17 Serisindeki Vapor Chamber soğutma sistemi verimli bir şekilde çalışıyor. iPhone'ların genel olarak serin çalışması işlemci+yazılım optimizasyonunun neredeyse kusursuz olması. Ancak çevremde ne kadar iPhone kullanıcısı varsa sıcaklık ve ısı sorunundan oldukça şikayetçi.

@Sensei, en basitinden N3B dugumu TSMC'nin ilk 3nm dugumuydu. Apple bu dugumu sadece kaliteli wafer'leri alacak sekilde TSMC ile anlasma yapti. Cunku verim orani dusuk bir dugumdu ve hatta TSMC, N3E ile transistor yogunlugunu biraz dusurmeye gittiler.

Neyse, Apple tum 3nm uretimi kapattigi icin diger ureticiler biraz geride kaldi. Qualcomm o donem 3nm uretime gececekti ama maliyetten dolayi cekindi. Apple ise dandik wafer'leri almayacak kadar ileri bir anlasma yapabildi. Bunun gibi ornekler var, ondan demistim.

17 serisi denmese mağbadımla güleceğim bir olay. Benim 13 Pro Her gün özellikle 5G açıksa sıcaktan alev gibi yanıyor, hele internet paylaşıyorsam, biriyle telefonda görüntülü görüşüyorsam o kadar ısınıyor ki işlemci frekans kısıyor, hiçbir şey yapamıyorsunuz. Note 8 kullanırken o bu kadar ısınmıyor, ısınsa bile kullanımdan kısmıyordu. Yeni serilerde bunu düzeltmiş olmaları iyi, bu haliyle betona fırlatasım geliyor.

Satış fiyatı maliyeti karşılamaz diye stratejik olarak seçmiyorlardır. Olay en iyi telefonu yapmak değil, en satılabilir telefonu yapmak
Screenshot_20260629-120706_Brave.webp
Screenshot_20260629-120526_Brave.webp

Satış fiyatında neredeyse fark yok.

@LA Knight, ya ben anlamadım ya sen anlamadın çünkü bu görsellerin ne alakası var hiç anlayamadım.
Yukardaki mesajı ben mi yanlış okuyorum diye bakıyorum yok. "Satış fiyatı, maaliyeti karşılamıyordur diye stratejik olarak seçmiyorlardır." demişsin. Ben de sana satış fiyatlarının aynı olduğunu, Apple bu parayla bandı kapatabiliyorsa Samsung da kapatabilir olduğunu üstüne üstlük kendi İşlemcisini üretmesine rağmen bu paradan sattığını hatırlatmak istiyorum.

Son düzenleme:
Yukardaki mesajı ben mi yanlış okuyorum diye bakıyorum yok. "Satış fiyatı, maaliyeti karşılamıyordur diye stratejik olarak seçmiyorlardır." demişsin. Ben de sana satış fiyatlarının aynı olduğunu, Apple bu parayla bandı kapatabiliyorsa Samsung da kapatabilir olduğunu üstüne üstlük kendi İşlemcisini üretmesine rağmen bu paradan sattığını hatırlatmak istiyorum.
İyi de maliyet sadece CPU değil ki? Apple diğer parçaları daha ucuza alıyor olabilir. Kaldı ki Apple çiplerini kendisi tasarlayıp TSMC'ye ürettiriyor ve telefonunda kullanıyor. MediaTek, Qualcomm bu çipleri TSMC'ye ürettirdikten sonra kar koyup diğer markalara satıyorlar. Arada ekstra maliyet var.

Hepsinden ayrı olarak Apple'ın satışlarıyla Android'lerin satışları arasında uçurum var. O iPhone her türlü satılacak, ortada "ya satamazsak" diye bir soru bile yok.

Apple bu bellek krizinden de uzun vadeli sözleşmeleri sayesinde etkilenmedem çıktı deniyor etrafta. Al bak başka bir maliyet kalemi daha.

Başka bir konu da maliyet hesabının sadece fiziksel üretim sonucu olmaması. Ar-Ge, maaşlar, lojistik, destek, pazarlama ve reklam... Telefonun satış fiyatını belirlerken "100 dolara ürettik 110'a satsak kardayız" diye bir şey yok. O telefonun belki en az 200-300 dolara satılması lazım ki anca şirket para kazansın.

Öyle tek bir tablo atıp "Apple aynı fiyata en iyi bantları kullanabiliyor, Android kullanmıyor demek ki parası yetmiyor" diye bir çıkarım yapılamaz.

Son düzenleme: