ARM gerçekten heyecan verici, geleceğin temel mimarisi olacak gibi duruyor.

Watt başına performans ve ısı konusunda X86 mimarisine göre şu an bile daha başarılı diyebilirim.

AMD ve Intel, ARM tabanlı çiplerin yükselişine karşı birlikte bir savunma stratejisi geliştirmek üzere yeni bir X86 Danışma Grubu kurdu. Lenovo'nun Tech World 2024 konferansında duyurulan bu ortaklık, Microsoft, Google, Meta gibi büyük teknoloji devlerini de içeriyor. X86 platformunun önde gelen temsilcileri, ARM mimarisinin giderek daha güçlü hale gelmesi ve özellikle Apple'ın Intel çiplerden ARM tabanlı Apple Silicon'a geçmesi nedeniyle bu tür bir iş birliğiyle mimarilerini daha iyi hale getirmeyi amaçlıyor.

Bu yeni danışma grubunun temel hedefi, X86 platformundaki ürünlerde “uyumluluğu, tahmin edilebilirliği ve tutarlılığı” artırmak olarak açıklandı. Intel CEO'su Pat Gelsinger, X86'nın “hala güçlü ve canlı” olduğunu vurgularken, AMD CEO'su Lisa Su ise bu iş birliğinin platformun gelecekte de rekabet gücünü koruyabilmesi için gerekli olduğunu belirtti. Grup, hem donanım hem de yazılım geliştiricilerinden gelecek geri bildirimlerle, AMD ve Intel ürünlerinin standart arayüzlerle uyum içinde olmasını sağlamayı planlıyor.

Bu ortaklık ARM'nin özellikle Qualcomm ve Apple gibi firmalarla sektörde hızla yükseldiği bir dönemde gerçekleşiyor. ARM mimarisi, Qualcomm'un Windows bilgisayarlarda güçlü bir performans sergileyen yeni çipleriyle de ilgi çekiyor.

Bunlar tam olarak ne için birleşti onu anlamadım, ARM ne üretiyor ki?

Bunlar tam olarak ne için birleşti onu anlamadım, ARM ne üretiyor ki?

ARM tabanlı işlemciler, X64 ve X86 tabanlı işlemcilere göre daha verimli ve düşük güç tüketimli işlemcilerdir. Daha yeni nesil işlemci türü denebilir. Özellikle de Apple'ın M1 serisiyle birlikte ARM tabanına geçmesiyle popülerlik kazandı. Qualcomm'un Windows pazarına girmesi ve bunu ARM taban ile gerçekleştirmesi de ARM tabanının popülerlik kazanmasında etkili oldu. X86 üreticileri ise hızla yükselen ve gelişen bu ARM tabanını istemediği için ARM'a karşı ittifak kurdular. Savaş özeti anlatmışım gibi hissettim kendimi ancak durum genel olarak böyle.

Biraz da isletim sistemini iyilestirseniz. Bence macOS'in alayi ve Windows 11 cok kotu isletim sistemleri yani.