Çinliler dev gibi 1 inç sensor kullanırken bu sensor oyuncak gibi kalır, ama garip bir şekilde video performansı hala iyi.
Cok da garip degil aslinda. Sensorden gelen ham goruntuyu islemek ISP'nin gorevi. Demosaicing dedigimiz renkleri yerlestirme gorevini de ISP yapar, gurultu temizlemeyi de, HDR ayarlarini da, videoyu encode ve decode etmeyi de. Videoyu video yapan her sey ISP'den geciyor aslinda. Sensor, isigi piksellere bolerek RGB kapsaminda renk bilgilerini toplar. Ham veriler sensorle saglanir. Yani videonun potansiyelini sensor belirliyor diyebiliriz ama videonun kalitesini belirlemekte ISP daha baskın. Apple da ISP isini senelerdir rakiplerinden iyi yapiyor.

Soruya gelirsek ikisi arasindan 16e tercih ederdim. Ne kadar tek kamera elestirilerine katilsam da siz onemsemiyorsaniz konusacak bir sey yok tabii ki. Cunku 13 eski bir urun artik. 16e'nin sundugu yenilikleri goz ardi etmemek lazim.

Her birinize cevaplarınız için tekrardan teşekkür ederim. Telefonu en fazla 3-4 yıl falan kullanacağımı düşünüyorum ve geniş açı kamerası da aktif kullandığım bir özellik. Bu yüzden arada kalmıştım. 4 GB RAM bana sorun yaşatır mı acaba? iPhone 13'ü almam daha mı mantıklı olur, ne dersiniz?

Her birinize cevaplarınız için tekrardan teşekkür ederim. Telefonu en fazla 3-4 yıl falan kullanacağımı düşünüyorum ve geniş açı kamerası da aktif kullandığım bir özellik. Bu yüzden arada kalmıştım. 4 GB RAM bana sorun yaşatır mı acaba? iPhone 13'ü almam daha mı mantıklı olur, ne dersiniz?

13 almalısın. RAM optimize edildiği için oyunlarda bile çok sıkıntı çıkarmaz.
Ama bütçe çıkarsa 15 alırsan kesinlikle daha uzun ömürlü olur.

4 GB RAM'li bir cihaz bu devirde alınmaz. İdareten kısa süreli olabilir ama 4 yıl uzun ve o süre boyunca alacağı güncellemeleri kaldırmaz. Zaten kullanım ömrü itibariyle 4 yılı devirmiş bir cihazdan bahsediyoruz. Geniş açı kullanıyorsanız 16e saf dışı kalıyor. Bu durumda iPhone 15'e çıkın. Çıkılamıyorsa 14 olabilir.

Normalde iPhone 13 alacaktım ancak biraz eski olmasından ve 4 GB RAM olmasından dolayı almaktan çekiniyorum. Üstüne 10.000₺ daha konup iPhone 16e almak mantıklı mı? Uzun vadede kullanmayı planlıyorum. Donanım olarak iPhone 16e daha iyi ancak iPhone 13'te kamerada daha iyi gibi ve geniş açı kamerası var. Arada kaldım, siz ne önerirsiniz?
16e tabii ki.

Dosya Ekleri

• 20251001_212055.webp
    20251001_212055.webp
    531,1 KB · Görüntüleme: 57