Yer
Başkent
İşin olsun vs. iş buluyorum; barista-garson-komi.

Bir ton istekleri var, haliyle ne yapacağımı şaşırdım. Daha önce kuyumcuda tezgahtarlık, baristalık ve sanayide parçacıda kargoculuk yaptım.

Gidip yüz yüze iş bulmam gerek ama şartlar veya ücret tatmin edici değil; her başvuru altında 300-400 başvuru var, ilanlar kalkmamış ama.

Bir öneriniz var mı?

Daha önce barista olduğum kafe kurumsal bir yer değildi, Starbucks vs. gibi değil yani, normal kafe. Şu an yetersiz bulurlar, almazlar falan diye biraz endişeliyim; önceden yardım ile girmiştim işe, bir haftaya kalmaz işi çözerim ama biraz kararsız kaldım, ne yapacağım, nereden bulacağım.

Bir ton istekleri var, haliyle ne yapacağımı şaşırdım. Daha önce kuyumcuda tezgahtarlık, baristalık ve sanayide parçacıda kargoculuk yaptım.

Gidip yüz yüze iş bulmam gerek ama şartlar veya ücret tatmin edici değil; her başvuru altında 300-400 başvuru var, ilanlar kalkmamış ama.

Bir öneriniz var mı?

Daha önce barista olduğum kafe kurumsal bir yer değildi, Starbucks vs. gibi değil yani, normal kafe. Şu an yetersiz bulurlar, almazlar falan diye biraz endişeliyim; önceden yardım ile girmiştim işe, bir haftaya kalmaz işi çözerim ama biraz kararsız kaldım, ne yapacağım, nereden bulacağım.

Hocam aynı durumdayım. Ben de önceden komilik yaptım yine bakıyorum ama bulamadım. Diğer barista ilanları falan da hep en az 1 yıl deneyimli dediği için giremiyorum. Bu arada o başvuru sayısının rastgele olduğunu düşünüyorum. Onun dışında işinolsun uygulamasında filtrelerde başvuru tipini telefonla arayarak derseniz direkt arayıp konuşabileceğiniz ilanlar çıkar.

Hocam aynı durumdayım. Ben de önceden komilik yaptım yine bakıyorum ama bulamadım. Diğer barista ilanları falan da hep en az 1 yıl deneyimli dediği için giremiyorum. Bu arada o başvuru sayısının rastgele olduğunu düşünüyorum. Onun dışında işinolsun uygulamasında filtrelerde başvuru tipini telefonla arayarak derseniz direkt arayıp konuşabileceğiniz ilanlar çıkar.
Kendime 5'6 seçenek buldum zorla. Bütün sahibindeni gezdim 2 tane de oradan. Bakacaz artik yarın arayacağım olmadı gidip görüşucem.

Bir öneriniz var mı?

İş ilanlarının çoğu gerçeği yansıtmıyor, kimisi kendisine metres arama peşinde kimisi bedavaya getir götür yaptıracak eleman arama derdinde. Bir de şu anda firmalar bir personel ayrılmadan yerine yenisini almıyor yani büyümeye gitmiyor çünkü piyasalar çok kötü. En basit işte bile referansınız olmadan işe girmek çok zor.
Biliyorum zor gelecek ama maaşı az şartları kötü bir yerde az da olsa çalışıp CV'ne bir şeyler eklemen gerek ben de senin gibi tek alanda değil de farklı alanlarda çalıştım ancak firmalar bu tür çalışan modelini istemiyor bir alanda uzman ve kendisinin ihtiyacını giderecek kişileri alıyorlar zaten her alanda çalışabilecek kişiyi alan firmalar da çalışanına amele gözüyle bakıyor.
Senin yerinde olsam baristalık yapabileceğim bir işe girer ve dil öğrenmeye bakardım 6 ay sonra da ab gönüllülük platformundan başvuru yapıp yurt dışına gitmeyi denerdim hem farklı ülke yüzü görmüş olursun hem de cebine az para girmiş olur burada saydığın işleri geçtim mühendislik bile yapsan çok para vermiyorlar köle gözüyle bakılıyor insanlara. İş hayatına girdiysen kendini hem kariyer olarak hem de dil olarak geliştirip yurt dışına çıkmak en mantıklısı. Şuradan pay biç ülkedeki gençlerin yarısı KPSS'ye hazırlanıyor " ben devlette garson olurum " diyorsan onu da deneyebilirsin çok yüksek puanlar istemiyorlar ve ortaöğretim KPSS'de kolay bir sınav. Ama şunu bil senin iş bulamama veya işlerin şartlarının kötü olma durumu sırf saydığın mesleklere özgü bir durum değil ülke genelinde özel sektörde sorun var.
Son olarak bir hikaye anlatayım iş bulmanın ne kadar zor olduğunu anlamış olun; üniversitede ben ön lisans elektronik okudum son senemde de Marmara kaf vardı. Arkadaşlarla dersi ekip bir bakalım dedik belki staj yapabileceğimiz iyi bir firma çıkar da başvururuz sonrasında da bizi işe alırlar kendi düzenimizi kurarız keyfe keder bir hayat yaşarız. İçeri girdim stantları dolaşıyorum hiç mi benim alanıma göre iş olmaz çoğu ya ağır sanayi üretim hattında canını alana kadar çalıştıracakları şirketleri geri kalanları da metal ile ilgili şeylerle uğraşıyor. Ben pes ettim artık sadece ücretsiz şeylerden faydalanıp ilginç şeyleri inceleyerek vakit geçiriyorum çocuğun biri staj yeri bulamamış ve bulmak için de fuara gelmiş. Çocuk arkadaşıyla konuşurken konuşmalara kulak misafiri oldum başını duyduktan sonra da işin komedisini fark edince biraz daha dinledim içler acısı bir durum yaşamış. Çocuk arkadaşıyla konuşurken aynı şu cümleleri kullandı; " kanka adamlarla konuşuyorum bana ön lisans değil lisans mezunu aldıklarını söylüyorlar, başka yere gidiyorum adamlara yalan söylüyorum lisans öğrencisiyim diyorum bana mühendis aradıklarını söylüyorlar reddediyorlar, mühendis olduğumu söylüyorum ortalamamı soruyorlar düşük deyip eliyorlar, 3 üzeri ortalamam olduğunu söylüyorum dil biliyor musun? Diyorlar sonra yine eliyorlar. Hep bir bahane bulup reddediyorlar ulan ne zormuş" dedi. Bunu duyunca gülmeye başladım ama aynı zamanda ben de staj yeri ayarlayamadım. Yani stajın bile ayarlanması için referansın gerektiği bir yerde insanların alt kademe olarak nitelendirdiği bir iş bile bugün torpil istiyor. O yüzden gözün başlarda çok rahatta ve iyi maaşta olmayacak önce sürüneceksin kendini geliştireceksin sonra direkt başka ülkeye. Bunu söylemeyi sevmiyorum ama kişisel olarak baktığımızda da bazılarımızın başka çaresi yok kimisi memur olmaya çalışıyor şartları karşılamıyor kimisi şartları sağlasa bile referansı olmadığından eleniyor kimisi özel sektörde sürünmek için kendini yırtıyor. Yolun sonunda ne olduğun önemli o yüzden her şeyden önce bir yerden başlamak gerek.