Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Geriliyorum

Uzman
2024'ün ilk zamanlarından bu yana "Trendyol Express" adlı firmanın deposunda çalışıyorum.
Verdiğim iki yıllık emek pazar günü aniden işten çıkartıldığım için hiç oldu.
Tazminat talep edemiyorum çünkü çalıştığım sürede sigortada gir çık yapıldı.

Zaten amacım tazminat almak da değil, son bir yıldır bana kadro sözü verip işten çıkartılmamı sağlayan şube müdürüyle uğraşmak.
İki yıllık emeğim hiç edildi, kadro sözü yüzünden vaktim gasp edildi, açıkçası kullanılmışım ve bu zoruma gidiyor.
Şube müdürünü şikayet edip başını ağrıtmak zor durumda bırakmak istiyorum.
Ben sıkıntı çekiyorsam o da çekecek.
Nereye şikayet edebilirim?

Çözüm
Merhaba,

Öncelikle kimse darılmasın, yanlış bilgilerin üzerini çizdim.

İşten çıkarılma sonrasında tazminat ve başkaca alacaklar için işvereni herhangi bir bakanlığa veya herhangi bir bakanlığa bağlı başkaca bir idari birime şikayet etmenizin bir anlamı yok. Bu birimler böyle bir şikayet ile ilgilenmiyorlar.

Yapılması gereken şey hak edilen alacaklar için dava açmak. Bu tür davalar zorunlu arabuluculuğa tabi olduğundan, öncelikle arabuluculuk başvurusu yapılması gerekiyor. Arabuluculuktan sonuç alınmazsa dava açılabilir.

Sadece anlattıklarınızdan yola çıkarak söylemek gerekirse kıdem ve ihbar taminatı hakkınız var görünüyor. Tek başına SGK'dan gir-çık gösterilmesi bu tazminatları ödememek için yeterli değil. Maaş ve diğer alacaklarınız ise işten nasıl çıkıldığına bakılmaksızın talep edilebilir zaten.

Bir avukat meslektaşımdan hukuki destek almalısınız.

Geçmiş olsun.
Trendyol gibi bir firma neden gir çık yaptırıyor onu tam anlayamadım. Çıkış yaptırıp daha sonra girişinizi yaptılar, orada size tazminatınızı verdiler mi? Hikayenizde epey bir boşluk var gibi.
Direkt trendyola bağlı değiliz biz.
Arada başka bir firma var, ve bazı şeylerden kaçabilmek için sigortada gir çık yapıyorlar.
Burada benim amacım tazminat hak etmek değil, şube müdürünün benim 2 yıllık emeğimi bir pazar günü hiç etmesi.

2024'ün ilk zamanlarından bu yana "Trendyol Express" adlı firmanın deposunda çalışıyorum.
Verdiğim iki yıllık emek pazar günü aniden işten çıkartıldığım için hiç oldu.
Tazminat talep edemiyorum çünkü çalıştığım sürede sigortada gir çık yapıldı.

Zaten amacım tazminat almak da değil, son bir yıldır bana kadro sözü verip işten çıkartılmamı sağlayan şube müdürüyle uğraşmak.
İki yıllık emeğim hiç edildi, kadro sözü yüzünden vaktim gasp edildi, açıkçası kullanılmışım ve bu zoruma gidiyor.
Şube müdürünü şikayet edip başını ağrıtmak zor durumda bırakmak istiyorum.
Ben sıkıntı çekiyorsam o da çekecek.
Nereye şikayet edebilirim?
İşkur ile görüş çalışma bakanlığını ara oralara şikayet edebilirsin. Üç kağıtçı patronlar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Direkt trendyola bağlı değiliz biz.
Arada başka bir firma var, ve bazı şeylerden kaçabilmek için sigortada gir çık yapıyorlar.
Burada benim amacım tazminat hak etmek değil, şube müdürünün benim 2 yıllık emeğimi bir pazar günü hiç etmesi.
Uyanık olmak lazım bu tip konularda. Gir çık işini kafasına göre yapamaz. Yaptığı zaman sana tazminat ödemek zorunda. Bizim firmamız da yaptı böyle bir şey ama kuruşu kuruşuna tazminatımızı ödedi, benim de işime geldi şirketin de işine geldi. Size bunu sormadan ve rızanız olmadan yaptılarsa @yusufumm07 hocamın dediği gibi işkur ve çalışma bakanlığına şikayet edebilirsiniz. Ama size sorup rızanızı alıp ve ''aman ya nolcakki'' diyerek bilabedel bir kağıt imzalattılarsa o işten hiç bir şey çıkmaz boşuna vaktinizden olursunuz. Sizi işten çıkartırken de tazminatınızı vermek zorunda onu da mı vermediler hangi gerekçe ile çıkarttılar sizi ?

Uyanık olmak lazım bu tip konularda. Gir çık işini kafasına göre yapamaz. Yaptığı zaman sana tazminat ödemek zorunda. Bizim firmamız da yaptı böyle bir şey ama kuruşu kuruşuna tazminatımızı ödedi, benim de işime geldi şirketin de işine geldi. Size bunu sormadan ve rızanız olmadan yaptılarsa @yusufumm07 hocamın dediği gibi işkur ve çalışma bakanlığına şikayet edebilirsiniz. Ama size sorup rızanızı alıp ve "aman ya nolacakki" diyerek bilabedel bir kağıt imzalattılarsa o işten hiçbir şey çıkmaz boşuna vaktinizden olursunuz. Sizi işten çıkartırken de tazminatınızı vermek zorunda onu da mı vermediler hangi gerekçe ile çıkarttılar sizi?

En son 2025 Ağustos ayında artık kadroya girdin diyerek evrak imzalattılar.
Sağlık raporu vesikalık ıvır zıvır bir sürü şey verdim, tekrar sigorta girişi yapılmış.
6 ay tam dolmadan çıkarttılar işte, hiç haber bile vermeden Pazar günü.

Yasal olarak tazminat hakkım yok, ben işin ahlaki boyutundayım.
2 yıllık emeğim var, verilen sözler var, benden sonra işe girenler mevki alırken ben işten çıkartıldım.
Bir nevi 2 sene kullanıldım ve çıkartıldım.

Bunlar zoruma gidiyor hazmedemiyorum, yasal olarak bir şey yapamam ama en azından bunun hesabının sorulmasını istiyorum.

6 ay tam dolmadan çıkarttılar işte, hiç haber bile vermeden Pazar günü..
Kimseyi 1 ay evvelden haber vermeden işten çıkartamazlar. Nasıl işçi haber vermeden işten çıkamazsa iş veren de bunu yapamaz. Direkt dava başlat. İşçi kurumuna başvur.

Ayrıca gir çık işini de çakallığa vuramazlar, "bunu bundan dolayı yaptılar." diye bunu da anlat.

İlk işin de iş günü o patron herkesin yanındayken "şu, şu sebeplerden sana dava açacağım. Tüm mağduriyetimi gerekirse isim vererek sosyal medyada." duyuracağım tarzı bir şey de yapabilirsin istersen.

Kimseyi 1 ay evvelden haber vermeden işten çıkartamazlar. Nasıl işçi haber vermeden işten çıkamazsa iş veren de bunu yapamaz. Direkt dava başlat. İşçi kurumuna başvur.

Ayrıca gir çık işini de çakallığa vuramazlar, "bunu bundan dolayı yaptılar." diye bunu da anlat.

İlk işin de iş günü o patron herkesin yanındayken "şu, şu sebeplerden sana dava açacağım. Tüm mağduriyetimi gerekirse isim vererek sosyal medyada." duyuracağım tarzı bir şey de yapabilirsin istersen.
Bunun için nerelere şikayette bulunmam lazım, işkur ve 170 mi ?

İşkur ile başla, avukatın varsa daha iyi olur.

Peki tahmini ne tür yaptırımlar olabilir?
Şube müdürüne pek bir şey yapamam galiba.
O sadece firmanın göndermiş olduğu işçiye tamam veya hayır diyor.
Bana verdiği sabit kadrolu çalışan sözleri var ama bunu ispatlayamam, en azından başını ağrıtmak strese sokmak istiyorum bu bile kafi.