Mobil oldugu icin Raptor Lake sorunlarindan
tamamen guvenli diye bir sey diyemeyiz ve i7/i9 SKU CPU icerip sorun yasatan laptop'lar da yok degil ancak konu sahibinde 13500H var. Diger Raptor Lake mobil islemcilere gore voltaj ve guc istegi cok daha az olan, maksimum Turbo gucu 95W olan bir parca. Masaustu tarafinda guc tuketimi bi' i3 anca eder yuksek ihtimal. Sorun cikarma riski bu yuzden daha az olabilir. Ben olsam cok dert etmezdim, laptop'lar Intel'in cikardigi masaustu Raptor Lake CPU'lara gore cok daha uslu varliklar ve masaustunde iade konusunda pasa Intel'in gonlunun keyfine mahkum birakilmanin aksine garantiniz varken sorun cikarsa hic olmazsa direkt laptop'u ureten fiirmaya urunu tamire gonderebiliyor, iade isteyebiliyor veya misliyle degisimini isteyebiliyorsunuz.
Shortly after blasting Intel for the high failure rate of the company's recent CPUs, Alderon Games claims laptops running on Raptor Lake chips are no exception. The...
www.techspot.com
Buna ek olarak Raptor Lake'in mobil tarafinin BGA kullanmasinin vakalarin daha az olasminda da etkisi olabilir ancak Intel'in yaptigi oksidasyon hatasi, direkt uretim surecinde die'i etkiledigi icin CPU'larin su kadari guvenli, su kadari guvenli degil vs. diyemiyoruz. Daha az guc cekmesi, cipi daha az isindiriyor ve teoride bu oksidasyon probleminin daha gec gun yuzune cikmasini sagliyor. Gecici bir goz ardi edis aslinda yani, elinizdeki urun yuksek ihtimal her turlu sorunlu olabilir. Hem Raptor Lake mobil CPU'lar en fazla sorun yapan CPU'larin uretildigi vakit araliginin biraz oncesinde cikis yaptilar, sansiniza bagli olarak cok nadir ihtimal belki size denk gelen uretim bandinin da etkisi olabilir.
TSMC, ATI ve Nvidia icin 2000'lerin basinda
milyarlarca hatali GPU uretti (bump gate) ve bu iki firma, bunlari masaustu ve dizustu bilgisayar GPU'larina sokusturmakla kalmadi, ustune PS3 ve Xbox 360'in icine de sokusturdu. Sonuc? Milyonlarca kullanici adeta toplu sekilde haykirdi ve bunun bedelini de NVIDIA ve Microsoft cok agir odedi ornegin.
Simdi ise
kendi fabrikalarinda
kendi tasarimlari olan CPU'lari ureten ve
asil odagi CPU uretmek olan bir firma cok ciddi bir uretim hatasi yapinca nasilsa bu firmanin sessiz kalmasina kimse radikal fikirler sunmuyor bile. Teknoloji pazari cidden cok garip ve asiri derecede cirkef bir pazar...