Merhaba hocam, Wi-Fi üzerinden test yapıyorsanız %100 görmesi beklenen bir durum çünkü firewall kısmından yaptıgınız offloading ayarlarından Wi-Fi etkilenmez. Sizin ihtiyacınız olan özellik wed (Wireless Ethernet dispatch), yani kablosuz offloading diyebiliriz. OpenWrt ile birlikte gelir ancak aktif etmek için ayrıca yapılandırmanız gerekir.
Ben de 1000 Mbps bağlantıda benzer şekilde yüksek CPU kullanımı yaşıyordum (%85 civarı). Wed'i etkinleştirdikten sonra CPU kullanımı yaklaşık %5 seviyelerine düştü. Ancak bu özelliğin nispeten yeni olduğunu ve bazı rehberlerde kararsızlık uyarıları bulunduğunu da göz önünde bulundurmakta fayda var. Ben şahsen hiçbir problem yaşamadım ancak ben ileri düzey kullanıcı değilim.
[OpenWrt Wiki] Wireless Ethernet Dispatch (WED)
openwrt.org
Bufferbloat değerleri için benim zaten altyapım sıkıntılı, yani modemden bağımsız problemim var ama şanslıysam indirme tarafında 40ms alabiliyorum. CPU kullanımı için iki teste 1000MBPS ile yapıldı:
lan üzerinden (link):
Eki Görüntüle 243398
Wi-Fi üzerinden (link):
Eki Görüntüle 243399
Hocam selamlar. Ben yanlış hatırlamıyorsam o testi ethernet üzerinden de yapmıştım. Hatta sonrasında WED aktifleştirmek için WED driver'larının aktif olup olmadığına baktım ve görünmüyorlardı. WED'i 'Y' yapmaya çalıştım olmadı, yine 'N' görünüyordu. Hatta aynı driver kontrolünü ImmortalWRT'de yaptım ve orada çıktı verdi. Sonrada Immortal'da set ettim, 'Y' olarak işlendi.
Hardware Offloading ve WED açık olarak kullanıp, sadece BBR ve Packet Steering: 128 aktif etmeyi düşünüyorum. Bu şekilde yeterli. IRQBalance vb. gibi paketlere kesinlikle gerek yok bence. Bu arada ben BBR'ı pppoe_wan a da uyguluyordum, sonra ondan vazgeçtim. Çünkü HWO açıkken hiçbir katkısı olmuyor. Algoritma olarak Fq_Codel kullanıyorum, küçük paketler için inanılmaz.
Eğer dediğiniz gibi OpenWRT'de de HWO ve WED kullanılabiliyorsa, oraya geçmek daha mantıklı. Neden diyeceksiniz; nextdns ve dnsmasq hybird yapısı ve bazı ipv6 ayarları maalesef Immortal'da düzgün çalışmıyor. OpenWRT'de böyle sorunlar yaşamamıştım. Gece yatıyorum, sabah bakıyorum telefona, internet bağlantısı yokmuş gibi gösteriyor. Wifi'da bir sorun yok, bağlı görünüyor, yalnızca nextdns tüneli sonlandırıyor ne hikmetse, sonra cihazlar DNS sorgusu atamayınca, internet yok durumuna geçiyorlar. Kaç gündür bununla uğraşıyorum. Nextdns 53 portunda, dnsmasq 53053 portunda. Dnsmasq sadece local sorgular için kullanılıyor. Diğer bütün dns sorguları 53 portu üzerinden Nextdns'e bağlı. Bu şekilde OpenWRT çalışıyordu, burada çalışmadı. Sonra gittim Firewall kuralı ekledim, dedim 53 portundan ipv4, ipv6 bütün paketleri Router'ın 53 portuna yönlendir. Bu sayede evdeki bir cihaz çaktırmadan farklı bir dns adresiyle 53 portuna istek atarsa, Router nextdns'e yönlendirsin, bir şey kaçmasın diye. O kuralı ekleyince tekrar aktif oldu internet. Dns ile ilgili bir problem var. Immortal'da yer alan bir ipv6 desteği veren paket'in uyumsuz olduğunu düşünüyorum. OpenWRT'ye göre farklı kullanıyorlarmış sanırım o tarafı.
OpenWRT'de iken, bir kere kurdum, sonra unuttum. Ta ki o CPU kullanımına kadar. İşin düşündürücü yanı, Immortal orijinal mtk driver'larını kullanıyor diye tercih ediliyor. Ben de bilemedim.
Sizden şu kod için çıktı rica edebilir miyim? Bu kod'u çıktısına bi bakalım. Ona göre OpenWRT'ye geri döneyim.
dmesg | grep -i wed