Merhaba hocam, Wi-Fi üzerinden test yapıyorsanız %100 görmesi beklenen bir durum çünkü firewall kısmından yaptıgınız offloading ayarlarından Wi-Fi etkilenmez. Sizin ihtiyacınız olan özellik wed (Wireless Ethernet dispatch), yani kablosuz offloading diyebiliriz. OpenWrt ile birlikte gelir ancak aktif etmek için ayrıca yapılandırmanız gerekir.

Ben de 1000 Mbps bağlantıda benzer şekilde yüksek CPU kullanımı yaşıyordum (%85 civarı). Wed'i etkinleştirdikten sonra CPU kullanımı yaklaşık %5 seviyelerine düştü. Ancak bu özelliğin nispeten yeni olduğunu ve bazı rehberlerde kararsızlık uyarıları bulunduğunu da göz önünde bulundurmakta fayda var. Ben şahsen hiçbir problem yaşamadım ancak ben ileri düzey kullanıcı değilim.

Bufferbloat değerleri için benim zaten altyapım sıkıntılı, yani modemden bağımsız problemim var ama şanslıysam indirme tarafında 40ms alabiliyorum. CPU kullanımı için iki teste 1000MBPS ile yapıldı:

lan üzerinden (link):

Eki Görüntüle 243398

Wi-Fi üzerinden (link):

Eki Görüntüle 243399

Hocam selamlar. Ben yanlış hatırlamıyorsam o testi ethernet üzerinden de yapmıştım. Hatta sonrasında WED aktifleştirmek için WED driver'larının aktif olup olmadığına baktım ve görünmüyorlardı. WED'i 'Y' yapmaya çalıştım olmadı, yine 'N' görünüyordu. Hatta aynı driver kontrolünü ImmortalWRT'de yaptım ve orada çıktı verdi. Sonrada Immortal'da set ettim, 'Y' olarak işlendi.

Hardware Offloading ve WED açık olarak kullanıp, sadece BBR ve Packet Steering: 128 aktif etmeyi düşünüyorum. Bu şekilde yeterli. IRQBalance vb. gibi paketlere kesinlikle gerek yok bence. Bu arada ben BBR'ı pppoe_wan a da uyguluyordum, sonra ondan vazgeçtim. Çünkü HWO açıkken hiçbir katkısı olmuyor. Algoritma olarak Fq_Codel kullanıyorum, küçük paketler için inanılmaz.

Eğer dediğiniz gibi OpenWRT'de de HWO ve WED kullanılabiliyorsa, oraya geçmek daha mantıklı. Neden diyeceksiniz; nextdns ve dnsmasq hybird yapısı ve bazı ipv6 ayarları maalesef Immortal'da düzgün çalışmıyor. OpenWRT'de böyle sorunlar yaşamamıştım. Gece yatıyorum, sabah bakıyorum telefona, internet bağlantısı yokmuş gibi gösteriyor. Wifi'da bir sorun yok, bağlı görünüyor, yalnızca nextdns tüneli sonlandırıyor ne hikmetse, sonra cihazlar DNS sorgusu atamayınca, internet yok durumuna geçiyorlar. Kaç gündür bununla uğraşıyorum. Nextdns 53 portunda, dnsmasq 53053 portunda. Dnsmasq sadece local sorgular için kullanılıyor. Diğer bütün dns sorguları 53 portu üzerinden Nextdns'e bağlı. Bu şekilde OpenWRT çalışıyordu, burada çalışmadı. Sonra gittim Firewall kuralı ekledim, dedim 53 portundan ipv4, ipv6 bütün paketleri Router'ın 53 portuna yönlendir. Bu sayede evdeki bir cihaz çaktırmadan farklı bir dns adresiyle 53 portuna istek atarsa, Router nextdns'e yönlendirsin, bir şey kaçmasın diye. O kuralı ekleyince tekrar aktif oldu internet. Dns ile ilgili bir problem var. Immortal'da yer alan bir ipv6 desteği veren paket'in uyumsuz olduğunu düşünüyorum. OpenWRT'ye göre farklı kullanıyorlarmış sanırım o tarafı.

OpenWRT'de iken, bir kere kurdum, sonra unuttum. Ta ki o CPU kullanımına kadar. İşin düşündürücü yanı, Immortal orijinal mtk driver'larını kullanıyor diye tercih ediliyor. Ben de bilemedim.

Sizden şu kod için çıktı rica edebilir miyim? Bu kod'u çıktısına bi bakalım. Ona göre OpenWRT'ye geri döneyim.
dmesg | grep -i wed

Hocam selam. Ben yanlış hatırlamıyorsam o testi Ethernet üzerinden de yapmıştım. Hatta sonrasında wed aktifleştirmek için wed driver'larının aktif olup olmadığına baktım ve görünmüyorlardı. Wed'i 'y' yapmaya çalıştım olmadı, yine 'n' görünüyordu. Hatta aynı driver kontrolünü ımmortalwrt'de yaptım ve orada çıktı verdi. Sonra da ımmortal'da set ettim, 'y' olarak işlendi.

Hardware offloading ve wed açık olarak kullanıp, sadece bbr ve packet steering: 128 aktif etmeyi düşünüyorum. Bu şekilde yeterli. Irqbalance vb. gibi paketlere kesinlikle gerek yok bence. Bu arada ben Bbr'ı pppoe_wan a da uyguluyordum, sonra ondan vazgeçtim. Çünkü hwo açıkken hiçbir katkısı olmuyor. Algoritma olarak fq_codel kullanıyorum, küçük paketler için inanılmaz.

Eğer dediğiniz gibi OpenWrt'de de hwo ve wed kullanılabiliyorsa, oraya geçmek daha mantıklı. Neden diyeceksiniz; NextDNS ve dnsmasq hybird yapısı ve bazı IPv6 ayarları maalesef ımmortal'da düzgün çalışmıyor. OpenWrt'de böyle sorunlar yaşamamıştım. Gece yatıyorum, sabah bakıyorum telefona, internet bağlantısı yokmuş gibi gösteriyor. Wi-Fi'da bir sorun yok, bağlı görünüyor, yalnızca NextDNS Tune'li sonlandırıyor ne hikmetse, sonra cihazlar DNS sorgusu atamayınca, internet yok durumuna geçiyorlar. Kaç gündür bununla uğraşıyorum. NextDNS 53 portunda, dnsmasq 53053 portunda. Dnsmasq sadece local sorgular için kullanılıyor. Diğer bütün DNS sorguları 53 portu üzerinden NextDNS'e bağlı. Bu şekilde OpenWrt çalışıyordu, burada çalışmadı. Sonra gittim firewall kuralı ekledim, dedim 53 portundan IPv4, IPv6 bütün paketleri Router'ın 53 portuna yönlendir. Bu sayede evdeki bir cihaz çaktırmadan farklı bir DNS adresiyle 53 portuna istek atarsa, router NextDNS'e yönlendirsin, bir şey kaçmasın diye. O kuralı ekleyince tekrar aktif oldu internet. DNS ile ilgili bir problem var. Immortal'da yer alan bir IPv6 desteği veren Paket'in uyumsuz olduğunu düşünüyorum. OpenWrt'ye göre farklı kullanıyorlarmış sanırım o tarafı.

OpenWrt'de iken, bir kere kurdum, sonra unuttum. Ta ki o CPU kullanımına kadar. İşin düşündürücü yanı, ımmortal orijinal MTK driver'larını kullanıyor diye tercih ediliyor. Ben de bilemedim.

Sizden şu kod için çıktı rica edebilir miyim? Bu Kod'u çıktısına bir bakalım. Ona göre OpenWrt'ye geri döneyim.
Dmesg | grep -i wed.

Tabii ki hocam, istediğiniz kodun çıktısı:
root@OpenWrt:~# dmesg | grep -i wed
[ 0.000000] Linux version 6.12.74 (builder@buildhost) (aarch64-openwrt-linux-musl-gcc (OpenWrt GCC 14.3.0 r32802-f505120278) 14.3.0, GNU ld (GNU Binutils) 2.44) #0 SMP Wed Mar 25 20:09:53 2026
[ 8.854873] mt798x-wmac 18000000.wifi: attaching wed device 0 version 2
[ 8.915162] platform 15010000.wed: MTK WED WO Firmware Version: DEV_000000, Build Time: 20240823161926
[ 8.924515] platform 15010000.wed: MTK WED WO Chip ID 00 Region 3

NextDNS ve IPv6 hakkında bilgim yok maalesef ama ben "steering flows" ayarını 128 yaptığımda ping çok kararsızlaşıyor (belki de tesadüftür, çok bilgim yok maalesef) o yüzden "standart: None" seçili.

Yaklaşık 2 haftadır AdBlock-Fast, HTTPS-DNS-proxy, zapret modulleri ile kullanıyorum, hardware offloading açık, package steering (all cpus) işaretli ve hiç problem yaşamadım. Umarım çözebilirsiniz hocam.

Irqbalance kullanmıştım ama etkisini görmeyince sildim, bbr sürekli açık.

Bir de, şimdi aklıma geldi, wed ayarını her şey kurulmuşken açmıştım Wi-Fi LED hiçbir şekilde yanmıyordu, bu tarz değişik buglar yaşayınca format atıp hiçbir şeye dokunmadan ilk önce wed etkinleştirmiştim ve kusursuz olmuştu.

Son düzenleme:
Tabii ki hocam, istediğiniz kodun çıktısı:
root@OpenWrt:~# dmesg | grep -i wed
[ 0.000000] Linux version 6.12.74 (builder@buildhost) (aarch64-openwrt-linux-musl-gcc (OpenWrt GCC 14.3.0 r32802-f505120278) 14.3.0, GNU ld (GNU Binutils) 2.44) #0 SMP Wed Mar 25 20:09:53 2026
[ 8.854873] mt798x-wmac 18000000.wifi: attaching wed device 0 version 2
[ 8.915162] platform 15010000.wed: MTK WED WO Firmware Version: DEV_000000, Build Time: 20240823161926
[ 8.924515] platform 15010000.wed: MTK WED WO Chip ID 00 Region 3

NextDNS ve IPv6 hakkında bilgim yok maalesef ama ben "steering flows" ayarını 128 yaptığımda ping çok kararsızlaşıyor (belki de tesadüftür, çok bilgim yok maalesef) o yüzden "standart: None" seçili.

Yaklaşık 2 haftadır AdBlock-Fast, HTTPS-DNS-proxy, zapret modulleri ile kullanıyorum, hardware offloading açık, package steering (all cpus) işaretli ve hiç problem yaşamadım. Umarım çözebilirsiniz hocam.

Irqbalance kullanmıştım ama etkisini görmeyince sildim, bbr sürekli açık.

Bir de, şimdi aklıma geldi, wed ayarını her şey kurulmuşken açmıştım Wi-Fi LED hiçbir şekilde yanmıyordu, bu tarz değişik buglar yaşayınca format atıp hiçbir şeye dokunmadan ilk önce wed etkinleştirmiştim ve kusursuz olmuştu.

Hocam vallahi çok teşekkür ederim. Ben bu zamana kadar hep yanlış biliyormuşum. OpenWrt üzerinden de sorunsuz bir şekilde hwo ve Wed'i etkinleştirdim. Şu anda tam istediğim gibi oldu. OpenWrt'nin çalışması çok iyi oldu çünkü son sürümde birçok iyileştirme ve bug-fix yer alıyor. Immortal'da resmen zamanımı boşa harcamışım. Bu mevzu yüzünden 8-9 defa Firmware flash'lamak durumunda kaldım. Neyse ki, sonunda nihayete erdi. Çok sağ olun tekrardan.

Hocam vallahi çok teşekkür ederim. Ben bu zamana kadar hep yanlış biliyormuşum. OpenWrt üzerinden de sorunsuz bir şekilde hwo ve Wed'i etkinleştirdim. Şu anda tam istediğim gibi oldu. OpenWrt'nin çalışması çok iyi oldu çünkü son sürümde birçok iyileştirme ve bug-fix yer alıyor. Immortal'da resmen zamanımı boşa harcamışım. Bu mevzu yüzünden 8-9 defa Firmware flash'lamak durumunda kaldım. Neyse ki, sonunda nihayete erdi. Çok sağ olun tekrardan.

Rica ederim hocam. Sevindim çözebildiğinize :)

Kullanan arkadaşlar nasıl cihazdan memnunlar mı? wifi gücünü yeterli buluyor musunuz?

Ben memnunum. Bu fiyat bandında yapılabilecek en iyi yatırım. Eğer doğru yapılandırırsanız, çok güzel verim alırsınız. Vaktim olmadığı için kendi ayarlarımı ve önerebileceğim ayarları sonra aktaracağım. Ama öncesinde, 'değer mi?' sorusunu yanıtlamış olayım.

2.4 GHz için 20 dBm'e kadar anten gücü var. Ben 17 dBm'de kullanıyorum. Hem cihazlara sinyal gönderirken ve alırken dalga yansıması olmasın ve aynı şekilde dışarıdaki gürültüden de etkilenmesin, hem de komşu Wifi'lara gürültü yapmasın diye. Kullandığımız mesafe 2.4 GHz dalgası için gayet yeterli ve yakın sayılır. O yüzden bu seviyeye indirdim. Bu arada kanal açıklığım 40 Mhz ama siz 20 Mhz kullanabilirsiniz, çevrenizdeki yoğunluğa göre.

5 Ghz için DFS olmayan kanallar max 23 dBm, DFS kanalları için de 27 dBm'e kadar çıkabiliyor. Ben Router'a yakın olduğum ve normal kanallarım çok dolu olmadığı için, 20 dBm'de ve 160 Mhz olarak kullanıyorum. Siz yine kendi durumunuza göre ayarlarsınız.

Bu arada Wifi ayarlarınızda Country Code kesinlikle TR olsun. Önce TR'ye alıp, kaydedin. Ondan sonra diğer wifi ayarlarınızı yapın.

Diğer konularla alakalı müsait bir zamanda deneyimlerimi ve önerilerimi aktaracağım. Örneğin; hızlı bir dns sunucusu ve dns cache ayarlamanın ne kadar önemli ve verimli olduğu ile alakalı konular gibi. Hatta aslında aktaracağım konular Imou'dan ziyade, biraz geneli de kapsıyor.

Ben memnunum. Bu fiyat bandında yapılabilecek en iyi yatırım. Eğer doğru yapılandırırsanız, çok güzel verim alırsınız. Vaktim olmadığı için kendi ayarlarımı ve önerebileceğim ayarları sonra aktaracağım. Ama öncesinde, 'değer mi?' sorusunu yanıtlamış olayım.

2.4 GHz için 20 dBm'e kadar anten gücü var. Ben 17 dBm'de kullanıyorum. Hem cihazlara sinyal gönderirken ve alırken dalga yansıması olmasın ve aynı şekilde dışarıdaki gürültüden de etkilenmesin, hem de komşu Wifi'lara gürültü yapmasın diye. Kullandığımız mesafe 2.4 GHz dalgası için gayet yeterli ve yakın sayılır. O yüzden bu seviyeye indirdim. Bu arada kanal açıklığım 40 Mhz ama siz 20 Mhz kullanabilirsiniz, çevrenizdeki yoğunluğa göre.

5 Ghz için DFS olmayan kanallar max 23 dBm, DFS kanalları için de 27 dBm'e kadar çıkabiliyor. Ben Router'a yakın olduğum ve normal kanallarım çok dolu olmadığı için, 20 dBm'de ve 160 Mhz olarak kullanıyorum. Siz yine kendi durumunuza göre ayarlarsınız.

Bu arada Wifi ayarlarınızda Country Code kesinlikle TR olsun. Önce TR'ye alıp, kaydedin. Ondan sonra diğer wifi ayarlarınızı yapın.

Diğer konularla alakalı müsait bir zamanda deneyimlerimi ve önerilerimi aktaracağım. Örneğin; hızlı bir dns sunucusu ve dns cache ayarlamanın ne kadar önemli ve verimli olduğu ile alakalı konular gibi. Hatta aslında aktaracağım konular Imou'dan ziyade, biraz geneli de kapsıyor.
Teşekkür ederim bekliyor olacağım. Araştırmaya başladığımda resmi sürüm yoktu galiba resmi sürüm de gelmiş.

Halihazırda ax3200 kullanıyorum. bunun wifi performansı 1 oda haricinde yeterli geliyor çevrem kalabalık olmadığı açabildiğim son ayarda kullanıyorum, countryi de Panama yapıyorum her zaman. buna kıyasla nasıl olur merak ediyorum hx21'i.

ax3200den ax3000t'ye geçmeyi düşünüyorum onun fiyatları çok değişken 2. elde. hx21 ax3000tye ne kadar iyi bir alternatif merak ettim. yakın zamanda alıp deneyimleyeceğim.

Hocam iyi günler, TFTP aşamasında asla modem veriyi çekmedi. Daha sonra Gemini'ye sorarak pek çok şey denemedim ama asla bir şey yapamadım. Modemi brick mi ettim anlamadım, modem hiçbir tepki vermiyor. PC'ye şu an IP atamıyor, 192.168.1.1 de 10.1 çalışmıyor.
Bilmediğimiz işe bulaştık, beceremedik.
Ne yapabilirim?

Hocam iyi günler, TFTP aşamasında asla modem veriyi çekmedi. Daha sonra Gemini'ye sorarak pek çok şey denemedim ama asla bir şey yapamadım. Modemi brick mi ettim anlamadım, modem hiçbir tepki vermiyor. PC'ye şu an IP atamıyor, 192.168.1.1 de 10.1 çalışmıyor.
Bilmediğimiz işe bulaştık, beceremedik.
Ne yapabilirim?
Recovery dosyasının ismini 'openwrt-mediatek-filogic-imou_hx21-initramfs-recovery.itb' olarak değiştirdiniz mi? Routeri açın ve veri çekmeye çalışın, Tftpd64 Log viewer'daki log kayıtlarını atın.