEFI'ye geçiş ilk başta çok bir şey değiştirmedi. Fakat özellikle şu anda Linux tarafında UEFI çok faydalı oldu. Artık bir sürü Bootloader seçeneğim mevcut, systemd-boot da bunlardan bir tanesi. Çok memnunum.

Çinko karbon kullanıcı olarak tek güzelliği açılış görselini değiştirebilmekti. Yeterince yaşlanınca bir anlamı kalmıyor.
Günceller daha iyidir herhalde ama şurada 3-5 yıl kadar önceki laptoplarda bile CUI vardı. O yüzden arayüzün de çok bir esprisi yok.
Bazı şeyler işletim sistemi üzerinden bir yere kadar yapılabiliyor. Sanırım o da UEFI ile geldi.

Elle tutulur bir fark yok bence.

2011 model Lenovo V570c ile tanıştım. Windows 7 Professional ile gelen Sandy Bridge bir laptoptu. UEFI ve legacy ayarı gizli ama her ikisi de aktif ve 64 bit UEFI 2.0 olan Phoenix SCT (SecureCore Tiano)'ya sahip (ayrıca dünyanın en nadir iki SATA portu da (mSATA ve eSATA) mevcuttu PC'de). UEFI olarak Windows 11'den tutun Intel Clear Linux'a, macOS Big Sur'dan Windows Vista'ya kadar her şeyi UEFI olarak kullandım (fotoğrafları hâlâ duruyor ben de).