Ürünü boş yapan nedir? Gayet dolu. iOS çalıştıran modern bir makine. Dünyanın en iyi ekosisteminin bir parçası. Ayrıca inceliğiyle öne çıkan her ürün bir miktar pahalı olmuştur. Aynı donanımda bir masaüstü, bir laptop arasında her zaman laptop pahalı olandır örneğin.

Ürünü boş yapan nedir? Gayet dolu. iOS çalıştıran modern bir makine. Dünyanın en iyi ekosisteminin bir parçası. Ayrıca inceliğiyle öne çıkan her ürün bir miktar pahalı olmuştur. Aynı donanımda bir masaüstü, bir laptop arasında her zaman laptop pahalı olandır örneğin.

MagSafe yok, tek kameralı, hoparlörü güçsüz, buhar odası yok, bataryası çok güçsüz.
Apple'ın daha iyisini yapabileceği para, kaynak, teknoloji varke böyle bir ürün saçma.

Bu ince telefon furyasini bir turlu anlamiyorum ve bu cihazlarin bataryadan ve donanimdan kaybedecegi kesin. Ancak aslinda bataryasi buyutulebilir, yapildi da. Gunumuzde cihazlarda Si-C bataryalar kullanilmaya baslandi, bunlari Cinli ureticilerde gorebiliyorsunuz. Bu bataryalar klasik Li-Ion teknolojisini kullaniyor. Farki ise grafit yerine silikon (Telefonlarda saf silikon kullanilmaz.) barindirmasi. Bu da diger bataryalara gore ciddi enerji yogunluluguna sahip olabilmesi demek. Enerji yogunlugu arttikca ayni kapasitede saklayabileceginiz enerji kapasitesi de artar. Ama her sey gunluk gulistanlik degil. Silikon miktari arttikca bataryanin isinma ve genisleme orani artarken omru de o orantiyla dusuyor. Cunku silikon sarj sirasinda genisliyor ve bataryayi strese sokabiliyor. Bu sebepten ustte belirttigim gibi silikonu az kullansalar da bu bataryanin omrunun lityum - iyon kadar iyi olma sanslari simdilik biraz zor. Henuz uzun sure kullanilmadigi icin deneyime dayali yorum yapmak da zor. Apple ve Samsung'un cekingen davranma sebebinin bunlar olabilecegini dusunuyorum.

Bu ince telefon furyasini bir turlu anlamıyorum ve bu cihazlarin bataryadan ve donanimdan kaybedecegi kesin. Ancak aslinda bataryasi buyutulebilir, yapildi da. Gunumuzde cihazlarda Si-C bataryalar kullanilmaya baslandi, bunlari Cinli ureticilerde gorebiliyorsunuz. Bu bataryalar klasik Li-Ion teknolojisini kullaniyor. Farki ise grafit yerine silikon (Telefonlarda saf silikon kullanilmaz.) Barindirmasi. Bu da diger bataryalara gore ciddi enerji yogunluluguna sahip olabilmesi demek. Enerji yogunlugu arttikca ayni kapasitede saklayabileceginiz enerji kapasitesi de artar. Ama her şey gunluk gulistanlik degil. Silikon miktari arttikca bataryanin isinma ve genisleme orani artarken omru de o orantiyla dusuyor. Cunku silikon şarj sirasinda genisliyor ve bataryayi strese sokabiliyor. Bu sebepten ustte belirttigim gibi silikonu az kullansalar da bu bataryanin omrunun lityum - iyon kadar iyi olma sanslari simdilik biraz zor. Henuz uzun sure kullanilmadigi icin deneyime dayali yorum yapmak da zor. Apple ve Samsung'un cekingen davranma sebebinin bunlar olabilecegini dusunuyorum.

Samsung'un silikon kullanmama sebebi net kısa ömürlü olmasından dolayı olabilir. Çünkü şu an en uzun ömürlü bataryalar Samsung'da. Ki bir süre sonra Samsung'da ya silikon ya da 2'li batarya kullanacak.
Apple için 4-5klık Li-lon bataryalar yeterli olur. Çünkü iyi bir optimize var. Daha uzun sürer onlar açısından.

Çünkü şu an en uzun ömürlü bataryalar Samsung'da.
Yanlış bilgi.

GSMarena'nin listesi. Sadece ulkemizde satilan modelleri listeye aldim.

1. iPhone 16 Plus - 18:49h
  2. realme GT 7 Pro - 17:31h
  3. iPhone 16 Pro Max - 17:18h
  4. Red Magic 10 Pro - 17:13h
  5. Oppo Reno13 Pro - 16:42h
  6. Nothing Phone (2a) Plus - 16:34h
  7. iPhone 15 Plus - 16:33h
  8. Xiaomi 15 - 16:28h
  9. Xiaomi 15 Ultra - 16:13h
  10. vivo V50 - 16:09h
Samsung ilk 10’da listede bile yok. Buradan anlıyoruz ki rakamlar değil, nitelik önemli olan. Optimizasyon ve verimlilik her şeydir.

Samsung'un silikon kullanmama sebebi net kısa ömürlü olmasından dolayı olabilir. Çünkü şu an en uzun ömürlü bataryalar Samsung'da.
Buna cok katilmiyorum acikcasi. Bataryalari kotu degil ama en iyi bataryalara sahip oldugunu soylemek bir tik iddiali. Herhangi bir markaya demek de oyle, Samsung'a ozel degil yorumum. Batarya testleri cok ama cok degisken seyler, ciddi fark olmadigi surece guvenmem zor. Ayni urunlerin 10 farkli sekilde sonuclanmis batarya kiyasini gormek mumkun.

Buna cok katilmiyorum açıkçası. Bataryalari kotu degil ama en iyi bataryalara sahip oldugunu soylemek bir tik iddiali. Herhangi bir markaya demek de oyle, Samsung'a ozel degil yorumum. Batarya testleri cok ama cok degisken seyler, ciddi fark olmadigi surece guvenmem zor. Ayni urunlerin 10 farkli sekilde sonuclanmis batarya kiyasini gormek mumkun.

Hepiniz yanlış mı anladınız :D? Dayanıklı demek istedim. Döngü sayıları 2.000'lerde. Ben onu dedim. Ekran süresi değil.