ShadowLegion

Üstün
Makaleler
1
Evet, sonunda benim gibi AMD'nin işlemci tarafındaki dominantlığı bitecek. Sadece AMD değil, Apple işlemcileri de Intel tarafından sollanacak. Belirtmek isterim ki Core Ultra 9 zaten çoklu çekirdek işlerinden 9950X3D veya 9950X işlemcilerinden daha iyiydi. Sorunları tek çekirdek performansı ve L cache olayıydı. Bu sorun ise çözülmüş gözüküyor. bLLC (big Last-Level Cache) olayı cache olayını çözecek. Single threaded (tek çekirdek) olayını da zaten çözüyorlar. Kaynağı atıyorum. Ben zaten bunu bekliyordum. Bu haberi görür görmez sipariş ettğim 9700X'i iptal ettim, 7600X ile devam edip AM5 ile vedalaşacağım Nova Lake çıktığında.

Son düzenleyen: Moderatör:
Evet, sonunda benim gibi AMD'nin işlemci tarafındaki dominantlığı bitecek. Sadece AMD değil, Apple işlemcileri de Intel tarafından sollanacak. Belirtmek isterim ki Core Ultra 9 zaten çoklu çekirdek işlerinden 9950X3D veya 9950X işlemcilerinden daha iyiydi. Sorunları tek çekirdek performansı ve L cache olayıydı. Bu sorun ise çözülmüş gözüküyor. bLLC (big Last-Level Cache) olayı cache olayını çözecek. Single threaded (tek çekirdek) olayını da zaten çözüyorlar. Kaynağı atıyorum. Ben zaten bunu bekliyordum. Bu haberi görür görmez sipariş ettğim 9700X'i iptal ettim, 7600X ile devam edip AM5 ile vedalaşacağım Nova Lake çıktığında.

Rekabet iyidir, seneye AMD sistem toplayacaktım ama İntel'e de şans vermek istemiyorum değil, LGA 1851 sokette batırdıklarını anlayıp, anladığım kadarıyla sıfır soket yeni bir mimari yani yeni bir defter açmak istiyorlar. X3D'den daha iyi bir teknoloji ortaya koyarlarsa ve soba olmazsa İntel'e geri dönerim, fanboyluk yapmaya gerek yok.

Zen 6 daha çıkmadı, nasıl geride bırakabiliyor anlamadım?
Çok güçlü çıkabilir deniliyor, arkadaş sızıntılardan bahsediyor. İşlemciler çıkmasa da güvenilir kaynaklar çoktan sızdırmış oluyor, buna göre yorum yapıyorlar. Bana kalırsa İntel bu yeni soket ile rekabeti kızıştıracak gibime geliyor, render konusunda hala en iyisi birde X3D'ye rakip çıkarırlarsa AMD'de belki elindeki sakladığı kozları gün yüzüne çıkarabilir bu da son kullanıcının suratını güldürür.

Rekabet iyidir, seneye AMD sistem toplayacaktım ama Intel'e de şans vermek istemiyorum değil, LGA 1851 sokette batırdıklarını anlayıp, anladığım kadarıyla sıfır soket yeni bir mimari yani yeni bir defter açmak istiyorlar. X3D'den daha iyi bir teknoloji ortaya koyarlarsa ve soba olmazsa Intel'e geri dönerim, fanboyluk yapmaya gerek yok.

Çok güçlü çıkabilir deniliyor, arkadaş sızıntılardan bahsediyor.
Zen 6 da çok güçlü de çıkabilir, iddia absürt geldi sadece. Rekabet iyidir. Artık AMD'nin tokat yemesi lazım, önceden Intel çekirdek konusunda cimrilik yapardı şimdi AMD. Tepe modellerinde şaka gibi çekirdek sayıları var.

Zen 6 da çok güçlü de çıkabilir, iddia absürt geldi sadece. Rekabet iyidir. Artık AMD'nin tokat yemesi lazım, önceden Intel çekirdek konusunda cimrilik yapardı şimdi AMD. Tepe modellerinde şaka gibi çekirdek sayıları var.
Absürt değildir umarım, şu sıralar X3D ile gözlerimizi boyamış olsalar da şu an AMD'nin üst segment işlemcileri Intel'e göre daha pahalı konumda, çekirdek konusuda X3D var diye insanlar ses etmiyor ama o da ayrı konuşulması gereken komik bir durum. Bu iddia umarım doğrudur çünkü Intel bu sefer de çuvallarsa geleceğin Intel'i AMD olacaktır.

Son düzenleyen: Moderatör:
Fanboyluk yapmaya gerek yok, rekabet olunca kullanıcı avantajlı çıkar. Zorunlu olarak 6 çekirdek işlemciye 700 dolar verdiğimiz veya 52 çekirdek işlemciye 2000 dolar verdiğimiz geleceği düşünmek istemiyorum. Umarım bu sefer işlemciyi yakmazlar.

Ne kadar rekabet o kadar iyi. 😀

Daha yeni AM5 anakart aldım tadını çıkaracağım. Zen 6 mimarisi de zaten AM5'e uyumlu olucak. Kafam rahat.

Kafam eserse İntel Nova Lake işlemcili, ikinci bir sistem de kurabilirim. 🙂

Artık AMD'nin tokat yemesi lazım, önceden Intel çekirdek konusunda cimrilik yapardı şimdi AMD. Tepe modellerinde şaka gibi çekirdek sayıları var.
Çekirdek sayısı tek başına bir şey ifade etmez ki. Mimari farkı, çekirdek sayısını ortadan kaldırabilecek kadar önem arz eden bir etken. Ayrıca standart kullanıcılar için 30-40 çekirdek CPU çıkarmaya lüzum yok, o kadar çekirdeğe ihtiyacı olanlar zaten EPYC, Threadripper veya Xeon platformuna kayıyor.

Çekirdek sayısı tek başına bir şey ifade etmez ki. Mimari farkı, çekirdek sayısını ortadan kaldırabilecek kadar önem arz eden bir etken. Ayrıca standart kullanıcılar için 30-40 çekirdek CPU çıkarmaya lüzum yok, o kadar çekirdeğe ihtiyacı olanlar zaten EPYC, Threadripper veya Xeon platformuna kayıyor.
O konuda haklısın ama yani o kadar para verip 6 çekirdeğe mahkum olmak pek iyi değil gibi. Bakalım, İntel ne yapacak.

AM5 kim bilir belki Zen 8 bile görecek. Intel bu saatten sonra X3D ve AVX-512 entegre etse bile benim için çok bir anlamı yok. Hep 1-2 işlemci jenerasyonu sonra platform ölüyor. Anakart ve RAM'ımı yeni nesil işlemciler ile kullanma ihtimali sunan AMD'ye bin kez teşekkürlerimi iletiyorum.

AM4 için halen yeni işlemci çıkıyor. 5500X3D çıktı geçenlerde, haberiniz var mıydı?

APU departmanında ise Ryzen AI MAX işlemcilerinin ekran kartı Intel Iris Xe serisini yerle bir ediyor.

Intel çok riskli iş. Hele bizim gibi enflasyonun yüksek olduğu ülkelerde uzak durulmalı bence. Platform çok çabuk ölüyor.

Ayrıca yakın zamanda Core Ultra serisinde bile instability görüldüğü ortaya çıktı. Sizce bu güven yaratıyor mu müşteride?