squrety

Uzman
Öncelikle iyi günler diliyorum herkese.

Aktif olarak kullanmış olduğum Türk Telekom sağlayıcısında yaklaşık bir aylık taahhüdüm kaldı ve Türknet'e geçmek istiyorum. Lakin birkaç problemim ve sorum var.

Her ne kadar Türknet'in kendi altyapı sorgulama kısmında "Altyapınız yok" diye uyarı alsam da çeşitli sitelerden sorgulama yaparak altyapı türümün VDSL2 olduğunu öğrendim. (Muhtemelen port dolu olduğu için altyapıyı göremedi.) Ardından ise Türknet müşteri hizmetlerini arayarak daireme kaç Mbps internet alabileceğimi sorduğumda ise maksimum 35 Mbps verebileceklerini söylediler. Yan komşularımın binalarında da VDSL2 altyapı var doğal olarak ve Türknet'in kendi sitesinde altyapılarını sorguladığım zaman ise 86 Mbps’a kadar download ve 20 Mbps’a kadar upload verebilecekleri gözüküyor.

Sorularım:
  1. Komşularımla aynı hızları almam mümkün mü? Bu hız farkı binamdaki ankastre kutusundaki kabloların farkından dolayı mı?
  2. Son olarak ise aktif aboneliğimi geçiş yaptıktan sonra mı iptal etmeliyim ve geçiş sürecinde internet kesilmesi yaşar mıyım?
Şimdiden cevap verenlere çok teşekkür ediyor, esenlikler diliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle iyi günler diliyorum herkese.

Aktif olarak kullanmış olduğum Türk Telekom sağlayıcısında yaklaşık bir aylık taahhüdüm kaldı ve Türknet'e geçmek istiyorum. Lakin birkaç problemim ve sorum var.

Her ne kadar Türknet'in kendi altyapı sorgulama kısmında "Altyapınız yok" diye uyarı alsam da çeşitli sitelerden sorgulama yaparak altyapı türümün VDSL2 olduğunu öğrendim. (Muhtemelen port dolu olduğu için altyapıyı göremedi.) Ardından ise Türknet müşteri hizmetlerini arayarak daireme kaç Mbps internet alabileceğimi sorduğumda ise maksimum 35 Mbps verebileceklerini söylediler. Yan komşularımın binalarında da VDSL2 altyapı var doğal olarak ve Türknet'in kendi sitesinde altyapılarını sorguladığım zaman ise 86 Mbps’a kadar download ve 20 Mbps’a kadar upload verebilecekleri gözüküyor.

Sorularım:
  1. Komşularımla aynı hızları almam mümkün mü? Bu hız farkı binamdaki ankastre kutusundaki kabloların farkından dolayı mı?
  2. Son olarak ise aktif aboneliğimi geçiş yaptıktan sonra mı iptal etmeliyim ve geçiş sürecinde internet kesilmesi yaşar mıyım?
Şimdiden cevap verenlere çok teşekkür ediyor, esenlikler diliyorum.
Modem arayüzüne girerek (genelde 192.168.1.1) hat değerlerini paylaşır mısın?

Hat kalitene ve hız profiline (DSLAM) göre alabileceğin değerleri bunlara göre yorumlarız.

Modem arayüzüne girerek (genelde 192.168.1.1) hat değerlerini paylaşır mısın?

Hat kalitene ve hız profiline (DSLAM) göre alabileceğin değerleri bunlara göre yorumlarız.
Sanırım burayı diyorsunuz.

1763285982057.webp

Devamı şu şekilde;

Kod:
=============================================================================
    xDSLFwVersion:      FwVer:5.12.27.0_B_A60901 HwVer:T14.F7_0.0
       Line State:      Up
       Modulation:      ITU G.993.2(VDSL2)
       Annex Mode:      ANNEX_B
INP downstream: 52778
INP upstream: 16638
shineGINPdownstream: 0
shineGINPupstream: 0
reinGINPdownstream: 0
reinGINPupstream: 0

TPSTC type: 64/65B PTM TC

near-end interleaved channel bit rate: 24575 kbps
near-end fast channel bit rate: 0 kbps
far-end interleaved channel bit rate: 0 kbps
far-end fast channel bit rate: 12286 kbps

near-end FEC error fast: 0
near-end FEC error interleaved: 42
near-end CRC error fast: 0
near-end CRC error interleaved: 0
near-end HEC error fast: 0
near-end HEC error interleaved: 0
far-end FEC error fast: 0
far-end FEC error interleaved: 0
far-end CRC error fast: 0
far-end CRC error interleaved: 0
far-end HEC error fast: 0
far-end HEC error interleaved: 0
DSL uptime :6 days, 10:19, 21 secs
DSL activetime :0 min, 20 secs

Downstream:
relative capacity occupation: 100%
noise margin downstream: 19.7 dB
output power upstream: 9.4 dbm
attenuation downstream: 4.2 dB

Upstream:
noise margin upstream: 26.8 dB
output power downstream: 13.6 dbm
attenuation upstream: 0.1 dB

Bit table:
carrier load: number of bits per tone
tone   0- 31: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 22 22 22 42 44 45 55
tone  32- 63: 00 77 77 77 88 88 98 89 99 99 99 aa aa a9 9a aa
tone  64- 95: bb ba ba ab bb bb bb bb bb bb bb bb bb bb bb bb
tone  96-127: bb ba bb bb ba bb bb bb bb bb ab bb ab bb bb bb
tone 128-159: ba ab ba ab ba bb aa ba aa aa ab aa bb aa ab ab
tone 160-191: bb aa bb bb ba ab ab ba aa aa aa aa aa aa aa aa
tone 192-223: aa aa aa aa aa aa aa aa aa a9 aa 9a 99 99 aa 9a
tone 224-255: a9 99 99 99 99 99 99 99 89 99 99 89 99 99 99 99

Hocam Max hızınız 52Mbps gözüküyor ama SNR vs işe girince garanti olsun diye 35'te sınırlıyorlar TurkNet'e geçtikten sonra hız sınırı kaldırma talebinde bulunursanız 52Mbps alabilirsiniz SNR değeriniz 19, 8'in altına düşmediği sürece sıkıntı olmaz. Eğer iptal edip geçerseniz port açma ücreti ödersiniz fakat gelen ekip port bağlantısı yaparken eğer varsa yüksek hızlı bir porta bağlantı yapmalarını rica ederseniz belki 100Mbps alabilirsiniz ama port yoksa boşu boşuna port açma ücreti ödersiniz(bu çok düşük bir ihtimal). Eğer iptal etmeden geçerseniz herhangi bir ücret ödemeksizin Max 52Mbps olacak şekilde hız alabilirsiniz.

Sanırım burayı diyorsunuz.

Eki Görüntüle 202422

Devamı şu şekilde;

Kod:
    xDSLFwVersion:      FwVer:5.12.27.0_B_A60901 HwVer:T14.F7_0.0
       Line State:      Up
       Modulation:      ITU G.993.2(VDSL2)
       Annex Mode:      ANNEX_B
INP downstream: 52778
INP upstream: 16638
shineGINPdownstream: 0
shineGINPupstream: 0
reinGINPdownstream: 0
reinGINPupstream: 0

TPSTC type: 64/65B PTM TC

near-end interleaved channel bit rate: 24575 kbps
near-end fast channel bit rate: 0 kbps
far-end interleaved channel bit rate: 0 kbps
far-end fast channel bit rate: 12286 kbps

near-end FEC error fast: 0
near-end FEC error interleaved: 42
near-end CRC error fast: 0
near-end CRC error interleaved: 0
near-end HEC error fast: 0
near-end HEC error interleaved: 0
far-end FEC error fast: 0
far-end FEC error interleaved: 0
far-end CRC error fast: 0
far-end CRC error interleaved: 0
far-end HEC error fast: 0
far-end HEC error interleaved: 0
DSL uptime :6 days, 10:19, 21 secs
DSL activetime :0 min, 20 secs

Downstream:
noise margin downstream: 19.7 dB
output power upstream: 9.4 dbm
attenuation downstream: 4.2 dB

Upstream:
noise margin upstream: 26.8 dB
output power downstream: 13.6 dbm
attenuation upstream: 0.1 dB

Bit table:
carrier load: number of bits per tone
tone   0- 31: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 22 22 22 42 44 45 55
tone  32- 63: 00 77 77 77 88 88 98 89 99 99 99 aa aa a9 9a aa
tone  64- 95: bb ba ba ab bb bb bb bb bb bb bb bb bb bb bb bb
tone  96-127: bb ba bb bb ba bb bb bb bb bb ab bb ab bb bb bb
tone 128-159: ba ab ba ab ba bb aa ba aa aa ab aa bb aa ab ab
tone 160-191: bb aa bb bb ba ab ab ba aa aa aa aa aa aa aa aa
tone 192-223: aa aa aa aa aa aa aa aa aa a9 aa 9a 99 99 aa 9a
tone 224-255: a9 99 99 99 99 99 99 99 89 99 99 89 99 99 99 99
Babacan hattın fevkalade. Hatta 10 numero.

6 günde CRC/HEC yok, FEC de neredeyse hiç yok.

Hat bal-kaymak anlayacağın.

Santral mesafe muhtemelen 120-150 metre arası. Yakınsın. İç tesisat çiçek gibi.

Yüksek hızlar alırsın. 50 Mbps havada karada, 75-100 Mbps arasını da SNR 7-9 arası alırsın. Sağlıklı olur.

Aboneliği iptal ettirmeden TurkNet'i ara, portun boşa düşmesin.

Hocam Max hızınız 52Mbps gözüküyor ama SNR vs işe girince garanti olsun diye 35'te sınırlıyorlar TurkNet'e geçtikten sonra hız sınırı kaldırma talebinde bulunursanız 52Mbps alabilirsiniz SNR değeriniz 19, 8'in altına düşmediği sürece sıkıntı olmaz. Eğer iptal edip geçerseniz port açma ücreti ödersiniz fakat gelen ekip port bağlantısı yaparken eğer varsa yüksek hızlı bir porta bağlantı yapmalarını rica ederseniz belki 100Mbps alabilirsiniz ama port yoksa boşu boşuna port açma ücreti ödersiniz(bu çok düşük bir ihtimal). Eğer iptal etmeden geçerseniz herhangi bir ücret ödemeksizin Max 52Mbps olacak şekilde hız alabilirsiniz.
Öncelikle teşekkürler, peki neden ben 52 alabiliyorken yan komşum 80+ küsür olarak gözüküyor? Bu dediğim gibi ankastre kutusunun içindeki internet kablolarının eskiliğinden dolayı olabilir mi? Gerçi Türk Telekom'a geçen sene geçtim ve ince bakır telefon kablosu çektiler. Kablo değişimi yaparsam daha yüksek hız alabilir miyim?

Babacan hattın fevkalade. Hatta 10 numero.

6 günde CRC/HEC yok, FEC de neredeyse hiç yok.

Hat bal-kaymak anlayacağın.

Santral mesafe muhtemelen 120-150 metre arası. Yakınsın. İç tesisat çiçek gibi.

Yüksek hızlar alırsın. 50 Mbps havada karada, 75-100 Mbps arasını da SNR 7-9 arası alırsın. Sağlıklı olur.

Aboneliği iptal ettirmeden TurkNet'i ara, portun boşa düşmesin.
Çok teşekkür ediyorum, direkt Türknet aboneliği başlatsam portum düşmeden geçiş yapabilirim sanırım. Ama aklım müşteri hizmetlerinin maksimum 35 verebiliriz demesinde kaldı aslında. Daha üst yetkide birisine ulaşıp gerçekten öyle olup olmadığını sorma şansım var mı sizce?

Öncelikle teşekkürler, peki neden ben 52 alabiliyorken yan komşum 80+ küsür olarak gözüküyor? Bu dediğim gibi ankastre kutusunun içindeki internet kablolarının eskiliğinden dolayı olabilir mi? Gerçi Türk Telekom'a geçen sene geçtim ve ince bakır telefon kablosu çektiler. Kablo değişimi yaparsam daha yüksek hız alabilir miyim?

Çok teşekkür ediyorum, direkt Türknet aboneliği başlatsam portum düşmeden geçiş yapabilirim sanırım. Ama aklım müşteri hizmetlerinin maksimum 35 verebiliriz demesinde kaldı aslında. Daha üst yetkide birisine ulaşıp gerçekten öyle olup olmadığını sorma şansım var mı sizce?
Ya o hız profilinden kaynaklı. DSLAM kilidi yani.

Profil yükseltirsen hat değerlerinde maksimum alabileceğin değer de artar. Hattın çiçek gibi, 35 Mbps+ aşırı rahat kaldırır.

Ha bu işlere hâkim olmayan müşteri hizmetlerine denk gelirsen anlamaz tabii. Ben IPv6 hakkında bilgi aramak için aradığımda 3 farklı operatör de statik IPv4 anlıyordu, hatta birine IPv6'yı açıklamak zorunda kalmıştım, bilmediği için.

Ya o hız profilinden kaynaklı. DSLAM kilidi yani.

Profil yükseltirsen hat değerlerinde maksimum alabileceğin değer de artar. Hattın çiçek gibi, 35 Mbps+ aşırı rahat kaldırır.

Ha bu işlere hâkim olmayan müşteri hizmetlerine denk gelirsen anlamaz tabii. Ben IPv6 hakkında bilgi aramak için aradığımda 3 farklı operatör de statik IPv4 anlıyordu, hatta birine IPv6'yı açıklamak zorunda kalmıştım, bilmediği için.
Peki son bir sorum olucak, yordum seni de kusura bakma. Bu kilidin kaldırılma işlemini Türknet'e geçtikten sonra mı yapmalıyım yoksa halihazırda Türk Telekom kullanırken mi?

Peki son bir sorum olucak, yordum seni de kusura bakma. Bu kilidin kaldırılma işlemini Türknet'e geçtikten sonra mı yapmalıyım yoksa halihazırda Türk Telekom kullanırken mi?
Bu kilit ortak değil, yazılımsal.

ISS, sana paket satmak için bunu koyar. Yani hızını sınırlar.

Senin mahallene atıyorum 9 şeritli yol çekerler. Ama belediye sana bunun sadece 2 tanesini kullanman için izin verir. Kalan 7 şeridi kullanamazsın. Buna benzetebilirsin DSLAM kilidini. ISS, "daha fazla para para para" der ve seni kısıtlar.

TurkNet'e geçişinde sana tanımlanan hız profilini artırmak için talep açarsın. Bu, TurkNet'e geçtiğin zaman yapman gereken bir şey. Turk Telekom'da kaldırmak için TT'ye para verip paket yükseltmen gerekir :)

Bu kilit ortak değil, yazılımsal.

ISS, sana paket satmak için bunu koyar. Yani hızını sınırlar.

Senin mahallene atıyorum 9 şeritli yol çekerler. Ama belediye sana bunun sadece 2 tanesini kullanman için izin verir. Kalan 7 şeridi kullanamazsın. Buna benzetebilirsin DSLAM kilidini. ISS, "daha fazla para para para" der ve seni kısıtlar.

TurkNet'e geçişinde sana tanımlanan hız profilini artırmak için talep açarsın. Bu, TurkNet'e geçtiğin zaman yapman gereken bir şey. Turk Telekom'da kaldırmak için TT'ye para verip paket yükseltmen gerekir :)
Bu kadar açıklayıcı olduğun için teşekkür ederim, iyi bir pazar günü dilerim.