iOS her türlü daha stabildir. Android'in de o stabilliğe ulaşması çok zor. Çünkü iOS iPhone'lar için üretiliyor, Android telefonlar ise Android'e göre üretiliyor. Sıfırdan bir telefon için işletim sistemi yazmak ve bunu kapalı tutmak en yüksek stabilliği sağlıyor, bu da Apple cihazların tanımı kısaca.

Android bence kötü bir işletim sistemi. Nedeni ise bloatware çöplüğü, saçma dosya yönetimi ve dosya izinleri falan çok kötü.
iOS gayet süper gidiyor bence. Kapalı ama telefona bloatware'i yüklü yok ve temel uygulamaları ses kaydedici, haritalar, notlar, hesap makinesi, mail falan çok güzel, çok sade.

Android, Google yüzünden iğrenç oldu. Reklam verenler için süper bir işletim sistemi.

Son düzenleme:
Sosyal medyada yok o OS, bu OS, bahane… Uzun vadede iOS'tan iyi, stabil çalışan doğru düzgün bir OS yok. Telefonu tartışılır ama yazılımda iOS'tan iyisi yok. Bu gidişle de olmayacak gibi. İyi sosyaller.

Son düzenleyen: Moderatör:
Eskidenmiş o, çok eskiden. Günümüzde iOS ile Android arasında, özellikle de One UI ile fark yok. Burada aksini kanıtlayabilecek biri de yok. S25+ en az 16 kadar hatta daha uzun ömürlü bile olabilir. Size S25+ alın diyoruz çünkü 120 hz ekran, daha iyi pil, optik zoom kamerası ve daha büyük ekran alıyorsunuz ekstra olarak. Optimizasyon olarak şüpheniz olmasın. Özellikle One UI 7 ile inanılmaz akıyor telefonlar, S24'ten yeni yazılımıyla çok memnunum.

Android tarafında en iyi ROM bence Google Pixel'e ait. Diğerlerini pek sevemiyorum, dolayısıyla bu soruya cevabım iOS olacak. Kapalı kaynak olması dışında iOS bence bayağı iyi ama kapalı kaynak işletim sistemlerine karşı biraz mesafeli yaklaşıyorum. Apple'ın yaptığı bazı mahremiyet !dostu! hamleler de beni haklı çıkarıyor. Android tarafında ise AOSP Custom ROM projeler çok iyi. Fazla denemedim, üç dört tane falan denedim farklı custom ROM olarak ama birçoğu birbirine benzer sayılır. Tek sorunları stabilite bence, o da hallolsa çok güzel olacak.

İşin garip kısmı, Apple bilgisayar tarafında da macOS ile yazılım olarak Linux'un gerisinde kalarak, Windows'u sollayarak bayağı iyi sayılır.

Ekleme: Google Pixel ROM vs İOS durumunda kesinlikle Google Pixel

Son düzenleme:
iOS benim gözümde fazla abartılıyor. Eskiden de böyleydi şimdi de böyle. Eski androidlerin eski IPhone'a göre kasmasının sebebi sadece eskiden işlemci gücünün Android'lerde daha zayıf olmasıydı. Şimdilerde bu fark oldukça azaldı. A18 Pro ile 8 Elite'yi alalım. Geekbench 6 tekli çekirdek sonuçlarında 8 Elite 3100, A18 Pro 3500 civarı puanlara ulaşıyor. Bu iki cihaz aynı yılın cihazı. Çok büyük gelişme var. Söyle düşünün, 2019 yılında çıkan iPhone 11 CPU performansı bakımından 2022'de çıkan S22'ye eşitti. Şu an 8 Elite artı iyi bir Android arayüzüyle yapılan bir telefonun stabilizesi iPhone 16 serisi kadar yüksek olacaktır.

Amiral seviyesi cihazlar aşağı yukarı aynı çapta çalışıyor ama buradaki eksi Android'in birçok arayüz ile sunularak bloatware çöplüğüne dönmesi.

Bir önemli diğer faktör de kullanıcı tercihi. Misal Ios bana Android özgürlüğünü sunmayacak, istediğim gibi film, müzik, apk indirip kendimi tatmin edebiliyorum. 🤷🏿