İnsanların algısı ve dinler

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 30828
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 12
  • Görüntüleme Görüntüleme 320
  • Etiketler Etiketler
    felsefe insan

30828

Becerikli
İyi akşamlar Techolay halkı. Şimdi size görüşlerimi aktaracağım. İnsanların kötü olmasının sebebinin otorite olduğunu düşünüyorum. Şimdi çoğu seküler ideolojinin öncüsü İbrani kökenli ve semavi dinlerin mensuplarında da dinî milliyetçilik var. Hâlbuki bu dinlerin özünde milliyetçilik yok.

Sonradan siyasallaşıyorlar. Normalde İbraniler de bizim gibi insan ve "goyim" inancı da insanların kendilerine zulmetmesinden dolayı ortaya çıktı. Ama artık Musevilerin siyasal olanları (Siyonistler) vicdanlarını yitirmiştir. Şeriat İslam'da ne ise Halaha/Halakha da Musevilikte odur. İkisi de siyasaldır ve tehlikelidir.

Aslında bunların olmasının temelinde otorite var. Sümerler gibi halklarda İbrahimî inançlara benzer şeyler vardı. Bir de otorite isteği insanlarda nasıl oluştu, hâlâ anlamış değilim. Aslında insan aklı hep aynıydı, gelişmiş bir varlıktı. Ayrıca siyasal olmayan İslam, diğer semavi dinlere göre daha düzgün bir din. Aslında hepsi birbirinden beter ama bana kalırsa İslam kötünün iyisi. Siz ne düşünüyorsunuz?

İnsanların garip algısından dolayı bu kadar şey ortaya çıktı. Ayrıca bahsettiğim siyasal Museviler her ne kadar seküler ideolojilerin öncüsü olsa da faydalı ideolojiler ürettiklerini düşünüyorum ve bazıları sonradan dinden ayrılmış olabilir. Ve şunu bilmekte fayda var: Aslında Doğu medeniyeti vicdana ve sorgulamaya daha açık.

Batı gösterişli ama skolastik bir düşünce yapısına sahip. Ne garip ama
. Aslında her insan ve medeniyet sorgulamaya açık ama insanlar benimsediklerini iyi zannediyor veya cidden kötüler. Ve argümanlara giriş seviyesi deyip geçmemek gerekir. Bunlar güçlü argümanların anahtarlarıdır.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben dine inanmayan biri olarak bu metindeki ana fikre büyük ölçüde katılıyorum. Bana göre insanların kötüleşmesinin temel nedeni dinlerin kendisinden çok, otorite ve güç yapılarıdır. Dinler belki ilk ortaya çıktığında daha bireysel ve ahlaki bir yapıdaydı; ancak zamanla kuralların katılaşması ve siyasetle iç içe geçmesiyle birer kontrol aracına dönüştüler.

Ben sorunun hangi dinin doğru olduğu meselesi olmadığını, asıl meselenin insanın güç elde ettiğinde bunu kötüye kullanma eğilimi olduğunu düşünüyorum. Aynı durum sadece dinlerde değil, devletlerde ve ideolojilerde de görülüyor. Bu yüzden ahlakın kaynağını dinde değil; insanın aklı, empati yeteneği ve birlikte yaşama zorunluluğunda görüyorum. Bana göre insanlar iyi ya da kötü olabilir ama asıl tehlike, sorgulanamayan otoriteler ve katı dogmalardır.

Tamamen katılıyorum, sırf siyasal İslam yüzünden Kur'an Müslüman'ı oldum. Batının son yüzyıllarda öne çıkması, doğu medeniyetlerini geride bıraktı. Bu da dediğiniz gibi vicdana ve sorgulamaya açık olduğunu insanların görmemesine yol açtı.

Bana göre de her şey bencillik;

• Kendini mutlu etmek için iyilik yaparsın.
  • Tanrıya her zaman kendin için dua edersin.
  • Sevişirken bile kendi mutluluğunu düşünürsün.
  • Aşık olurken de kendini düşünürsün, yüzüne bakmak sana huzur hissettirdiği için bakarsın.

@30828, siyasal İslam diye bir şey yoktur. İslam siyasaldır.

Zaten öyle hocam. Ancak dinin getirdiği kültürü hepimiz seviyoruz, yalan yok. Bayram namazına gitmeyi falan, Ramazan ayı vs. Yoksa semavi dinler özünde siyasaldır.

Hocam iyilikle kendini mutlu etmek, bana kalırsa tamamen ayrı şeyler.

Şeriattan iyidir.

Normalde İbraniler de bizim gibi insan ve "goyim" inancı da insanların kendilerine zulmetmesinden dolayı ortaya çıktı. Ama artık Musevilerin siyasal olanları (Siyonistler) vicdanlarını yitirmiştir.

Onlar şimdi değil, hep kötüymüş. Gittikleri her yerden kovulmuşlar. Peygamber dahi yakmışlar. Birçok kavmin çeşitli nedenlerle helak olduğu yazar ancak neden bunlar helak olmamış, düşündürücü.

Torpilci tiran tanrı işte. Ama sorun şurada; sorguluyorum diyen çoğu insan ideolojik düşünüyor tamamen. Cidden sorguladığı yok, çünkü dogmanın izleri var. Dogmatik çalışan beyinler de sağlıklı düşünemez. Ürememek lazım artık bence. Anarşi de kurtarmaz bizi.

Zaten öyle hocam. Ancak dinin getirdiği kültürü hepimiz seviyoruz yalan yok. Bayram namazına gitmeyi falan. Ramazan ayı vs. yoksa semavi dinler özünde siyasaldır.

Onu demiyorum, yanlış anladın. İslam dini siyasaldır, toplumsaldır. Bireysel değildir. Her şeye hüküm getirir.

Siyasal İslam kavramı direkt İslam'a saldırma, İslamofobi etiketi almamak için kullanılan bir süs kavramdır.

İslam'ın siyasal olması negatif bir şey değildir.

Siyasal İslam kavramı direkt İslam'a saldırma, İslamafobi etiketi almamak için kullanılan bir süs kavramdır.

Siyasal İslam kavramı, direkt İslam'a saldırmak için kullanılan bir süs kavram değildir.
Siyasal İslam'ın özeti, aşağıdaki videodur. KYK porsiyonlarının küçültülmesini Hz. Muhammed'e bağlamak bir CIAsal is- pardon, siyasal İslam'dır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…