Makaleler
6
•Kısıtlanmış A19 çipi
•8 GB RAM 128/256/512 GB depolama
•60 Hz OLED ekran (daha ince çerçeveler)
•Dynamic Island
•18 MP yeni ön kamera
•2026 yılının ilk çeyreğinde çıkacak.

20251204_130446.webp

Kaynak
Kaynak

Son düzenleme:
2026 yılına gelmişiz, millet Mars'a koloni kurmayı tartışıyor, Apple hala utanmadan 60 Hz ekran kakalamaya çalışıyor.

İsterse içine dünyanın en güçlü işlemcisini koysunlar; o ekranı kaydırırken kare kare takılmayı gördükten sonra o gücün hiçbir esprisi kalmıyor. O tarihte piyasada olacak giriş seviyesi Android telefonlar bile 120 Hz ile yağ gibi akarken, bu cihaza para vermek "teknolojiden anlamıyorum, sadece arkasındaki elma logosuna para veriyorum" demektir bence.

@Omerta Silenzio, bu arada fan boy falan değilim ama günlük kullanıcı için 60 Hz fazlasıyla yetiyor. Bu konunun abartıldığını düşünüyorum. Giriş seviyesi Androidler yağ gibi akmıyor takılıyor sürekli.
Yetiyor diye bir şey yok, USB 2.0 da yetiyor, 720P de yetiyor, mono hoparlör de yetiyor, TN panel de yetiyor, iPhone 12 işlemcisi bile "günlük" kullanıma yetiyor.

2026'da telefon çıkarıyorsan yeni standarda uyum sağlamalısın, sağlamak zorunda hissetmiyor çünkü şımarık bir şirket. Ne koysa satıyor, MacBook'ların oyun özürlüsü olma sebebi de bu. AppStore'a oyun çıksın da kâr yapsınlar diye özel dönüştürücü gelmiyor, Vulkan desteği yıllardır gelmiyor. Valve'nin yaptığını koskoca Apple yapamıyor mu?

@Omerta Silenzio, bu arada fan boy falan değilim ama günlük kullanıcı için 60 Hz fazlasıyla yetiyor. Bu konunun abartıldığını düşünüyorum. Giriş seviyesi Androidler yağ gibi akmıyor takılıyor sürekli.
Mesele 60 Hz'in yetip yetmemesi değil, o paraya sana ne sundukları. Sen bu telefona bi ton para veriyorsun.

Giriş seviyesi, 10-15 bin liralık Android'in kasması normaldir, ama Apple bu telefonu giriş seviyesi fiyatına satmayacak. Premium para ödeyip, 2017 standardında ekrana bakmayı savunmak ihtiyaç değil, bile bile lades demektir. Bir kere 120 Hz kullan, sonra o 60 Hz sana
bozuk telefon gibi gelir.

Hâlâ bataryalar rezalet durumda, Pro ve Pro Max altındaki telefonları 60 Hz çıkartıyorlar. Apple kullanmak istiyorum bir yerden sonra ama Max modellerin altındaki telefonların hiçbir cazibesi yok batarya kötü, kamera yetersiz, panel yetersiz bir de yüksek paralar. Max alayım her şey onda diyorsun 120 bin lira. Ayrıca yapay zeka konusunda çok geride olması da cabası. Kamerası ve optimizasyonu bir tık daha iyi diye fazladan 40-50 bin lira vermek hiç rasyonel değil. iPhone 16 alıp da 6 saat ekran süresi görüp iş yerinde şarj cihazı ile gezmek istemiyorum ben.

Kamera tasarimini begendim. Iphone 16e'nin sizintilardaki tasarimi da cok guzeldi. Ama telefon cikis yaptiginda Bekledigim gibi degildi. Suan bu fotograftaki kamera adasını dikey yerine yatay olarak dusunun. Iphone 16e'nin oyle sizintilari vardi. Ancak kamera adasi olmadan cikis yapti. Sadece kamerayi oraya koymuslar, hic ozenmemisler. Insallah 17e'de de boyle olmaz.