iPhone 15'i satıp Samsung Galaxy S25 almak mantıklı mı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan berat_01
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 6
  • Görüntüleme Görüntüleme 72
  • Etiketler Etiketler
    s25

berat_01 21

Yetkin
Merhaba, kafamda iPhone 15'imi satıp S25 almayı planlıyorum. iPhone 15'in pil seviyesi 89 ve bu sene Kasım'da aldım, yani senesini doldurmamış bir telefon. Telefon 50 bin TL iken, sorduğumda 42.000 TL veriyordu telefoncu. Şu ana sıfırı 56 bin seviyesinde. 45 bin TL verirler mi, bunu satıp S25 almalı mıyım?

Vapor Chamber ve donanım artısı var, nispeten farka değer.
Oyun vs oynarım dersen Xiaomi T serisi de var benzer bütçede.

Eğer memnunsan boşver, 15'in rakibi S24 ama bence 15 S25 ile ekran vs. harici benzer telefonlar. Şahsen S24 ile aralarında 20 bin lira fark olmasaydı 15 alırdım, S24'u 30 bine aldım (S24 ve S25U kullanıcısıyım).

15'den S25'e geçtiğinde kesinlikle daha yavaş açılma gibi durumlar ile karşılaşacaksın, şahsen S24 ile s25u'm cok yavaş açılıyor ve stabilleşiyor rakip iPhone'lara gore.

Yazılım olarak OneUI bazı durumlarda salak saçma davranabiliyor, yapay zeka kısmı ise benim için dealbreaker değil.

Kamera konusunda ise biraz daha iyi zoom kapabilitesi kazanacaksın, renk bilimi ve gren açısından Samsung kesinlikle çok daha kotu. Siyahlar grimsi olacak.

8K videoyu kim nerede kullanıyor acaba? Boş beleş ozellik, 8K'lık 10 dakika videoyu bile nereye kaydeteceksin rig kurup external SSD'ye çekmediğin surece? Salak 10 dakikalık FHD video bile gigabyte yer kaplıyor. Rig kuran adam zaten S25 Base almaz, 17/18 Pro veya S Ultra alır.

6GB RAM 12GB olacak, ama sorun surada. OneUI (OneUI 8, 9 değil yani. eski sürüm.) yani RAM canavarı yuzunden çok bir fark hissetmeyeceksin, S24'um arka plan boş iken bile 4.7GB harcıyor, ve işin komik kısmı sözde memory optimizerden sözde optimize ettiğinizde kullanılan RAM miktarı aynı kalıyor

Expert RAW kısmı yine boş beleş, Allah aşkına kaç kişi saf dinamik aralığı 10EV civarı olan sensorde ve çöp lensde RAW editleyecek?

Daha iyi işlemci kısmı ise yine gereksiz bence platform değişikliği vs. gibi nedenlerden dolayı, gundelik hayatta ağır oyun oynamıyorsan bi halt değiştirmeyecek özellik için iOS'dan OneUI'ya geçeceksin, alışmaya çalışacaksın vs. vs. İşlemci farkı 10 sene sonra işine yarar sadece, 10 sene sonra kötünün (yetersizin) iyisi olacak. Belki 10 sene sonra CROM atarsın kullanmak için, tabii Samsung gibi çöp (daha ağır sozlerim var, ancak burada yazamam) bir firmadan bekleneceği gibi kameran rezil kaliteye, parmak izi sensorun iş gunleri ile çalışmaya, zaten kombi gibi ısınan telefonun reaktor gibi ısınmaya başlayacak vs. Bunlar yetmez gibi ne bankacılık uygulaması kullanabileceksin, ne Snapchat gibi bazı root/cromlu cihazlarda sorun çıkartan uygulamaları kullanabileceksin. Ayrıca her açılışta CROM kullanmak vatan hainliğimiş gibi bu cihaz mukemmel super uper manyak orhçinal Samsung yazılımını kullanmıyor diye yazacak vs. Kısacası CROM kapısı Samsung için bir tercih yolu değil, CROM sadece Sony Xperia'larda mantıklı cunku kaliteli ve duzgun bir firmaya yakışacak gibi bu Samsungun yaptıklarının hiç birini yapmıyor. Ancak Sony cihazlar Türkiyede resmi olarak yok.

Ayrıca amiral serisi yani S serisi Samsung'lar aşırı sıcak çalışıyor, S25 Ultra'mda S24'umde günlük kullanımda el yakacak sıcaklıklarda oluyor kılıfsızken bile!!!

Samsung'a geçmek istiyorsan bence S26 serisinden başlamalısın ki bence yine gereksiz olur, 2-3 sene sonra bataryan öldüğünde geçmek mantıklı bence.

Son düzenleme:
45 vermezler ben 39’a aldım pil sağlığı 87.

Ek olarak bence değmez ama 25 ultra alacaksan değer.

Telefoncuya gidip 45 bin lira almayı beklemek pek gerçekçi değil. Telefoncular al sat yapıp kar etmek zorunda oldukları için sıfırı 56 bin lira civarında dolaşan iPhone 15 cihazına en fazla 38 bin ile 41 bin lira arası teklif verirler. Telefonunun henüz bir senesi dolmamış olsa da pil sağlığının 89 seviyesine düşmesi telefoncuların gözünde pazarlık kozudur. Cihazını 44 bin veya 45 bin lira bandında satmak istiyorsan telefoncuları pas geçip doğrudan Sahibinden veya Letgo üzerinden son kullanıcıya satman gerekir.

Teknik tarafa ve kamera konusuna gelirsek iPhone 15 modelinden Galaxy S25 modeline geçmek her açıdan çok mantıklı bir hamle olur. iPhone 15 hala 60 Hz yenileme hızıyla sınırlı kalırken S25 tarafında 120 Hz dinamik akıcı bir ekran kullanırsın. Biri çıkıp sana iOS RAM'i çok iyi yönetiyor kanka diyebilir ama işin aslı öyle değil. iOS optimizasyonu bir yere kadar işe yarar fakat fiziksel donanım sınırını yok edemez. 6 GB RAM ile 12 GB RAM arasında tam iki kat fark var. Nitekim Apple bile sırf 6 GB RAM yetersiz kaldığı için iPhone 15 modeline kendi yapay zeka özelliklerini vermedi ve Apple Intelligence özelliğini minimum 8 GB RAM kullanan cihazlara şart koştu. Yani iOS ne kadar iyi olursa olsun fiziksel bellek yetersiz kalınca arka plandaki uygulamalar yeniden yüklenir ve cihaz geleceğe dönük kısıtlanmış olur. S25 tarafındaki 12 GB RAM ise hem yapay zeka yüklerinde hem de uzun vadede çok daha rahat bir nefes aldırır. Ayrıca iPhone 15 modelinin Type-C girişi USB 2.0 hızına hapsedilmiş durumdayken S25 yüksek hızlı USB 3.2 bağlantısı sunar.

Kamera tarafında S25 çok daha yetenekli ve esnek bir paket sunuyor. iPhone 15 modelinde fiziki bir telefoto lens yoktur ve 2x zoom sadece ana kameranın kırpılmasıyla elde edilir. S25 ise bünyesinde 3x optik zoom sunan bağımsız bir telefoto lense sahiptir. Bu da uzak çekimlerde, mimari detaylarda ve portrelerde çok daha net görüntüler alman anlamına gelir. Ayrıca iPhone 15 düz model olduğu için manuel çekim modları ve profesyonel video ayarları yok. S25 tarafında ise Expert RAW desteği, manuel odak ve pozlama kontrolü ile 8K video kaydı gibi özellikler eksiksiz bulunur. S25 modelinin gelişmiş görüntü işlemcisi gece çekimlerindeki ışık patlamalarını ve grenleri de iPhone 15 modeline göre çok daha iyi kontrol eder.

Telefonu aracıya ölü fiyata satmak yerine doğrudan kullanıcıya satabilirsen S25 modeline geçmek sana her anlamda çağ atlatır.

45 vermezler ben 39’a aldım pil sağlığı 87.

Ek olarak bence değmez ama 25 ultra alacaksan değer.
İşte daha 2 hafta önce sordum, 42 bin dedi. Ben de Samsung SM25 aynı fiyat bantlarında görünce gözüm kaymadı değil. Hele daha iyi bir işlemci, 120 Hz ekran olunca SM26U'ya ya da oralara çıkamam. Ben de bu bütçeye daha güçlü ve ekran konusunda iyi olan bir telefon bakınca karşıma bu seçenek çıktı. Tekrar gidip soracağım, eğer verebilir ise geçme taraftarıyım.

Geçmeye değer yani

Son düzenleme:
Bence değmez. Nedenlerini ilk mesajımda yazdım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…