İnceleme iPhone 14 Pro Max 256 GB Derin mor 4 aylık kullanım deneyimi

1589

Üstün
Makaleler
2
Merhabalar,

Elimdeki cihaz 2 sene önce ilk çıktığı gibi yurt dışından alındı, ve kaydı eski IMEI kayıt ücretiyle 6K’ya yapıldı.
Cihazı 4 aydır kullanıyorum ve tüm olumsuzluklarla deneyimlerimi anlatacağım. Cihaza iPhone 13’ten geçtim.
Babam yeni modele geçtiği için 4 aydır bende.

Kutu içeriği

Kutudan iPhone 11 ile birlikte başladığı şekilde şarj kablosu ve sim iğnesi harici işe yarar hiçbir şey çıkmıyor.

Tasarım

Cihazın tasarımı gerçekten aşırı derecede yakışıklı. Özellikle derin mor renginin aşırı derecede talep görmesine ve ilk bu rengin stoklarının bitmesine şaşmamalı. Tasarım detayları çok premium hissettiriyor ancak arka kasa dikdörtgen olup herhangi bir eğri olmadığından cihazı çıplak şekilde kılıfsız tutarken elinizi bir süre sonra acıtmaya başlıyor.

Olumsuzluklar; 240 gram ağırlığıyla cidden ağır bir telefon olduğu için de söylediğim acıtmayı gerçekten hissediyorsunuz.

Malzeme kalitesi

Malzeme kalitesinde de on numara cihaz. Yan çerçevelerde paslanmaz çelik kullanılmış, arka yüzeyimiz cam. Ön cam çıplak haliyle on numara hissettiriyor. Yan çerçeveler maalesef yere düşüşte bayağı çizik tutabiliyor çünkü paslanmaz çelik haliyle. Düz modellere nazaran alüminyumlardaki gibi ezilmenin olma ihtimali gerçekten çok az.

Olumsuzluklar; yan çerçeveler özellikle derin mor renginde renk atması yapıyor. Bu sorun sadece bende değil, birçok kullanıcının şikayet ettiği bir durum. Şarj girişinin yan kısımlarında boya atması oldu, bazı kişilerde bu renk atması o kadar ciddi bir seviyeye ulaşmış ki sanarsınız zımparayla bile bile yaptı…

Ekran

Ekran konusunda gerçekten memnunum cihazdan. iPhone 13’ten geçişte bile ekrandaki o büyük panel farkını çok fazlaca hissettim. 60 Hz’den sonra 120 Hz ilaç gibi geldi ve bundan sonra 60 Hz cihaz asla kullanamayacağımı fark ettim. 120 Hz'nin olayı bambaşka.

Dimdik güneşin altında bile 2000 Nit parlaklığı sayesinde ekranı rahatça görebiliyorum.
OLED ekran olduğu için de siyahlar tam siyah ve renkler oldukça güzel. Ekran yanığı gibi olaylara hiç rastlamadım.

Olumsuzluklar; cihazın genel olarak 80 Hz’de çalıştığını psikolojik mi bilmiyorum ancak hissettim.
Hatta bunu duyduktan sonra özellikle titizce inceledim, gerçekten de 120 Hz’den 80 Hz’e olan geçişi fark ediyorum daha çok kasıyormuş gibi geliyor.

Dinamik ada

Dinamik ada gerçekten kullanım deneyimini arşa çıkaran bir özellik. Toplu taşımada kalan durağı grafikle gösteriyor yukarıda ve kaç durak kaldığını uygulama değiştirmeden görebiliyorum.
Dinamik adaya boş diyen herhangi bir kişi boş konuşmayı seviyordur, gerçekten arşa çıkarıyor. Uygulama desteği de çok fazla.

Performans

Cihazda ne kasma, ne de donmaya hiç rastlamadım. Warzone, PUBG Mobile, Genshin Impact ve Wreckfest oyunlarında denedim.

Öncelikle PUBG Mobile’de akıcı grafik ayarında 120 Hz kare hızıyla oynayabiliyorsunuz. Cihazın pili tabii su gibi akıp gidiyor 120 Hz açıkken, gerçekten çok akıcı olduğunu söylemekte fayda var.

Warzone’a geldiğimde kasa farkından dolayı iPhone 13’ten çok daha sonra throttle yiyor ve daha geç ısınıyor. Yine de basit bir palet soğutmadan bekleyeceğimiz gibi ısınma gerçekten oluyor.
20 dakika sonra cihaza ufak ufak FPS dropları girmeye başlıyor, sonrasında düzeliyor ancak bu esnada sanki grafiklerden de kısıyor gibi hissediyorum.

Genshin Impact’de öyle çok vakit geçirmedim ancak 15 dakika kadar en yüksek ayarda bile akıcılığı hissettim, sonrasında throttle yiyip zortlamaya başlıyor cihaz.

Wreckfest’e geldiğimde nedense cihazı en çok zorlayan oyun Wreckfest oldu, 5 dakika bile sonra ufak tefek takılmalar başlarken 10-15 dakikaya anlık 1-2 takılmalar başlıyor. iPhone 13’te de durum böyleydi.

Pil

Pil konusunda cihazımdan gayet memnunum ancak herhangi bir ağır oyun gerçekten pilinin su gibi akıp gitmesine sebep oluyor.
Normal bir kullanımda 7-8 saat kullanım süresi alıyorum %87 pil sağlığı ile.

Wi-Fi ve Bluetooth

Wi-Fi 6 teknolojisine ve Bluetooth 5.3 teknolojisine sahip.
Wi-Fi konusunda gerçekten büyük problem yaşıyorum, full çekiyor göstermesine rağmen 2 oda uzaktan büyük bağlantı problemleri yaşıyorum. Bir anda Wi-Fi bağlantısı gidiyor ve görmemeye başlıyor, aynısını iPhone 15 Pro, Pro Max ve iPhone 13’te deneyimledim. Bazen çok iyi çekiyor ama genel olarak böyle…

Kamera

Geldik genel olarak iPhone kullanıcılarını ilgilendiren konuya.

Cihazın ana kamera ve video çekiminden oldukça memnunum. 4K 60 FPS video çekimi yapabiliyor

Telefoto makro kamerasına geldiğimde ise aşırı derecede berbat bir makro kamerası olduğunu düşünüyorum çünkü makro moduna geçtiği anda kalite yarısından daha fazlasına kadar düşüyor.
Renkler oldukça soluk ve ana kameraya göre belli bir gariplik var. Genel olarak telefoto kamerası kapalı şekilde kullanıyorum, ön kamerayı en fazla 2 kere deneyimlemişimdir.

İşletim sistemi

iOS 18.2 sürümünde kullanıyorum ve bu sürümde o kadar da sorun yaşamıyorum. iOS 18’i 18.0 Beta 1’den beri kullanırım, her ne kadar eski sürümlerdeki stabilite olmasa da memnunum. Yapay zeka desteğinin gelmemesi büyük bir eksi oldu…

Puanlama

Tasarım 10/10
Malzeme kalitesi 10/10
Performans 7/10 (Soğutmadan dolayı)
Kamera 8/10
Ergonomi 7/10
İşletim sistemi 7/10
Wi-Fi 5/10
Kutu içeriği 3/10

Son düzenleme:
Wreckfest’e geldiğimde nedense cihazı en çok zorlayan oyun Wreckfest oldu, 5 dakika bile sonra ufak tefek takılmalar başlarken 10-15 dakikaya anlık 1-2 takılmalar başlıyor. iPhone 13’te de durum böyleydi.
Wreckfest sorunlu bir oyun bence. Bende de S21 var oynarken aşırı aşırı ısınıyor. Aynı anda 3, 4 oyun açsam o kadar ısınmaz normalde.

Güzel inceleme olmuş ancak şarj giriş yerinde ve yanlarındaki renk atması gibi bir şey nasıl mümkün oldu anlamadım. Temmuz 2023’ten beri aynı cihaza sahibim herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadım.

Teknolojik aletlerin fiziksel darbelere karşı ömrünün oldukça az olduğunu bildiğinizi düşünüyorum. Cihaz dikkatli kullanılmadığında kalitesinden bağımsız zaten birçok sorunla karşılaşılacaktır.

Sizde olmamasına şaşırdım çünkü gerçekten çok fazla gördüm.

Son düzenleyen: Moderatör:

Her kullanıcı aynı deneyimleri yaşamıyor anlaşılan. Ben derin mor rengini yeni bir renk olduğu için tercih etmiştim. Yeni bir iPhone alacak olsaydım da yeni rengini alırdım.

Bundan önce iPhone 7 kullanıyordum ve Kasım 2016’dan Temmuz 2023’e kadar kullandım. Onda da mat siyah tercih etmiştim. Bunca yılda ölen Li-Ion bataryası dışında ne bir kasma ne bir donma sorunu da yaşamadım.

Hem teknolojik cihazlarıma özen gösteriyorum hem de Apple’ın uzun ömürlü cihazlar ürettiğini düşünüyorum. Batarya konusundaki eleştirilere ben de katılıyorum ancak Li-Ion’un günümüzdeki kaderi bu. Eninde sonunda ömrü doluyor

Özellikle 14 serisinde pilde ayrı bir şikayetler dönüyordu.
2 senelik telefon, pil sağlığı %87 bence fena değil.

Özellikle 14 serisinde pilde ayrı bir şikayetler dönüyordu.
2 senelik telefon, pil sağlığı %87 bence fena değil.
14 serisine kadar pil ömrünü 500 tam şarj döngüsü olarak belirtmişlerdi. 15 ile birlikte pil ömrünün 1000 tam şarj döngüsü olduğunu gördüm. Gerçekten yarı yarıya fark varsa belki yükseltmeye değerdir.

Apple, ürünlerini satış tarihinden itibaren en az 5 yıl güncelleme desteği sunuyor. Ben de elimdeki cihazın ömrünü doldurmadan yenisine geçmek istemiyorum.

Bir de yeni serileri her yıl değil de 2-3 yılda bir tanıtsalar bu sayede beklediğimize değecek ya da yükseltmeye değecek yenilikler görürüz diye düşünüyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…