Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Geriliyorum

Uzman
2024'ün ilk zamanlarından bu yana "Trendyol Express" adlı firmanın deposunda çalışıyorum.
Verdiğim iki yıllık emek pazar günü aniden işten çıkartıldığım için hiç oldu.
Tazminat talep edemiyorum çünkü çalıştığım sürede sigortada gir çık yapıldı.

Zaten amacım tazminat almak da değil, son bir yıldır bana kadro sözü verip işten çıkartılmamı sağlayan şube müdürüyle uğraşmak.
İki yıllık emeğim hiç edildi, kadro sözü yüzünden vaktim gasp edildi, açıkçası kullanılmışım ve bu zoruma gidiyor.
Şube müdürünü şikayet edip başını ağrıtmak zor durumda bırakmak istiyorum.
Ben sıkıntı çekiyorsam o da çekecek.
Nereye şikayet edebilirim?

Çözüm
Merhaba,

Öncelikle kimse darılmasın, yanlış bilgilerin üzerini çizdim.

İşten çıkarılma sonrasında tazminat ve başkaca alacaklar için işvereni herhangi bir bakanlığa veya herhangi bir bakanlığa bağlı başkaca bir idari birime şikayet etmenizin bir anlamı yok. Bu birimler böyle bir şikayet ile ilgilenmiyorlar.

Yapılması gereken şey hak edilen alacaklar için dava açmak. Bu tür davalar zorunlu arabuluculuğa tabi olduğundan, öncelikle arabuluculuk başvurusu yapılması gerekiyor. Arabuluculuktan sonuç alınmazsa dava açılabilir.

Sadece anlattıklarınızdan yola çıkarak söylemek gerekirse kıdem ve ihbar taminatı hakkınız var görünüyor. Tek başına SGK'dan gir-çık gösterilmesi bu tazminatları ödememek için yeterli değil. Maaş ve diğer alacaklarınız ise işten nasıl çıkıldığına bakılmaksızın talep edilebilir zaten.

Bir avukat meslektaşımdan hukuki destek almalısınız.

Geçmiş olsun.
Hocam vallahi ben sizin davanızdan hiçbir şey anlamadım. Çok eksik anlatıyorsunuz durduk yere kimse kimseyi işten çıkartmaz. Hadi onlar sizi durduk yere çıkarttılar, siz sormadınız mı neden çıkarttınız diye? Siz sordunuz da cevap mı vermediler? Neden yakalarına yapışmadınız işten çıkartıldığınız için? Ben gerçekten bu işten hiçbir şey anlamadım. Bu adam madem müdür bu adamdan başka hiçbir müdür yok mu, başka yetkililer yok mu Trendyol Express için çalışan firma diyorsunuz illaki vardır. Eksik bir şeyler olduğunu hala düşünüyorum. Sizin hiç hatanız yok mu acaba bu hikayede? Müdürle ters düşmüş olabilir misiniz sizi etik bulmadığu için çıkartmış olabilir mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam vallahi ben sizin davanızdan hiçbir şey anlamadım. Çok eksik anlatıyorsunuz durduk yere kimse kimseyi işten çıkartmaz. Hadi onlar sizi durduk yere çıkarttılar, siz sormadınız mı neden çıkarttınız diye? Siz sordunuz da cevap mı vermediler? Neden yakalarına yapışmadınız işten çıkartıldığınız için? Ben gerçekten bu işten hiçbir şey anlamadım. Bu adam madem müdür bu adamdan başka hiçbir müdür yok mu, başka yetkililer yok mu Trendyol Express için çalışan firma diyorsunuz illaki vardır. Eksik bir şeyler olduğunu hala düşünüyorum. Sizin hiç hatanız yok mu acaba bu hikayede? Müdürle ters düşmüş olabilir misiniz sizi etik bulmadığu için çıkartmış olabilir mi?
Müdürle ters düştüm ama bu beni işimi yapmaktan alıkoymadı.
Saatinde gittim yapmam gerekeni yaptım, sadece şahsi diyaloğu sohbeti kesmiştik son bir aydır.
Onunla konuşmuyorum sohbet etmiyorum diye beni işten çıkarmaya yetkisi olmaz heralde ?

Kaldı ki ben o iş yerinin 2 yıllık elemanıyım, benden sonra işe giren 3 kişi mevki atladı.
Ben ise aynı mevkide aynı maaşla çalışıyordum, böyle şeyleri de zamanı gelince ben de mevki atlarım diyerek sineye çekmiştim.

Ahlaki boyuttan kastım da bu zaten, 2 yıllık emeğimin karşılığı olarak mevki almam gerekirken hem yükselemedim hem de işten çıkarıldım.
Bunu da sohbeti muhabbeti kestim diye yapmaya hakkı olduğunu zannetmiyorum.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurabilirsin, eksik ödenmiş ücretin veyahut tazminat talebin var ise Arabuluculuk başvurusu yapabilirsin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba,

Öncelikle kimse darılmasın, yanlış bilgilerin üzerini çizdim.

İşten çıkarılma sonrasında tazminat ve başkaca alacaklar için işvereni herhangi bir bakanlığa veya herhangi bir bakanlığa bağlı başkaca bir idari birime şikayet etmenizin bir anlamı yok. Bu birimler böyle bir şikayet ile ilgilenmiyorlar.

Yapılması gereken şey hak edilen alacaklar için dava açmak. Bu tür davalar zorunlu arabuluculuğa tabi olduğundan, öncelikle arabuluculuk başvurusu yapılması gerekiyor. Arabuluculuktan sonuç alınmazsa dava açılabilir.

Sadece anlattıklarınızdan yola çıkarak söylemek gerekirse kıdem ve ihbar taminatı hakkınız var görünüyor. Tek başına SGK'dan gir-çık gösterilmesi bu tazminatları ödememek için yeterli değil. Maaş ve diğer alacaklarınız ise işten nasıl çıkıldığına bakılmaksızın talep edilebilir zaten.

Bir avukat meslektaşımdan hukuki destek almalısınız.

Geçmiş olsun.

Çözüm