Çözüldü IPS ve VA panel arasında ne fark var?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan LamonGa
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 4
  • Görüntüleme Görüntüleme 237
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

LamonGa

Çalışkan
IPS ile VA'nın temel farkları nedir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
VA:
  • VA panelde, VA panelin yapısı gereği IPS'lerdeki gibi glow sorunu olmaz.
  • Görüş açısı performansı IPS'e kıyasla kötüdür. Bu da VA panelin yapısı gereği meydana gelen bir kusurdur.
  • Kontrast oranı, yapısı gereği yüksektir.
IPS:
  • IPS monitörlerde IPS panelin yapısı gereği IPS Glow sorunu vardır. Şans unsurudur, her modelde miktarı değişkenlik gösterir.
  • Görüş açısı performansı OLED'den sonra en iyi olan panel türüdür.
  • Kontrast oranı, yapısı gereği VA'ya kıyasla düşüktür.
Burada belirtmediğim parlaklık, renk gamutu ve gecikme süresi gibi detaylar VA veya IPS karakteristiğiyle alakalı bir durum değil. VA bir monitör, IPS bir monitörden hızlı olabilir örneğin her ne kadar IPS monitörler genel olarak VA'lardan daha hızlı bile olsa. Yukarıdaki maddelediklerim, su götürmez gerçek olan sebeplerdir. VA alırsan kesinlikle görüş açısı performansı yaşarsın mesela model fark etmeksizin.

VA panele dair detaylı rehber: https://techolay.net/sosyal/konu/va-panel-nedir.139883/
VA:
  • VA panelde, VA panelin yapısı gereği IPS'lerdeki gibi glow sorunu olmaz.
  • Görüş açısı performansı IPS'e kıyasla kötüdür. Bu da VA panelin yapısı gereği meydana gelen bir kusurdur.
  • Kontrast oranı, yapısı gereği yüksektir.
IPS:
  • IPS monitörlerde IPS panelin yapısı gereği IPS Glow sorunu vardır. Şans unsurudur, her modelde miktarı değişkenlik gösterir.
  • Görüş açısı performansı OLED'den sonra en iyi olan panel türüdür.
  • Kontrast oranı, yapısı gereği VA'ya kıyasla düşüktür.
Burada belirtmediğim parlaklık, renk gamutu ve gecikme süresi gibi detaylar VA veya IPS karakteristiğiyle alakalı bir durum değil. VA bir monitör, IPS bir monitörden hızlı olabilir örneğin her ne kadar IPS monitörler genel olarak VA'lardan daha hızlı bile olsa. Yukarıdaki maddelediklerim, su götürmez gerçek olan sebeplerdir. VA alırsan kesinlikle görüş açısı performansı yaşarsın mesela model fark etmeksizin.

VA panele dair detaylı rehber: https://techolay.net/sosyal/konu/va-panel-nedir.139883/

Son düzenleme:
Çözüm

Full HD IPS de kullandim 24 inç. Şu an Full HD VA panel monitor kullanıyorum şu anki VA panel monitor daha kaliteli hem de 27 inç olmasina rağmen. Ama ayni markanin IPS olani VA yerine tercih edilebilir.

Güncel kullanımda IPS'in kontrast oranı VA'ya göre düşük olduğu için arka ışıklar beyazdır, VA'da siyahtır. Bu kişisel zevke göre değişir, ben IPS'ten rahatsız oluyorum VA kullanıyorum mesela. IPS'in renkleri VA'ya göre çok daha fazladır bu yüzden grafik işi yapanlar genelde IPS kullanır hem de arkadaşın dediği gibi açısı gereği bozulma olmaz, VA'da 180 derecelerde renkler bozulur. Kullanım tercihlerine ve zevklere göre değişir. Eskiden TN panel vardı mesela hala vardır çünkü kullananlar var çok düşük tepki süreleri için. TN'de de renkler çok kötü mesela. VA, IPS ve TN arasında bir yerde diyebiliriz. VA bana hitap ediyor curved olursa da iyi oluyor. Oyun için VA bana daha uygun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…