Merhaba, kafamda iPhone 15'imi satıp S25 almayı planlıyorum. iPhone 15'in pil seviyesi 89 ve bu sene Kasım'da aldım, yani senesini doldurmamış bir telefon. Telefon 50 bin TL iken, sorduğumda 42.000 TL veriyordu telefoncu. Şu ana sıfırı 56 bin seviyesinde. 45 bin TL verirler mi, bunu satıp S25 almalı mıyım?
Eğer memnunsan boşver, 15'in rakibi S24 ama bence 15 S25 ile ekran vs. harici benzer telefonlar. Şahsen S24 ile aralarında 20 bin lira fark olmasaydı 15 alırdım, S24'u 30 bine aldım (S24 ve S25U kullanıcısıyım).
15'den S25'e geçtiğinde kesinlikle daha yavaş açılma gibi durumlar ile karşılaşacaksın, şahsen S24 ile s25u'm cok yavaş açılıyor ve stabilleşiyor rakip iPhone'lara gore.
Yazılım olarak OneUI bazı durumlarda salak saçma davranabiliyor, yapay zeka kısmı ise benim için dealbreaker değil.
Kamera konusunda ise biraz daha iyi zoom kapabilitesi kazanacaksın, renk bilimi ve gren açısından Samsung kesinlikle çok daha kotu. Siyahlar grimsi olacak.
8K videoyu kim nerede kullanıyor acaba? Boş beleş ozellik, 8K'lık 10 dakika videoyu bile nereye kaydeteceksin rig kurup external SSD'ye çekmediğin surece? Salak 10 dakikalık FHD video bile gigabyte yer kaplıyor. Rig kuran adam zaten S25 Base almaz, 17/18 Pro veya S Ultra alır.
6GB RAM 12GB olacak, ama sorun surada. OneUI (OneUI 8, 9 değil yani. eski sürüm.) yani RAM canavarı yuzunden çok bir fark hissetmeyeceksin, S24'um arka plan boş iken bile 4.7GB harcıyor, ve işin komik kısmı sözde memory optimizerden sözde optimize ettiğinizde kullanılan RAM miktarı aynı kalıyor
Expert RAW kısmı yine boş beleş, Allah aşkına kaç kişi saf dinamik aralığı 10EV civarı olan sensorde ve çöp lensde RAW editleyecek?
Daha iyi işlemci kısmı ise yine gereksiz bence platform değişikliği vs. gibi nedenlerden dolayı, gundelik hayatta ağır oyun oynamıyorsan bi halt değiştirmeyecek özellik için iOS'dan OneUI'ya geçeceksin, alışmaya çalışacaksın vs. vs. İşlemci farkı 10 sene sonra işine yarar sadece, 10 sene sonra kötünün (yetersizin) iyisi olacak. Belki 10 sene sonra CROM atarsın kullanmak için, tabii Samsung gibi çöp (daha ağır sozlerim var, ancak burada yazamam) bir firmadan bekleneceği gibi kameran rezil kaliteye, parmak izi sensorun iş gunleri ile çalışmaya, zaten kombi gibi ısınan telefonun reaktor gibi ısınmaya başlayacak vs. Bunlar yetmez gibi ne bankacılık uygulaması kullanabileceksin, ne Snapchat gibi bazı root/cromlu cihazlarda sorun çıkartan uygulamaları kullanabileceksin. Ayrıca her açılışta CROM kullanmak vatan hainliğimiş gibi bu cihaz mukemmel super uper manyak orhçinal Samsung yazılımını kullanmıyor diye yazacak vs. Kısacası CROM kapısı Samsung için bir tercih yolu değil, CROM sadece Sony Xperia'larda mantıklı cunku kaliteli ve duzgun bir firmaya yakışacak gibi bu Samsungun yaptıklarının hiç birini yapmıyor. Ancak Sony cihazlar Türkiyede resmi olarak yok.
Ayrıca amiral serisi yani S serisi Samsung'lar aşırı sıcak çalışıyor, S25 Ultra'mda S24'umde günlük kullanımda el yakacak sıcaklıklarda oluyor kılıfsızken bile!!!
Samsung'a geçmek istiyorsan bence S26 serisinden başlamalısın ki bence yine gereksiz olur, 2-3 sene sonra bataryan öldüğünde geçmek mantıklı bence.