McDonald's'da kasiyer olan biri mi, geleceği daha parlak olur o iş üzerinden ilerlerse, yoksa elektrikçilikte çalışmak mı daha ilerisi için parlak? Benim şu an iş yerimde işlerimi yapmaya gelen elektrikçi, eskiden başka bir yerde elektrik işlerini yapan bir ustaydı; şimdi ise kendi işinin sahibi. McDonald's'da kasiyerlikle gidip burger restoranı mı açacaksın?
ayrıca çok sevdiğim bir söz vardır babamın, tabii söz birisinin midir bilmem ama babamdan duymuştum: ‘elemanı olmadığın işin patronu olamazsın.' yani öyle bir anda yönetici olursan, zaten hayatında başarıya ulaşamazsın. Havadan bir anda 500 bin dolar sermayen olsa, o şirketi batırırsın.
Hocam ben senin dediklerini benim dediklerimle bir araya getiremiyorum, tam bir "ben ne diyorum, sen ne diyorsun?" durumu yaşanmakta benim tarafımda. Söylemediğim, hatta ima bile etmediğim şeylere cevap yazıyorsun.
Tabi ki kendi işini kursun, tabi ki kendi işini kuracak işe girsin ama konu bu değil ki. Ben Burger king'e girsin mi dedim? Burgerci ile elektrikçinin geleceklerini mi karşılaştırdım? Bir anda yönetici mi olsun dedim? Bunları bırak ben ilk soruyu soran arkadaşa tek bir iş alanı tavsiyesinde mi bulundum?
Adamın biri yazmış, "köle mi olacaksın diye".... Ben de dedim ki, maaşlı çalışan herkes köledir zaten, yönetici olsa da köledir, işçi olsa da köledir (saçma kriterler koymayın anlamında). Bu iste yani dediğim, ne eksik ne fazla.
Bu arada:
Elemanı olmadığın işin çok da rahat "patronu" olursun ve hatta olmak zorundasın, çünkü başka yolu yok bir seviyeden sonra.
Üretim firmasında genel müdür olduğunu düşün. Her bölüm yöneticisi sana raporluyor olacak. Satınalma, İK, satış, pazarlama, planlama, lojistik, finans, muhasebe, mühendislik, tasarım, üretim, kalite,... Hatta bilgiişlem, iç denetim, İSİG, bakım... . Kaç tanesinin elemanı olmuş olabilirsin üst yöneticiliğe yükselmeden evvel? Finans ve üretim ve satış ve bakım ve İK ve... Var mı öyle bir uzmanlık? Ha, adam zaten bu alanlardan birinden gelmiş çalışıp yükselmiş olacak, yoksa patron oğlu değilse nasıl yönetici olacak, mezun oldum beni müdür yap diye bir hayat yok normal koşullarda.
Ha, vizyon küçükse, kafadaki 2-3 çalışanlı bir dükkansa, tamam söz doğru. ama onun üzerindeki boyutlarda bir anlam ifade etmiyor.
Yönetici belli bir seviyeden sonra yönettiği konuların hepsinin uzmanı olamaz, işin doğası gereği imkansızdır. Uzmanlık onun altındakilerin işi, onun işi yönetmek. Şu an firma sahipleri yöneticiler ve patronların hepsi uzman kişiler mi yapılan bütün işler konusunda? Değiller, peki batıyor mu hepsi?
Edit:
İşte bu aşağıdaki de küçük esnaf sırıtışı, ne eksik, ne fazla