Sadece_Emir

Uzman
Yer
Adana
Aslında evet başlıktan da gözüktüğü gibi IMEI kopyalama vakaları aşırı artmış durumda. Ben de yeni aldığım bir cihazda yaşadım oradan biliyorum. Ekstradan durmadan da haberi yapıyor teknoloji sayfalarında fakat bu kadar artması normal mi sizce? Özellikle Samsung ve Redmi gibi büyük firmalarda bu işin arkasında birileri olabilir mi? Sizin düşünceleriniz nelerdir?

Kopyalamadan kastın anladığım şeyse, sebebi açık: Telefonların yasal hâlleri çok pahalılar. Yoksa IMEI kopyalayan kimse bunu canı çok istediğinden yapmıyordur. Bu yöntemle telefonun fiyatı yarı yarıya düşüyor neredeyse.

Kopyalamadan kastın anladığım şeyse, sebebi açık: Telefonların yasal hâlleri çok pahalılar. Yoksa IMEI kopyalayan kimse bunu canı çok istediğinden yapmıyordur. Bu yöntemle telefonun fiyatı yarı yarıya düşüyor neredeyse.

Aslında bir yandan haklısınız cihazların fiyatları düşüyor ama benim demek istediğim şu Vatan Bilgisayar Teknosa MediaMarkt gibi büyük firmalarda bile sıfır bir cihaz alınca cihazın IMEI'si çalınmış oluyor bile sen daha kutuyu açmadan (aldığım cihazın 2 hafta sonra imeisinin kopyalandığı tespit edildi) onun dışında da evet bu eskiden beri vardı ama bu sayı aşırı fazla artmış değil mi sizce de eskiden bu kadar çok bu haberleri görmüyorduk incelemeniz için 2-3 link bırakayım hatta Samsung gibi büyük firmalar bile açıklama yaptı bu konuyla ilgili Şikayetvar Samsung webtekno

Markalar kendileri kalkıp bunu yaparlar mı bilmiyorum. Benim teorilerimden biri korsancıların rastgele IMEI tutturması. Deneyerek. Tabi düşük olasılık. Bayağı düşük hem de.

İkinci olasılık eskimiş ve sistemde eski, kullanılmaz görülen IMEI'lerin bu markalar tarafından alınması; ancak bu IMEI'ler de çoktan kopyalanmış olduğundan böyle durumlar olması. Gerçi sinyal alma gibi olaylar olduğundan bu da olasılıksız gibi.

Üçüncü olasılık firmalar içinden birilerinin numaraları para karşılığı sızdırması. Ama IMEI her ülkeye özel verilen bi' kod o yüzden bu durum markadan değil de ülkeden kaynaklı da olabilir.

Aklıma başka bir şey gelmiyor ama en güçlü olasılık da üçüncüsü gibi.

Markalar kendileri kalkıp bunu yaparlar mı bilmiyorum. Benim teorilerimden biri korsancıların rastgele IMEI tutturması. Deneyerek. Tabii düşük olasılık. Bayağı düşük hem de.

İkinci olasılık eskimiş ve sistemde eski, kullanılmaz görülen IMEI'lerin bu markalar tarafından alınması; ancak bu IMEI'ler de çoktan kopyalanmış olduğundan böyle durumlar olması. Gerçi sinyal alma gibi olaylar olduğundan bu da olasılıksız gibi.

Üçüncü olasılık firmalar içinden birilerinin numaraları para karşılığı sızdırması. Ama IMEI her ülkeye özel verilen bi' kod o yüzden bu durum markadan değil de ülkeden kaynaklı da olabilir.

Aklıma başka bir şey gelmiyor ama en güçlü olasılık da üçüncüsü gibi.

Dostum her şey olabilir nedense bende şey gibi hissediyorum sende bu tarz bir şey demişsinde zaten çok düşük bir ihtimalde olsa içeridekiler (mağaza çalışanları vs) yüksek ücretler karşılığında IMEI atıyor ama sorun şurada örnek ben yeni bir telefon aldığımda cihazıma atılan IMEI bir Vestel venüse aitti yani cidden kaçak çalıntı ürünlerin bu tarz mağazalarda nasıl satılıyor?

Dostum her şey olabilir nedense bende şey gibi hissediyorum sende bu tarz bir şey demişsinde zaten çok düşük bir ihtimalde olsa içeridekiler (mağaza çalışanları vs) yüksek ücretler karşılığında IMEI atıyor ama sorun şurada örnek ben yeni bir telefon aldığımda cihazıma atılan IMEI bir Vestel venüse aitti yani cidden kaçak çalıntı ürünlerin bu tarz mağazalarda nasıl satılıyor?
Verdiğim ikinci olasılıkla ufaktan bağlantılı diyeceğim ancak öyle olsa sistemde görünmezdi. Ya sistemce farklılıklar var iki tarafta ya da bu firmalar ucuza kaçıyor. O da nasıl olabilir anlam veremem.

Urfa, Mardin, Diyarbakır'a filan tonla telefon giriyor Irak'tan. Millet Xiaomi telefonları IMEI canavarına döndürdüler. Zaten her atılan IMEI de kalıcı olmuyor. Kimisi patlıyor başka IMEI'ye başvuruluyor derken baya bir kişi mağdur da oluyordur. IMEI ya sallanarak tutturuyorlardır ya da millet mağazaya gidip altlardaki telefon kapaklarını açıp fotoğraflayarak IMEI kodlarını çalıyorlar olabilirler.

Çalınma olayından bahsediyorsan birçok sebep olabilir kutuda bile IMEI yazıyor da onları çalmalarının bir anlamı da yok çünkü IMEI kapanıyor. Eğer kaçak telefonlara IMEI atmayı diyorsan bende yurt dışı kullanıyorum çünkü aldığım dönem yarı fiyatına almıştım. IMEI de eski bir ASUS telefonu parçalayıp onu atmıştık çekmecede duruyor hala. Türkiye'den garantili telefona 2 katı fiyat ödeyeceğime kırılırsa TR fiyatına 2 tane alabileceğim bir telefonu almayı tercih ederim en azından garantiden dönen telefon değil de 2. kez sıfır gelen bir telefonum olur.

Urfa, Mardin, Diyarbakır'a filan tonla telefon giriyor Irak'tan. Millet Xiaomi telefonları IMEI canavarına döndürdüler. Zaten her atılan IMEI de kalıcı olmuyor. Kimisi patlıyor başka IMEI'ye başvuruluyor derken bayağı bir kişi mağdur da oluyordur. IMEI'ya sallanarak tutturuyorlardır ya da millet mağazaya gidip altlardaki telefon kapaklarını açıp fotoğraflayarak IMEI kodlarını çalıyorlar olabilirler.

Dostum 1. olasılığın olması aşırı yüksek fakat 2. olasılık pek olası gözükmüyor 2. olasılıkta yaparsa mağaza çalışanları yapabilir ki o da çok zor güvenlik bandı var çünkü.

Çalınma olayından bahsediyorsan birçok sebep olabilir kutuda bile IMEI yazıyor da onları çalmalarının bir anlamı da yok çünkü IMEI kapanıyor. Eğer kaçak telefonlara IMEI atmayı diyorsan bende yurt dışı kullanıyorum çünkü aldığım dönem yarı fiyatına almıştım. IMEI de eski bir ASUS telefonu parçalayıp onu atmıştık çekmecede duruyor hala. Türkiye'den garantili telefona 2 katı fiyat ödeyeceğime kırılırsa TR fiyatına 2 tane alabileceğim bir telefonu almayı tercih ederim en azından garantiden dönen telefon değil de 2. kez sıfır gelen bir telefonum olur.

Dostum meselemiz IMEI attırmak değil buraya kadar okeyiz bizim asıl meselemiz çalıntı IMEI'ler ekstra olarak bu çalıntı IMEI'ler yüzünden iki tarafta mağdur oluyor senin IMEI attırmaktan kastığın yasal olmayan yollarla ise senin yüzünden bir kişi mağdur oluyor.