O zaman Lexar'i tercih etmesi daha saglikli Hynix-A olmama sansi yok zaten.Maalesef son partinin hepsi H16M, @ggbye de nasibini aldı XPG'den.Bu yeni gelen Refresh Mode sonrası M-die/A-die karmaşası da oluştu, eskisi kadar kolay tespit edilmiyor bu Train algoritmasında. Modu değişmeniz lazım, onu da herkes beceremez, bilmeyen adam yapacağı işler değil. Yani eskisi gibi düz EXPO açıp da tRFC yöntemini kullanmak geçersiz şu anda. Onu da iptal etti AMD.
RAM tercihi dışında ben sorun göremiyorum konu sahibinin sistemde, tekrardan gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Aktif soğutma işi de elzem, o şekilde kullanılmamalı. En azından bu foruma dahil olmuş biri öyle kullanmamalı biz buradayken. Bizim dışımızda ayarlatan yok piyasada, bundan faydalansınlar. Önümüzdeki bahar hiçbirimiz olmayabiliriz, neslimiz tükendi artık. Devamı gelmeyecektir.
Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 14 Eylül 2024
- Makaleler
- 1
Bu da tercih edilebilir 2X16 versiyonu icin Hynix-A diyorlar.
![]()
Son parti hepsi H16M, forumda düzinelerce ayarladım. @ggbye daha hayatı boyunca XPG almaz mesela. 3 yıl önceki çipi kakaladılar adama.
O zaman Lexar'i tercih etmesi daha saglikli Hynix-A olmama sansi yok zaten.
Patriot da aynı mantıkta H16A geliyordu, son partinin hepsi H-die DR geliyor. RAM krizden sonra bazı şeyler değişti, firmalar elde ne varsa onla binliyor artık anlaşılan. Eski çipler tekrardan piyasada. M-die üretimi durmuştu normalde, ondan A-die çıkıyordu 2025 ortalarında. Şimdi son partilerde ya da birkaç ay öncesinde, çoğu şey değişti. Kingston'un da garantisi olacağını sanmam. Lexar 6000 CL28 H16A gelecektir ama, 1.4V M-die o değeri veremez. Firma onunla uğraşmaz. 6400 CL32 ya da 6000 CL30 M-die binler, geri kalanı A-die.
Hocam Lexar olana göz attım şimdi. Madem önemli diyorsunuz. Baktım şöyle bir fakat satıcısı hakkında çok şikayet gördüm. Ve maalesef Başka bir satıcı da satmıyor sanırım. Riske hiç giremicem. Lexar'ı direkt eliyorum. XPG olarak şu ram'i buldum. Eğer A-DİE diyorsanız alayim bunu.Maalesef son partinin hepsi H16M, @ggbye de nasibini aldı XPG'den.Bu yeni gelen Refresh Mode sonrası M-die/A-die karmaşası da oluştu, eskisi kadar kolay tespit edilmiyor bu Train algoritmasında. Modu değişmeniz lazım, onu da herkes beceremez, bilmeyen adam yapacağı işler değil. Yani eskisi gibi düz EXPO açıp da tRFC yöntemini kullanmak geçersiz şu anda. Onu da iptal etti AMD.
RAM tercihi dışında ben sorun göremiyorum konu sahibinin sistemde, tekrardan gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Aktif soğutma işi de elzem, o şekilde kullanılmamalı. En azından bu foruma dahil olmuş biri öyle kullanmamalı biz buradayken. Bizim dışımızda ayarlatan yok piyasada, bundan faydalansınlar. Önümüzdeki bahar hiçbirimiz olmayabiliriz, neslimiz tükendi artık. Devamı gelmeyecektir.
Eğer bu da M-die geliyorsa o halde geriye bir tek G-skill CL26 kalıyor. Onun da fiyatı baya uçuk hiç gerek yok. Ne yapacağımı bilmiyorum artık.
- Makaleler
- 1
Hocam Lexar olana göz attım şimdi. Madem önemli diyorsunuz. Baktım şöyle bir fakat satıcısı hakkında çok şikayet gördüm. Ve maalesef Başka bir satıcı da satmıyor sanırım. Riske hiç giremicem. Lexar'ı direkt eliyorum. XPG olarak şu ram'i buldum. Eğer A-DİE diyorsanız alayim bunu.
Eğer bu da M-die geliyorsa o halde geriye bir tek G-skill CL26 kalıyor. Onun da fiyatı baya uçuk hiç gerek yok. Ne yapacağımı bilmiyorum artık.
XPG konusunda @ggbye görüşünü almak isterim, uzun süredir XPG ile uğraşıyor. Geçen oyunlarda neden Drop var, diyordu mesela. Boot to Boot olayını onun da anlaması mümkün değil. 24 saat teste koyması lazım. Overclocker harici kimse bunu tespit de edemez, uğraşamaz da. Arada oyun Drop'lasın ve benim için sorun değil, dersen tercih edilir. Her sistemde de aynı tepkiyi vermiyor, 5 farklı kit değiştim. 3 tane A-die kit, 2 tane M-die kit. M-die olanlar uzun testte hata vermese bile sonraki Boot'larda tekrar tekrar teste almadığım için bazı oyunlarda sorun yaşadım. A-die en sorunsuzu. Bunlar bu haldeyken Micron vs. zaten gündemde değil, onlar Boot bile etmiyor AMD'nin yeni Train algoritmasında. Samsung B-die bir tık gideri var, M-die'dan hallice ama o da. Adamlar bize tek seçenek bıraktı DDR5'te, DDR4'teki çeşitlilik burada yok. Ben sana en sorunsuzu önermeye çalışıyorum, sonradan yaşanacak sıkıntılara hakimim çünkü. Düz 6000 CL30 önersek zaten sorun yoktu. Bu XPG 6000 CL30 olanlar normalde A-die'dı, şu an için M geliyor son partilerin hepsi. Alıp iade ederim, dersen o mantıkta olur. A-die gelebilir belki 5 taneden 1 tanesi. Krizden sonra işler değişti. Kaç tane ayarladım forumda.
@elninolaz iletir müsait zamanda. Arkadaşlara da ben önermiştim vaktiyle zaten, memnunlar. Onlar da OC yapmıyor senin gibi, 1.45V 6400 CL30, CL28 vs. kullanılıyor A-die modüller sistemlerinde. OC'den kasıt budur örneğin, o yüzden ikisini karıştırmayın:
@Ayhan Dönmez
www.itopya.com
Hocam şimdi biraz bakındım. Lexar'ı itopya satıyor. Hem de peşin fiyatına 5 taksit. Bu fiyata alınır derseniz bunu buradan alayim ?XPG konusunda @ggbye görüşünü almak isterim, uzun süredir XPG ile uğraşıyor. Geçen oyunlarda neden Drop var, diyordu mesela. Boot to Boot olayını onun da anlaması mümkün değil. 24 saat teste koyması lazım. Overclocker harici kimse bunu tespit de edemez, uğraşamaz da. Arada oyun Drop'lasın ve benim için sorun değil, dersen tercih edilir. Her sistemde de aynı tepkiyi vermiyor, 5 farklı kit değiştim. 3 tane A-die kit, 2 tane M-die kit. M-die olanlar uzun testte hata vermese bile sonraki Boot'larda tekrar tekrar teste almadığım için bazı oyunlarda sorun yaşadım. A-die en sorunsuzu. Bunlar bu haldeyken Micron vs. zaten gündemde değil, onlar Boot bile etmiyor AMD'nin yeni Train algoritmasında. Samsung B-die bir tık gideri var, M-die'dan hallice ama o da. Adamlar bize tek seçenek bıraktı DDR5'te, DDR4'teki çeşitlilik burada yok. Ben sana en sorunsuzu önermeye çalışıyorum, sonradan yaşanacak sıkıntılara hakimim çünkü. Düz 6000 CL30 önersek zaten sorun yoktu. Bu XPG 6000 CL30 olanlar normalde A-die'dı, şu an için M geliyor son partilerin hepsi. Alıp iade ederim, dersen o mantıkta olur. A-die gelebilir belki 5 taneden 1 tanesi. Krizden sonra işler değişti. Kaç tane ayarladım forumda.
Lexar 32GB (2x16GB) ARES RGB 6000MHz CL28 XMP/EXPO DDR5 Siyah Dual Kit Ram | ITOPYA
Lexar 32GB (2x16GB) ARES RGB 6000MHz CL28 XMP/EXPO DDR5 Siyah Dual Kit Ram En iyi fiyat seçenekleri ile LD5U16G60C28BR-RGD ITOPYA'da
- Makaleler
- 1
@Ayhan Dönmez
Hocam şimdi biraz bakındım. Lexar'ı itopya satıyor. Hem de peşin fiyatına 5 taksit. Bu fiyata alınır derseniz bunu buradan alayim ?
![]()
Lexar 32GB (2x16GB) ARES RGB 6000MHz CL28 XMP/EXPO DDR5 Siyah Dual Kit Ram | ITOPYA
Lexar 32GB (2x16GB) ARES RGB 6000MHz CL28 XMP/EXPO DDR5 Siyah Dual Kit Ram En iyi fiyat seçenekleri ile LD5U16G60C28BR-RGD ITOPYA'dawww.itopya.com
Alınır, sorunsuz olacaktır. Patriot, Goodram vs. sende opsiyon değil, tercih etmiyorsun. Geriye bu ya da G.Skill olanlar kalıyor. G.Skill çok uçtu, tek opsiyon bu modüller şu anda. En sorun yaşamayacağın düz EXPO'da dahi bunlar olur.
Hocam şimdi bu lexarı aldıktan sonra ne işlem yapacaz ? Dediğim gibi hard O.C yapmak istemiyorum. Ve aynı şekilde kasamın içine ram için soğutma takmak istemiyorum. Dediğinizi yapıp bu ram'leri sipariş geçeceğim. Biostan ayarlamalarını yaparız birlikte fakat soğutma eklemeyi gerçekten istemiyorum. Bu şekilde okey midir ayhan hocam ?Alınır, sorunsuz olacaktır. Patriot, Goodram vs. sende opsiyon değil, tercih etmiyorsun. Geriye bu ya da G.Skill olanlar kalıyor. G.Skill çok uçtu, tek opsiyon bu modüller şu anda. En sorun yaşamayacağın düz EXPO'da dahi bunlar olur.
- Makaleler
- 1
Hocam şimdi bu lexarı aldıktan sonra ne işlem yapacaz ? Dediğim gibi hard O.C yapmak istemiyorum. Ve aynı şekilde kasamın içine ram için soğutma takmak istemiyorum. Dediğinizi yapıp bu ram'leri sipariş geçeceğim. Biostan ayarlamalarını yaparız birlikte fakat soğutma eklemeyi gerçekten istemiyorum. Bu şekilde okey midir ayhan hocam ?
Evet, ona göre ayar çekeriz. Case Airflow düzgün ayarlaman gerekecek. GPU sıcak hava tahliyesi vs. yazın sıkıntı çıkartabilir. Ona göre ayar çekmek lazım. DDR5 düz EXPO'da dahi bence aktif soğutma gerekli. Herkes de bunu tavsiye eder bu şekilde. Benim aksini önermem mümkün değil. Bir vakitler ben de senin gibi kullandım, testte 55-60 dereceleri gördükten sonra vazgeçtim. Yazın hele hiç çekilmiyor 5080-5090 vs. GPU varsa. Kasa içi alev topu zaten, RAM ne yapsın?
Hocam bir saattir düşündüm taşındım hesap yaptım ve kesin olarak lexar olanı almaya karar verdim. Şimdi şunu soracam size , anakart olarak Rog strix B850-E alırsam bu ram ile sorunsuz kullanırım dimi ? QVL listesinde yok anakartın fakat bu ram'in kendi sitesinden baktığımda eğer yanlış bakmadıysam bu anakart ile uyumlu gözüküyor. Bir de bu anakart , bu ram için yapacağımız ayarlar ile sıkıntı çıkarmaz dimi ? Anakartın gücü yetmeme durumu falan olur mu yani ?Evet, ona göre ayar çekeriz. Case Airflow düzgün ayarlaman gerekecek. GPU sıcak hava tahliyesi vs. yazın sıkıntı çıkartabilir. Ona göre ayar çekmek lazım. DDR5 düz EXPO'da dahi bence aktif soğutma gerekli. Herkes de bunu tavsiye eder bu şekilde. Benim aksini önermem mümkün değil. Bir vakitler ben de senin gibi kullandım, testte 55-60 dereceleri gördükten sonra vazgeçtim. Yazın hele hiç çekilmiyor 5080-5090 vs. GPU varsa. Kasa içi alev topu zaten, RAM ne yapsın?