WebSmith 31

Yetkin
Makaleler
1
Bu senaryoda cihaz garanti kapsamında mıdır, yoksa kullanıcı hatası mı olur? Tüketici Hakem Heyeti'nde durum ne olur? Merak etme sebebim; su geçirmezlik özelliği olan bir cihaz almayı düşünüyorum. Örnek senaryo olarak: Normal, tazyiksiz çeşme suyuna tutmak.

Teşekkürler.

Suya dayanıklı, geçirmez değil deyip yırtarlar. Kullanım kılavuzu vb. belgeleri inceleyip çevirirken geçirmez ifadesi kullandılarsa şansınızı deneyebilirsiniz.
Yani su geçirmezlik özelliği olan bir cihaz alamazsınız. Sorun burada başlıyor.

Ben orijinalinde musluk altında insan gibi el yıkama şeklinde yıkandığında başına bir şey gelmeyen telefonumun ahizesi bozulduktan sonra onarım sonucu tekrar yıkadığında oradan su alınca garanti kapsamında yaptırmıştım. Ahizeden su aldığı barizdi ve kağıtlarda geçirmez ifadesi yazıyordu. Hakkımı ararım demiştim. Pek uğraştırmadan hallettiler. Gerçi olabildiğince az masrafa girmek için tonla çaba sarf etmişler. Kozmetik hasarlarından rahatça tanıyabildiğim kasa, ön cam ve arka kapak aynıydı.

O telefon Xperia M4 Aqua idi. Ondan yıllar sonra Xperia Z5 Premium sökme şansım oldu. Her yeri lastik ya da sıvı conta dolu. Düzgün montajlı haliyle tayzikli olmayan suyla yıkandığında geçirmesi imkansız.

Bu senaryoda cihaz garanti kapsamında mıdır, yoksa kullanıcı hatası mı olur? Tüketici Hakem Heyeti'nde durum ne olur? Merak etme sebebim; su geçirmezlik özelliği olan bir cihaz almayı düşünüyorum. Örnek senaryo olarak: Normal, tazyiksiz çeşme suyuna tutmak.

Teşekkürler.
Sertifika suya dayanaklılığını belgelemiş olur size garanti sunmaz ama garanti kapsamında su geçirmez gibi bir ifade kullanılıyorsa evet hak arayabilirsiniz arkadaşta bu durumdan bahsetmiş zaten. Su geçirmez sertifiakalı bir telefon arıyorsanız piyasa da çokça görebilirsiniz ama su geçirmez garantisi veremez(istisnalar kaideyi bozmaz) bundan dolayı da daha iyi sertifika almış cihazlara yönelebilirsiniz.

Garantide su hasarı garanti kapsamında değildir vs. yazsa bile bu kadar kolay yırtamazlar. Diyelim iddia edilenden çok daha düşük bir şiddetli suda bozuldu, bu ürün tanıtımına uymayan bir kusurdur. En azından bence böyle sayılmalı. @Şişman Adam.

Merhaba,

Gerçek bir olay değil de beyin fırtınası yapıyoruz madem, o zaman başlayalım.

Normal şartlarda böyle bir sertifikanın olduğu cihazda su sızması ve cihazın bundan kaynaklı olararak bozulmasında satıcı ve üretici bu durumdan sorumludur. Çünkü böyle bir sertifika ile bu durum garanti ediliyor ve garanti edilen durumun aksi gerçekleşiyor. Dolayısıyla ürün artık ayıplı mal statüsündedir ve tüketici seçimlik haklarını kullanabilir. Kelime oyunlarının bir önemi yok.

Ancak bazı nüanslar mevcut. Örneğin su temasının gerçekleştiği eylem nasıl bir eylem ve bu eylem kasten mi yoksa yanlışlıkla mı gerçekleştiği durumu biraz değiştirebilir. Ayrıca bu sertifikanın içeriği de önemli. Ne gibi durumlarda su sızdırmama garanti ediliyor ona da bakmak lazım. Sonuçta bu sertifikalar mutlak bir su sızdırmama garanti vermiyordur. Dolayısıyla bu sertifika ile garanti edilen durumları ve yaşanan olayı ona göre değerlendirmek lazım.

Sertifika ile garanti edilen durumlar kasten gerçekleştirilmiş olsa bile tüketici ayıplı mal sebebiyle seçimlik haklarını kullanabilir.

Sertifika ile garanti edilen durumların dışında bir durum ile su sızması gerçekleşmişse, o halde yalnızca bu sertifika sebebiyle ayıplı maldan bahsedemeyiz.

Merhaba,

Gerçek bir olay değil de beyin fırtınası yapıyoruz madem, o zaman başlayalım.

Normal şartlarda böyle bir sertifikanın olduğu cihazda su sızması ve cihazın bundan kaynaklı olararak bozulmasında satıcı ve üretici bu durumdan sorumludur. Çünkü böyle bir sertifika ile bu durum garanti ediliyor ve garanti edilen durumun aksi gerçekleşiyor. Dolayısıyla ürün artık ayıplı mal statüsündedir ve tüketici seçimlik haklarını kullanabilir. Kelime oyunlarının bir önemi yok.

Ancak bazı nüanslar mevcut. Örneğin su temasının gerçekleştiği eylem nasıl bir eylem ve bu eylem kasten mi yoksa yanlışlıkla mı gerçekleştiği durumu biraz değiştirebilir. Ayrıca bu sertifikanın içeriği de önemli. Ne gibi durumlarda su sızdırmama garanti ediliyor ona da bakmak lazım. Sonuçta bu sertifikalar mutlak bir su sızdırmama garanti vermiyordur. Dolayısıyla bu sertifika ile garanti edilen durumları ve yaşanan olayı ona göre değerlendirmek lazım.

Sertifika ile garanti edilen durumlar kasten gerçekleştirilmiş olsa bile tüketici ayıplı mal sebebiyle seçimlik haklarını kullanabilir.

Sertifika ile garanti edilen durumların dışında bir durum ile su sızması gerçekleşmişse, o halde yalnızca bu sertifika sebebiyle ayıplı maldan bahsedemeyiz.
Konuya biraz geç dönmek zorunda kaldım, kusura bakmayın hocam; anca vakit bulabildim işten. Merak ettiğim ürün Honor 200'dü. Ürünün kendi sitesindeki notlarda şunlar dikkatimi çekti:
The phone is not professionally water resistant. It is splash-proof, water-resistant and dust-proof under normal use. It has been tested under controlled laboratory conditions and reaches the IP68 and IP69 level in accordance with IEC 60529 (international) standards, IP69K level in accordance with IEC ISO 20653:2023 standards. Splash, water, and dust resistances are not permanently effective, and the protective performance may decrease due to daily wear and tear.
Buna göre senaryo nasıl değişikliğe uğrar?