Ali Osman 06

Çalışkan
Yer
Trakya
Şu anda üniversite okuyorum. Okuduğum bölüm İngilizce değil ama mesleğin İngilizce gerektireceği aşikar. Şu anda pek bir şey yapmıyorum çünkü kafam çok karışık. Nereden, nasıl vb. çok soru var kafamda. Duolingo denedim ve hiç iyi değil bence. İngilizce dizi/film izledim, sanki biraz faydası oldu. Özellikle hoca İngilizce konuşurken falan onu anlamada. Hedefim C2 seviye olmak. Şu an herhalde A3 falanımdır. Sizce nasıl geliştirebilirim kendi mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Şu anda üniversite okuyorum. Okuduğum bölüm İngilizce değil ama mesleğin İngilizce gerektireceği aşikar. Şu anda pek bir şey yapmıyorum çünkü kafam çok karışık. Nereden, nasıl vb. çok soru var kafamda. Duolingo denedim ve hiç iyi değil bence. İngilizce dizi/film izledim, sanki biraz faydası oldu. Özellikle hoca İngilizce konuşurken falan onu anlamada. Hedefim C2 seviye olmak. Şu an herhalde A3 falanımdır. Sizce nasıl geliştirebilirim kendi mi?

Boş boş emot atıp geçenlerden nefret ediyorum. Bir yapay zeka aracından her seviye için çeviri metni iste, quiz de olabilir. İlk önce o şekilde İngilizce seviyeni belirle. Zaten orada direkt eksiklerini göreceksin. Ona göre bir çalışma planı oluşturup devam etmen en mantıklısı olur.

Son düzenleme:
Sağlık sorunlarım nedeniyle 8–9 yıldır okula gidemedim. Evde eğitim aldım ama Türkiye eğitim sistemi rezalet. Önüne birkaç kelime veriyorlar ve ezberlemeni istiyorlar. Genel olarak neredeyse hiç ders çalışmadan. Ben sadece yabancı insanlarla oyun oynayarak İngilizce seviyemi yükselttim. Her ne kadar dil testi yaptırmaya zamanım ve bütçem olmasa da B2 ile C1 arasında bir seviyede olduğumu düşünüyorum.

Eğer bütçeniz varsa, size önerim düzgün bir kursa gitmeniz olacaktır. Dediğim gibi, eğitim sistemi İngilizceyi iyi öğretmiyor; gerçek pratikle çok daha kolay öğrenebilirsiniz. Gerçek insanlarla konuşarak öğrenmenizi sağlayan birkaç uygulama var ama isimleri şu an aklımda değil.

Bir yapay zeka aracından her seviye için çeviri metni iste, quiz de olabilir. İlk önce o şekilde İngilizce seviyeni belirle. Zaten orada direkt eksiklerini göreceksin. Ona göre bir çalışma planı oluşturup devam etmen en mantıklısı olur.
İngilizce seviyelerini öğrenmeden İngilizce öğrenmek biraz zor olacaktır. 🙂

A3 diye bir şey yok hocam.

A1 - Beginner
A2 - Elementary
B1 - Intermediate
B2 - Upper-Intermediate
C1 - Advanced
C2 - Proficiency

Önce işsiz gibi öğerenebildiğin kadar kelime öğreneceksin, hiç durmadan. Günde en az 100 kelime öğreneceksin. Ben bu kelimeleri öğrenirken mesela hepsini 5'er defa yazardım kağıda, sonra onların Türkçesini de tekrar hatırlamaya çalışarak karşılarına 5'er defa yazardım. Günde yavaş yavaş 25-50 kelime öğrenerek temel kelimelerin hepsini öğrendim. Sonra git özel hoca tut. Ben öyle yaptım.

Şimdi de Mandarin Çincesi öğreniyorum mesela, en basit kelimeler ile başladım öğrenmeye. 5'er kere yazma işini ne kadar yapabilirim bilmiyorum ama İngilizce gibi önce kelime bilgisi ile başlayıp sonra özel hocaya çevireceğim. Bu yöntem çalışıyor bence.

Dostum native olmak için A1'im B1'im gibi kendini kodlama. Bu seviyeler gramer ile alakalıdır. Yani B1 olsan bile sadece gramer çalışırsan ne karşındakini anlayabilirsin ne de okuduğunu anlayabilirsin. Bunlar olmadığı için de altyapın da olmaz ve bu da konuşamayacağın anlamına gelir.

Geliştirmen gereken 4 skill var. Reading, listening, speaking ve writing.

Reading ve listening inputtur. (Yani alt yapını doldurur)
Speaking ve writing outputtur. (Alt yapı olmadan anadil gibi olmaz)

İnput olmadan output olmaz. Bu yüzden binlerce saat dinleme yapacaksın, yüzlerce adet kitap okuyacaksın. Bu sana istemsizce çat/pat konuşmanı sağlayacak. İşte bu aşamadan sonra speakinge odaklanabilirsin. Dİğer türlü konuşmak isteyeceğin konu ile ilgili kelime haznen yeterli olmadığından kafanda çeviri kurarak konuşmaya çalışacaksın. Bunu istemiyorsan altyapını çok ama çok fazla doldurman gerek. Önceliğin reading olsun. Çünkü bu listeningi de kolaylaştıracak. İzlediğin bir içeriğin altyazısından konusunu anlamanı sağlayacak.

İngilizce konuşularak öğrenilir, başka türlü pek öğrenilmez. Yapman gereken basit, genel bir gramer temeli oturtmak; bunun için Haluk Tatar’ın İngilizce videoları var, bayağı güzel. Ben ek olarak 'Basic Grammar in Use' kitabını öneririm. Ondan sonrasında kelime öğrenmen lazım; hatta ben önce kelime öğrenmeni, sonra gramer öğrenmeni öneririm. Kelime için 'Oxford 3000' kelime listesine çalışabilirsin. Sonrasında yapman gereken şey ise bol bol konuşmak. Gerçek insanlarla ya da ChatGPT ile denenebilir ama ChatGPT ne kadar etkili oluyor bilmiyorum.

Dostum native olmak için A1'im B1'im gibi kendini kodlama. Bu seviyeler gramer ile alakalıdır. Yani B1 olsan bile sadece gramer çalışırsan ne karşındakini anlayabilirsin ne de okuduğunu anlayabilirsin. Bunlar olmadığı için de altyapın da olmaz ve bu da konuşamayacağın anlamına gelir.

Geliştirmen gereken 4 skill var. Reading, listening, speaking ve writing.

Reading ve listening inputtur. (Yani alt yapını doldurur)
Speaking ve writing outputtur. (Alt yapı olmadan anadil gibi olmaz)

İnput olmadan output olmaz. Bu yüzden binlerce saat dinleme yapacaksın, yüzlerce adet kitap okuyacaksın. Bu sana istemsizce çat/pat konuşmanı sağlayacak. İşte bu aşamadan sonra speakinge odaklanabilirsin. Dİğer türlü konuşmak isteyeceğin konu ile ilgili kelime haznen yeterli olmadığından kafanda çeviri kurarak konuşmaya çalışacaksın. Bunu istemiyorsan altyapını çok ama çok fazla doldurman gerek. Önceliğin reading olsun. Çünkü bu listeningi de kolaylaştıracak. İzlediğin bir içeriğin altyazısından konusunu anlamanı sağlayacak.

Hocam ben de amaç doğrultusunda ilerleyen biriyim. Reading ve Listening konusunda birkaç detay verebilirseniz süper olur. Mesela önerdiğiniz mutlaka dinlenmesi gereken içerikler (herhangi bir şey olabilir. Sizin önerdiğiniz.) Aynı şekil mutlaka okunması gereken A1-A2-B1 içerikleri. Ve Writing konusunda nasıl yazılmalı (Ben günlük yazmayı çok mantıklı görüyorum. Ama henüz writing'e başlamadım.

Hocam ben de amaç doğrultusunda ilerleyen biriyim. Reading ve Listening konusunda birkaç detay verebilirseniz süper olur. Mesela önerdiğiniz mutlaka dinlenmesi gereken içerikler (herhangi bir şey olabilir. Sizin önerdiğiniz.) Aynı şekil mutlaka okunması gereken A1-A2-B1 içerikleri. Ve Writing konusunda nasıl yazılmalı (Ben günlük yazmayı çok mantıklı görüyorum. Ama henüz writing'e başlamadım.
Mutlaka şunu okumalısın veya dinlemelisin gibi bir şey yok. Bu tarz kaynaklar tamamen sizin ilgi alanlarınız ile alakalı. Sevmediğiniz bir konuda bir kitap okumak veya bir şey izlemek sıkacağı için zaten anlamak için çabaladığınız bir içerik için bir de onu dinlemek/okumak için çabalamak ile uğraşacaksınız. Dil edinimini zorlaştıracaktır. Önemli olan sizin ilginizi çekmesi. Bu dil edinimini daha da kolaylaştıracak.

Bıraktığım linke tıklarsanız orada detaylı anlatmıştım. Kitap linkide mevcut. Diyebileceğim tek şey şu olacaktır. A1-B2 arasındaki kitaplardan ne kadar hızlı kurtulabiliyor iseniz o kadar iyi. Asıl ingilizce bu tarz kitaplarda değil, anadili ing olan kişiler için yazılmış kitaplarda bulacaksınız.

Ben realistic fiction okumayı tercih ederim. Günlük hayattan kurgular ve bol bol günlük konuşmalar mevcut. Bu da karakterin ailesi ile arkadaşları ile, gidiyorsa okuldaki hocaları ile ve varsa resmi dille yazdığı mailler gibi içerikler oluyor. Bazen de texting de oluyor. İşte readingin en çok sevdiğim yanı bu oluyor. Hem resmi hem günlük hem de sokak dilini verebiliyor. Önemli olan ing edinirken kültürüde edinmek gerek.

Listening için ilgi alanlarınız ile alakalı kanallar bulmanız gerekir. Çünkü işin ucunda anlamadığınız bir şeyi sürekli dinleyebilmek için meraklı ve istekli olduğunuz bir alan olmalı ki tekrar tekrar izleyebilesiniz.

Eğer kitap okumak sizin için zor ise bunun yerine bu tarz youtube içeriklerinin altyazılarını indirip önce onu okuduktan sonra izleme de yapabilirsiniz. Yotube linkini bu siteye girip alt yazısını txt formatında indir. Sonra yapay zekadan metni kitap formatında düzeltmesini iste. txt formatında olduğundan noktalama işaretleri falan olmuyor cümlenin başını sonunu karıştırabilirsin.
Bu şekilde hem readingi hem de listeningi aynı aynda yapabilmeni sağlar.

Writing için, günlük olabilir, izlediğiniz bir videoya yorum yapmak da olabilir. Veya okuduğunuz izlediğiniz bir içerik ile ilgili aklınızda kalanları writing yapabilirsiniz. Veya arkadaşınız var ise sizin gibi ing öğrenen, birlikte aynı içeriği izleyip/okuyup, bu konuda konuşabilirsiniz de. Hata yapmanızın hiç bir önemi yok. Önemli olan, bilinç altınızı doldurduğunuz ingilizceyi aktif olarak kullabilmek. Bunu yaptığınız an native olmaya başlayacaksınız.

Kıssadan hisse sürdürülebilirlik olması. Az da olsa her gün istisnasız yapılmalı. Kas geliştirmek gibi düşünebilirsiniz. Gün gelecek sıkılacaksınız ama sıkılsanız da antremanınızı yaptığınız sürece uzun vadede gelişeceksiniz.

Bir şey daha ekleyeyim: Dile maruz kalmak çok önemli. Mümkünse gün içerisinde yaptığınız her şeyi İngilizce yapmaya çalışın. Mesela kitap okuyorsanız İngilizce okuyun, film veya dizi izliyorsanız İngilizce izleyin.

Ancak burada şöyle bir sorun var: Her kitap, her dizi veya film seviyenize uygun olmayabilir. Bu noktada tavsiyem; seviyenize uygun film/dizi izlemeniz ve kitap okumanız olacak. Ben, mesela, teknoloji RSS akışlarımı n8n ile otomasyona bağlayıp en önemli haberleri A2 seviyesinde bana sunacak bir otomasyon ayarlıyorum. Yapay zeka, haberleri seviyeme uygun şekilde aktaracak.

Onun haricinde; çok Shorts izliyorsanız Shorts yerine Voscreen kullanın. Shorts mantığındadır ama aynı zamanda İngilizce öğreniyorsunuz. Voscreen kadar olmasa da DailyDictation var, onu tavsiye ederim. Podcast için ESL Culips var. PlayPhrase var, o da güzel. E-kitap için Gutenberg var. Müzik seviyorsan LingoClip var ama müzikte tavsiyem, seviyene uygun müziklerle başlaman. YouTube kanalı olarak 'Learn English with TV Series' var ama onu A2 ve sonrasında öneririm.