oğuz sasi 126

Bilgin
Yer
çılgın_kurye34
Çok görüyorum konularını falan da hiç ne olduğunu ne işe yaradığını vb. bilmiyorum. Az önceki arkadaşın açtığı konudan görüp tekrar merak ettim, dedim konu açayım bari.

Tam olarak bu silikon kalitesi neden önemli, ne işe yarıyor ve nasıl öğrenilebilir? R7 9700X kullanıyorum bu arada. Anakartım B850M-K.

Elindeki 9700X üzerinde yazan turbo ve base clock hızları asgari düzeyde olsa da karşılamak zorundadır. Eğer overclock yaparken üst hızlara çıkarken yüksek voltaj istemeyip inat etmiyorsa o işlemci aslında 9750X olabilirmiş ama 9700X olarak adlandırılmış olarak düşün. Bunu belirleyen ise silikonun kalitesidir.

Çok görüyorum konularını falan da hiç ne olduğunu ne işe yaradığını vb. bilmiyorum. Az önceki arkadaşın açtığı konudan görüp tekrar merak ettim, dedim konu açayım bari.

Tam olarak bu silikon kalitesi neden önemli, ne işe yarıyor ve nasıl öğrenilebilir? R7 9700X kullanıyorum bu arada. Anakartım B850M-K.
Yarı iletken materyal.
Belirli aralıkta iletken olabiliyor bu sayede verilen voltajı her yere değil sadece gitmesi gereken yere doğru iletkenlik yapıyor.
İyi silikon ısıyı iyi iletir kötüsü kötü iletir.
Birazda şansa bağlı silikon kalitesi en iyisi kendin test etmek hocam.

Yok dai sırf meraktan ya.

Yarı iletken materyal.
Belirli aralıkta iletken olabiliyor bu sayede verilen voltajı her yere değil sadece gitmesi gereken yere doğru iletkenlik yapıyor.
İyi silikon ısıyı iyi iletir kötüsü kötü iletir.
Birazda şansa bağlı silikon kalitesi en iyisi kendin test etmek hocam.
Anladım hocam. Test nasıl ederim peki?

Basitçe, işlemciler yarı iletken olan silikon malzemeden imal ediliyor. İşlemci tasarımları silikondan yapılmış levhalara işlenir. Her levhadaki silikonlar aynı verimlilikte olmayabiliyor. Şans işi. Kaliteden kastettikleri o.

Basitçe aynı üretim bandından çıkan işlemciyi gelen voltajın ne kadar verimli kullanıldığı ile ilgili bir husus diye düşünebilirsin, Overclock veya Undervolt ile uğraşan birisinin işine yarıyor silikon piyangosu.

İşlemciler Ryzen 3-5-7-9 şeklinde sınıflandırılsalar da aslında böyle çıkmazlar. Üretilen dieların hepsi farklı performans verir ve belli standartlarda voltaj ve frekanslarda test edilip en makul olacak şekilde kısıtlanmıştır. Bozuk çekirdekler vesaire kapatılır ve stabil çalıştıkları frekansa ayarlanıp satılırlar.

İşte silikon kalitesi de genelde işlemcinin potansiyeli ile ilgili bir söylemdir. Aynı model iki işlemci farklı frekanslara overclock edilebilirler, düşük voltajda iyi frekanslara çıkabilenler denk gelirse de gold die ya da golden sample derler genelde.

Wafer denen plakadan işlemci çıkar ama her işlemci aynı kalitede çıkmaz, bu yüzden binning oluyor.

Mesela 4790 ve 4790K gibi düşünebiliriz ve çok daha fazla örnek var.

Apple mesela iPhone 16 Pro serisinde A18 Pro 6 GPU kullanır ama MacBook Neo da ise A18 Pro 5 GPU vardır.

İki aynı model işlemci bile aynı kalitede olmaz bazısı iyi overclock kapasitesine sahipken bazısı daha kötüdür.

Sana bilimsel ıvır zıvır anlatıp kafanı karıştırmak istemediğim için böyle bir duzeyde anlattım.

@oğuz sasi patron çözüm verirsen ilk cozumum olacak hayırlısı ile :D

Wafer denen plakadan işlemci çıkar ama her işlemci aynı kalitede çıkmaz, bu yüzden binning oluyor.

Mesela 4790 ve 4790K gibi düşünebiliriz ve çok daha fazla örnek var.

Apple mesela iPhone 16 Pro serisinde A18 Pro 6 GPU kullanır ama MacBook Neo da ise A18 Pro 5 GPU vardır.

İki aynı model işlemci bile aynı kalitede olmaz bazısı iyi overclock kapasitesine sahipken bazısı daha kötüdür.

Sana bilimsel ıvır zıvır anlatıp kafanı karıştırmak istemediğim için böyle bir duzeyde anlattım.

@oğuz sasi patron çözüm verirsen ilk cozumum olacak hayırlısı ile :D
Verilmiyo hoca. Bunu test etmek istesem nasıl ederim peki?