ALCYONEUS

Uzman
Yaklaşık 1,5 aydır yabancı bir firmanın Türkiye distribütöründe çalışıyorum. Deneme sürem bir ay olarak görünüyordu fakat fiilen biraz daha uzamış durumda. İş ortamı olarak hiçbir sorun yaşamadım; seviliyorum, beğeniliyorum ve ekiple uyumlu olduğum söyleniyor. Ancak işin çalışma alanı ve yaptığım görevlerle hiçbir şekilde bağdaşamadığımı fark ettim. Bir gün bile fazladan işe gitmek istemeyecek kadar uyumsuz hissediyorum. Haftaya işten ayrılmak istediğimi, iş ile uyum sağlayamadığımı ve helallik isteyerek ayrılmak istediğimi patronuma söylemeyi düşünüyorum. Ancak işler haftaya çok yoğun olacak ve teknik servis sorumlusu da izne ayrıldı. Muhtemelen “Ay sonuna kadar kal, işler çok yoğun” gibi şeyler söylenecek. Bu durumda nasıl bir karşılık vermem gerektiğini bilmiyorum. Ayrıca bu işe babamın aracılığıyla girdiğim için, ilk ayda işi beğenmediğimi söylemeye çekindim. Patronum sürekli “Seni şuraya göndereceğim, şu programı öğreneceksin” gibi planlar yapıyor. İşine değer verdiği belli, hatta ofisin anahtarı bile şu an bende. Fakat buna rağmen haftaya kesin olarak ayrılmak istediğimi ifade edeceğim. Gelecek yıl sınav senem ve tüm önemli sınavlara hazırlanacağım için işe devam etmem gerçekten zor. Bunu dile getirmeye çalıştığımda, patronum yalnızca deneme çözüp yapamadığım sorulara bakmamın yeterli olacağını söyledi. Bu nedenle “bahane uyduruyorum” gibi algılanabilir diye endişeleniyorum. Kendimi nasıl ifade edersem hem doğru anlaşılırım hem de sorun yaşamadan işten ayrılabilirim? Bu konuda tecrübesi olanlar varsa, nasıl bir yol izlemem gerektiğini anlatabilir mi?

Merhaba,

Memnun olmadığınız bir tarafta tabii ki istifanızı yazabilirsiniz. Bazı firmalar 15 gün ihtar kullandırabilir. Yani siz istifa dilekçenizi yazarsanız, istifa dilekçesini ileri bir tarihe yazdırırlar. Veya hiç yazdırmazlar onların inisiyatifine kalmış bir durum. Neden istifa etmek istediğinizi açık ve net şekilde yöneticinize en geç 1 hafta önceden yapmanız gerekiyor. Büyük firmalar genelde bunu dikkate alırlar. Hayırlısı olsun.

İlk iş deneyimin ise bunları yaşaman gayet normal, öte yandan da sınava hazırlık yapıyorsun. Bu gerçektende içini rahatlatacağı için babana ve kendine sunduğun bir sebepse ve aşırı derece de zorlanmıyorsanda ayı tamamlayıp tam maaşınla çıkmanı tavsiye ederim.

Yaklaşık 1,5 aydır yabancı bir firmanın Türkiye distribütöründe çalışıyorum. Deneme sürem bir ay olarak görünüyordu fakat fiilen biraz daha uzamış durumda. İş ortamı olarak hiçbir sorun yaşamadım; seviliyorum, beğeniliyorum ve ekiple uyumlu olduğum söyleniyor. Ancak işin çalışma alanı ve yaptığım görevlerle hiçbir şekilde bağdaşamadığımı fark ettim. Bir gün bile fazladan işe gitmek istemeyecek kadar uyumsuz hissediyorum. Haftaya işten ayrılmak istediğimi, iş ile uyum sağlayamadığımı ve helallik isteyerek ayrılmak istediğimi patronuma söylemeyi düşünüyorum. Ancak işler haftaya çok yoğun olacak ve teknik servis sorumlusu da izne ayrıldı. Muhtemelen “ay sonuna kadar kal, işler çok yoğun” gibi şeyler söylenecek. Bu durumda nasıl bir karşılık vermem gerektiğini bilmiyorum. Ayrıca bu işe babamın aracılığıyla girdiğim için, ilk ayda işi beğenmediğimi söylemeye çekindim. Patronum sürekli “seni şuraya göndereceğim, şu programı öğreneceksin” gibi planlar yapıyor. İşine değer verdiği belli, hatta ofisin anahtarı bile şu an bende. Fakat buna rağmen haftaya kesin olarak ayrılmak istediğimi ifade edeceğim. Gelecek yıl sınav senem ve tüm önemli sınavlara hazırlanacağım için işe devam etmem gerçekten zor. Bunu dile getirmeye çalıştığımda, patronum yalnızca deneme çözüp yapamadığım sorulara bakmamın yeterli olacağını söyledi. Bu nedenle “bahane uyduruyorum” gibi algılanabilir diye endişeleniyorum. Kendimi nasıl ifade edersem hem doğru anlaşılırım hem de sorun yaşamadan işten ayrılabilirim? Bu konuda tecrübesi olanlar varsa, nasıl bir yol izlemem gerektiğini anlatabilir mi?

İstifa etmek istiyorum diyebilirsiniz bazi sirketler fabrikalar 15 günlük ihbar hakkını kullanir bazıları hiç kullanmaz.

Merhaba,

Memnun olmadığınız bir tarafta tabii ki istifanızı yazabilirsiniz. Bazı firmalar 15 gün ihtar kullandırabilir. Yani siz istifa dilekçenizi yazarsanız, istifa dilekçesini ileri bir tarihe yazdırırlar. Veya hiç yazdırmazlar onların inisiyatifine kalmış bir durum. Neden istifa etmek istediğinizi açık ve net şekilde yöneticinize en geç 1 hafta önceden yapmanız gerekiyor. Büyük firmalar genelde bunu dikkate alırlar. Hayırlısı olsun.

Yani haftanın başında söylersem söylediğim gün ayrılamıyorum.

Noterden ihtarname ver. O zaman durumun ciddiyetini anlar.

Noterlik bir durum yok ki adamlarla aram çok iyi adam işe de çalışana da yatırım yapıyor zaten işe girişim yapılmadı daha çok yeniyim derdim erkenden ayrılmak çünkü iki haftadır bekliyorum konuşmak için araya çok iş girdi konuşamadım.

İhtar kullandırabilirler, veya belli olmaz o gün mesai sonuna kadar çalışırsın, ertesi gün gitmessin.

Ben ayrılmak istediğimi söyleyeyim de en azından ileride ayrılacağım bilinsin bunu düşünmekten kafa kalmadı. İnsan istediği alanda çalışmıyorsa hayatı çöp oluyormuş onu öğrendim istersen dünyaları ver kişi işin kendisine adapte değilse sevmemişse yine olmuyor.

Kanuni deneme süresi 3 aydır. Bu süre içinde sözlü olarak bildirip ayrılman yeterli olur. Baban seni oraya soktuğu için önce babana bildirirsen daha doğru olur. Sonra patronuna söylersin. Birkaç gün daha çalış derse, nazikçe devam etmek istemediğini belirt. Herhangi bir sebep belirtmene gerek yok. Kimseyi ikna etmek zorunda değilsin. Derslerine vakit ayırman gerektiğini söylemen yeterli.