iPhone 11 video görüntü kalitesi nasıl artırılır?

Makaleler
43
3840x1606 çözünürlüğünde (4K Wide) video çekiyorum; ancak video hiç keskin durmuyor, kalitesiz duruyor, özellikle galeride videoya en ufacık bir zoom yaptığım zaman kalite çok bozuluyor. Acaba bunun sebebi iPhone 11'in ekranından dolayı mıdır? Kaliteyi artırmak için bir yapay zeka, uygulama, yöntem önerilerini bekliyorum.

Videoyu cektikten sonra Topaz AI ile upscale etmeyin, daha da kotu sonuclar elde edebilirsiniz. Kaldi ki videonun cozunurluk zaten yuksek, Topaz AI pek de bir sey yapmayacaktir.

Kullandiginiz uygulamalarin ayarlari ile pek bilgim yok ancak, stok iOS kamerasinin ayarlarinda video codec'i olarak ''En Uyumlu'' secenegini secin ve HDR'i acin eger stok iOS kamerasini kullanacaksaniz.
4K ''wide'' yapmayin, crop yapiyormus. Yuksek ihtimal 18:9 gibi ekranlara sigdirabilmek icindir o ayar. Stok iOS kamerasindaki ayarlarda Crop-out Video ayari ile ayni islevi gormesi lazim bunun. Duz 4K ile cekin. Bir de niye 4K 60 cekmiyorsunuz? Kalite olarak 30 ile arasinda fark yok neredeyse ve 4K 60'da bile Smart HDR calisiyor.

4K60 yardımcı stabilizasyonu devre dışı bırakıyor.

Kısa film değil de kendi çapımda çekimler yapıyorum doğa videoları vs. HLG çekmemin sebebi HDR ile çekebiliyor olmam. 709 ve P3'te iki seçenek var, Standar Color Rec. 709 ve CinemaP3 Wide Color.

Fark ettiyseniz ''kalite'' dedim. Elde kosarak video falan cekiliyorsa tabii, stabilizasyon onemli olacaktir. Konu sahibinin videoyu nasil cektigini bilemeyiz, tripod ile de cekiyor olabilir ki oyleyse 4K 60 daha mantikli olacaktir.

Kısa film değil de kendi çapımda çekimler yapıyorum doğa videoları vs. HLG çekmemin sebebi HDR ile çekebiliyor olmam. 709 ve P3'te iki seçenek var, Standar Color Rec. 709 ve CinemaP3 Wide Color.
709 dediğimiz HLG şeklinde SDR uyumlu renk filtresi atıyor gibi düşünebiliriz. HDR çekimler her cihazda aynı görünmüyor ayrıca bazı yükleme alanlarında sorun çıkıyor ama YouTube falan sıkıntı çıkarmaz.

Hocam iPhone 11 normalde HDR video desteklemiyor, o yüzden kendi uygulamasından HDR çekemiyorum. Wide kullanmamın sebebi üst ve altı siyah yapınca daha sinematik duruyor diye, o ayar kalite düşürmez herhalde? Stok uygulamada nasıl Crop-Out çekiliyor ben göremedim. 4K 60FPS çekmememin sebebi hem depolama, hem 30 FPS'de daha sinematik durması hem de 60 FPS'de biraz daha sallantıları hissettiriyor olması.

Fark ettiyseniz ''kalite'' dedim. Elde kosarak video falan cekiliyorsa tabii, stabilizasyon onemli olacaktir. Konu sahibinin videoyu nasil cektigini bilemeyiz, tripod ile de cekiyor olabilir ki oyleyse 4K 60 daha mantikli olacaktir.
Yüksek FPS kaliteli bir video için standart değildir, ben 50 bin liralık aynasız makineyle bile hiç 24 karenin üstüne çıkmadım, sadece ağır çekimde 240 kare kullanıyordum.

Sinematik ve kaliteli videolar için 24 kare bir standarttır, bilemedin 30.

50 ve üstünde flicker dahi olabilir, videocular hiç kullanmazlar. Ayrıca ışık koşulları biraz bile azalırsa fark çok net anlaşılır.

Hocam, size önerim siz normal 4K formatta kayıt alın isterseniz de HLG şeklinde de renklendirilsin ama bu üstü ve altı cinemascope şeklinde croplama işini ya DaVinci ya da benzer bir uygulamadan yapın. Biz çektiğimiz kısa filmleri her zaman sonradan sinemaya uygun cropluyorduk. Hem daha iyi oluyor, çözünürlük kaybı olmuyor.

Fark ettiyseniz "kalite" dedim. Elde kosarak video falan cekiliyorsa tabii, stabilizasyon onemli olacaktir. Konu sahibinin videoyu nasıl cektigini bilemeyiz, tripod ile de cekiyor olabilir ki oyleyse 4K 60 daha mantikli olacaktir.

4K60 yardımcı stabilizasyonu devre dışı bırakıyor.

Şöyle düşünün;
Elimle tutuyorum telefonu, çekerken fazla hareket ettirmiyorum. Yani videonun sallanmaması benim için daha iyi ancak zaten fazla sallanmıyorlar.

Hocam iPhone 11 normalde HDR video desteklemiyor, o yüzden kendi uygulamasından HDR çekemiyorum.
Ilginc...

Haberiniz olmadan acik bile olabilir.
Wide kullanmamın sebebi üst ve altı siyah yapınca daha sinematik duruyor diye, o ayar kalite düşürmez herhalde?
Cozunurluk dusuyor ama ufak bir kayip var. Deneyin, belki o bile sizin video kalitesi sorununuzu cozebilir.
Stok uygulamada nasıl Crop-Out çekiliyor ben göremedim.
Pek sizi ilgilendiren bir ayar degil aslinda.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…