Bütçe
36.500 TL

MahmutYeni01

Çalışkan
Arkadaşlar hayırlı geceler,

Elimde RTX 4060 Ti 16 GB var, daha önce başka bir sistemim vardı, onu sattım. Şu anki konfigürasyonum şöyle:
  • CPU: Intel Core i5-13500
  • RAM: 64 GB DDR4
  • GPU: RTX 4060 Ti 16 GB
  • PSU: Corsair RM650x
  • Depolama: 2 TB M.2 SSD
Yeni aldığım monitörüm LG UltraGear G6 2K (1440p). Monitörü almışken GPU yükseltme kararı aldım. Uzun süre düşündüm, en sonunda yazı-tura atıp almaya karar verdim. 2 gündür fiyat kovalıyorum.

Önceden Blender ve yapay zeka işleriyle uğraşıyordum, şimdi ise ağırlıklı olarak hikayeli single-player oyunlar oynuyorum, film/dizi izliyorum. Ara sıra PUBG veya Warzone'da giriyorum.

Şu anda iki seçenek arasında kaldım (Hepsiburada üzerinden taksitli almak istiyorum):

• Sapphire RX 9070 XT Pulse37.600 TL peşin (9 taksit)
  • Gainward Python RTX 507036.600 TL peşin (9 taksit)

İade hakkım dolunca 4060 Ti’yi satmayı planlıyorum (temiz, yeni sayılır).

Asıl korkum ve sorum şu:

Gelecekte ekonomik kriz düzelirse değil, tam tersi çip arzı sorunu devam eder, GPU üreticileri üretimde sıkıntı yaşar, arz-talep dengesi bozulur ve fiyatlar daha da yükselirse diye endişeliyim. Bu yüzden elimdeki parayla şu anda alabileceğim en mantıklı ve uzun ömürlü kartı almak istiyorum.

Bu iki GPU arasından hangisini seçmem ilerisi için daha mantıklı olur? Hangisi bana daha uzun süre yeterli performans verir?

Özellikle şu konularda tecrübelerinizi paylaşmanızı rica ediyorum:
  • 2K çözünürlükte hikayeli oyunlarda (single-player) performans farkı nasıl?
  • RTX 5070’te yeni 12V-2x6 güç konnektörü nedeniyle yanma/erime sorunu yaşayan oldu mu? Bu konudan ciddi çekiniyorum.
  • RX 9070 XT’te film/video izlerken stuttering, drop veya driver kaynaklı sorun yaşayan var mı?
  • RX 9070 XT eski tip 8-pin kullandığı için Corsair RM650x ile (güç limiti + hafif undervolt yaparak) sorunsuz çalışır mı? Yeni PSU almak istemiyorum.
  • Uzun vadede (3-4 yıl) 1440p’de yüksek ayarlarda stabil performans için hangisi daha iyi bir seçim olur?
Ekstra olarak: İleride Nvidia daha güçlü bir model çıkarsa veya AMD daha avantajlı bir kart getirirse geçiş yapmak da mümkün olabilir. Bu açıdan da görüşlerinizi almak isterim.

Deneyimli arkadaşların benchmark karşılaştırması, driver stabilitesi ve uzun vadeli kullanım yorumlarını çok merak ediyorum.

2K'da 9070XT sollamasa da bariz şekilde daha iyi. Konnektörü düzgün takarsan sorun olacağını sanmyorum. Ben şimdiye kadar herhangi bir stutter sorunu yaşamadım GPU kaynaklı. PSU biraz sıkıntı olabilir, kalitesine bağlı. Rm serisini bilmiyorum. Uzun vaadede pek bir şey söyleyemeyiz ama 4000 serisine DLSS 4.5 geldiyse 5000 serisinde de 1 tane daha DLSS sürümü gelir belki. FSR diamond 9000 serisine gelmeyecek diyorlar ama çalıştıracak donanımları var, bir umut.

Dediğim gibi driver drop gibi sorunları dikkate alarak mı söyledin kral. Elinde bu GPU var mı? Değer mi?

Evet, şu an Gigabyte RX 9070 XT gaming OC modelini kullanıyorum. VRAM sıcaklığı hariç bir şikayetim yok. O da Gigabyte'a has.

Saf güç olarak RX 9070 XT öne geçer.

RTX 5070 ekran kartı uzun süre driver güncellemeleri alıyor. MFG, DLSS gibi özellikleri daha sık güncelleniyor.

2K için RX 9070 XT saf güçte uzun vade için yeterli olacağını düşünüyorum. RTX 5070 için ise ekran kartın teknoloji kullanarak yine uzun vadede yeterli olabileceğini düşünüyorum.

Şu an i5 13500 ile RTX 4060 sistemim var. Full HD 144 Hz monitörde bana yeterli geliyor.

NVIDIA tarafında bir sorun yaşamadım şu ana kadar.

Elimdeki 4060ti 16gb ile geçinebildiğim kadar geçiniyim diyorum. Hatta vereceğim taksit paralarını hatta biraz daha üstünü kenarda altın olarak tutup ilerde çıkacak yeni amd veya rtx ekran kartlarına saklim diyorum. Ama çekiniyorum. Fiyatlar absürt artar bellek krizi derinleşir vs sonrasında almak mantıklı olmaz hiç diye düşünüyorum.

Kafama dank etti alayım dedim. Son 4 aydır God of war ragnarok, silent hill 2 ve f, death strending 2 on the beach(hala oynuyorum) residint evil 4 remake ve 9, until dawn oyunlarını oynadım. Silent serisi 1080p de bile yetersiz fps veriyor gibiyidi. Monitörü yeni aldığımdan denemedim. İlerleyen zamanlarda rdr2, wukong, last of us1 ve 2, spiderman 1 ve 2 cyberpunk ve çıkarsa withcer 3 dlc oynamayı düşünüyorum. Bunlar fps gerektirmeyen oyunlar. o yüzden fikrinizi alayım dedim.
Geçmek mantıklı mı yoksa ona vereceğim aylık taksitleri altın veya başka bir araçta tutup gelecekte çıkacak gpuları mı beklemeli.