Doğrudur hocam Intel Core Ultra 7 255HX var bende 90 derecenin altına takılıyor genelde, MSI Vector'un soğutma performansının iyi olduğunu biliyordum ama TSMC üretimlilerin daha az ısındığını yeni öğrendim.
Soğutma yine kasayla ve blokla alakalı da pil ömründe patates oluyor Intel Uretimi İntel'ler. Pil ömrü konusunda avantajlısınız.

Masaüstü bilgisayar var bende. Ryzen 5 7600X, RX 7900 XT, 32 GB RAM.

Biliyorsunuz, masaüstünde Intel kötü, render falan yapmıyorsanız almayın deriz mesela.

Ama laptopların resmen %90'ı falan Intel.

Sorularım var.

Hyper-Threading yok, saf çekirdek değiller, E-Core P-Core olayı var, AVX-512 yok.

Bir de Intel CPU'lar ısınıyor diyorlar.

Alınır mı?
AVX-512 olmaması kötü maalesef (Alder ve Raptor'larda var ama kapalı geliyor ya da hiç konulmuyor son üretilenlerde). Panther Lake, Arrow Lake, Lunar Lake'ler AMD'den daha kaliteli şu anda AVX-512 dışında.

Laptoplar için Intel tarafında yeni nesil Ultra serilerinin iyi olduğunu düşünüyorum. AMD tarafının da güncel serilerinin iyi olduğunu düşünüyorum. Hangisi keyfine gelirse alabilirsin bence. AMD-Intel'den ziyade yeni nesil işlemcili cihaz alacaksanız cihazın soğutma peformansına odaklansanız daha iyi bence.

Masaüstü bilgisayar var bende. Ryzen 5 7600X, RX 7900 XT, 32 GB RAM.

Biliyorsunuz, masaüstünde Intel kötü, render falan yapmıyorsanız almayın deriz mesela.

Ama laptopların resmen %90'ı falan Intel.

Sorularım var.

Hyper-Threading yok, saf çekirdek değiller, E-Core P-Core olayı var, AVX-512 yok.

Bir de Intel CPU'lar ısınıyor diyorlar.

Alınır mı?

Laptop alınmaz hocam!

Ne Intel ne de AMD alınır artık; laptoplar değişim geçiş sürecine girdiler. Birçok YouTuber satışını yapmaya çalışıyorlar çünkü ellerinde kalacak cihazlar. Neden derseniz, yeni NVIDIA'nın Spark laptopları gelecek; ARM tabanlı bu cihazlar silip süpürecek, diğer cihazlar artık eski kalacak ve bakılmayacak bile. Diğer yandan zaten satışta Snapdragon'lu modeller de vardı, ancak bu başka bir seviye olacak. Kısacası fazla acele etmeyin derim, paranıza yazık olur. Masaüstünüz varsa onu güçlendirin.

Ne Intel ne de AMD alınır artık; laptoplar değişim geçiş sürecine girdiler. Birçok YouTuber satışını yapmaya çalışıyorlar çünkü ellerinde kalacak cihazlar. Neden derseniz, yeni NVIDIA'nın Spark laptopları gelecek; ARM tabanlı bu cihazlar silip süpürecek, diğer cihazlar artık eski kalacak ve bakılmayacak bile. Diğer yandan zaten satışta Snapdragon'lu modeller de vardı, ancak bu başka bir seviye olacak. Kısacası fazla acele etmeyin derim, paranıza yazık olur. Masaüstünüz varsa onu güçlendirin.
Hocam ARM64 tabanlı o CPU. Yani şu an doğru düzgün destek yok. Snapdragon'lu güzelim laptoplar bile neredeyse hiç bir halt yiyemiyor. Düzgün program desteği ve işletim sistemi desteği yok. Oyun oynamak istesen, çeviri katmanları yüzünden 30 FPS falan oluyor.
Windows ve bazı Linux sürümlerinde ARM64 desteği var. Ama dediğim gibi program ve oyun desteğinden kaybediyorlar.

Hocam ARM64 tabanlı o CPU. Yani şu an doğru düzgün destek yok. Snapdragon'lu güzelim laptoplar bile neredeyse hiç bir halt yiyemiyor. Düzgün program desteği ve işletim sistemi desteği yok. Oyun oynamak istesen, çeviri katmanları yüzünden 30 FPS falan oluyor.
Windows ve bazı Linux sürümlerinde ARM64 desteği var. Ama dediğim gibi program ve oyun desteğinden kaybediyorlar.
Tamam, dediğiniz doğru ama öyle düşündüğünüz gibi değil. Benim bildiğim CPU ve GPU tek çipte birleşik. Ve o dediğiniz Snapdragon gibi de olmayacak, tam destek verilecek. En büyük artısı zaten 5070 gücünde grafik gücü var. Yani dediğiniz gibi değil. Veri yolu güç verimliliğine girmiyorum bile.

RTX_Spark_20260604182502_20260604182523_e9pmib.webp

Tamam, dediğiniz doğru ama öyle düşündüğünüz gibi değil. Benim bildiğim CPU ve GPU tek çipte birleşik. Ve o dediğiniz Snapdragon gibi de olmayacak, tam destek verilecek. En büyük artısı zaten 5070 gücünde grafik gücü var. Yani dediğiniz gibi değil. Veri yolu güç verimliliğine girmiyorum bile.

Eki Görüntüle 258861
ARM64 için daha HP dışında yazıcı sürücüsü bile yok. Bir ton programın portlanması lazım tam performans ve sorunsuz deneyim için. Ayrıca AMD ve Intel'ler gayet kaliteli ve benzer verimlilik ve performansa sahipler. ARMv9'un AMD64'ün yerini alması aşırı zor hala bu sebeplerden dolayı.

ARM64 için daha HP dışında yazıcı sürücüsü bile yok. Bir ton programın portlanması lazım tam performans ve sorunsuz deneyim için. Ayrıca AMD ve Intel'ler gayet kaliteli ve benzer verimlilik ve performansa sahipler. ARMv9'un AMD64'ün yerini alması aşırı zor hala bu sebeplerden dolayı.
Hemen olmaz tabii ki, ancak 3-4 seri sonrasında oturmaya başlar ki sunumda da söylediler, her şeyi getirecekler aşama aşama. Apple da o şekilde geçiş yaptı; M1 serisi süper değildi, ancak zamanla masaüstü gücüne ulaştı. Aynı şey olacak ve dediğiniz cihazlar artık eskide kalacak. x86 mimarisi sadece masaüstünde iyi, makul kalacak. Bunu görememeniz ilginç. Ki 5070 seviyesinde GPU gücünden bahsediyoruz, ilk nesilde hem de VRAM de paylaşımlı olacak; 128 GB özellikle çok büyük olay. Bu durumdan en çok rahatsız olanlar satıcılar olacaktır çünkü ellerinde kalacak çoğu cihaz. Kimse de 90 derecede çalışan, kucağına bile koyduğunda ısıdan fan sesinden kafa ütüleyen cihaz istemez.