Dostum native olmak için A1'im B1'im gibi kendini kodlama. Bu seviyeler gramer ile alakalıdır. Yani B1 olsan bile sadece gramer çalışırsan ne karşındakini anlayabilirsin ne de okuduğunu anlayabilirsin. Bunlar olmadığı için de altyapın da olmaz ve bu da konuşamayacağın anlamına gelir.
Geliştirmen gereken 4 skill var. Reading, listening, speaking ve writing.
Reading ve listening inputtur. (Yani alt yapını doldurur)
Speaking ve writing outputtur. (Alt yapı olmadan anadil gibi olmaz)
İnput olmadan output olmaz. Bu yüzden binlerce saat dinleme yapacaksın, yüzlerce adet kitap okuyacaksın. Bu sana istemsizce çat/pat konuşmanı sağlayacak. İşte bu aşamadan sonra speakinge odaklanabilirsin. Dİğer türlü konuşmak isteyeceğin konu ile ilgili kelime haznen yeterli olmadığından kafanda çeviri kurarak konuşmaya çalışacaksın. Bunu istemiyorsan altyapını çok ama çok fazla doldurman gerek. Önceliğin reading olsun. Çünkü bu listeningi de kolaylaştıracak. İzlediğin bir içeriğin altyazısından konusunu anlamanı sağlayacak.
Öncelikle İngilizce nasıl öğrenilir maruz kalmak ama bu maruz kalmak nasıl olacak aşağıda anlatıyorum. Adım adım oku ve seviyene göre başla. Lakin cefr seviyesi gramer seviyesidir eğer amacın native olmaksa B2 olayım C1 olayım tarzında hareket etme. Hedef odaklı ilerle ve unutma speaking bir sonuçtur.
Yapman gereken şey reading ve listening ile altyapını doldurmak. Bu süre zarfında konuşmaya çalışmana bile gerek yok. (ama imkan bulduysanda bu fırsatı kaçırma mesela lisede ing derslerinde hocalarınla sınıfta ingilzce konuşabilirsin). Çeviri kullanmadan anlamaya başladığında zaten...